Jag har ju köpt en pizzaugn. Frun använder den regelbundet till brödbak och jag gör pizza i den.
Nu efter en 30-40 "försök" så börjar det flyta på lite bättre. Även om jag är långt ifrån en Pizzabagare.
Det blir Pizza imorgon, och jag har ingen deg i frysen. Så det är dags för en ny sats.
Det finns massor av recept och detta är av en händelse det jag kör.
Just detta är gjort på Tipo 00 (mjölsort) men jag märker ingen skillnad från vanligt vetemjöl.
Jag blandar rubbet i valfri ordning i assistenten och kör allt på låg fart i 10 minuter. Fördela allt jämt och förvärma osv. håller jag inte på med. Ner med allt och start maskinen.
När det gäller brödbak där man vill ha en stark deg som jäser högt så är det viktigt att blanda degen ”ordentligt” eftersom den blir starkare ju längre man kör. Detta gäller tills man ”kör över stupet” vilket då skall inträffa efter en 25-30 minuter.
Att det är 10 minuter för denna deg just hos mig beror på att då börjar degen ”kladda” igen. Det tog jag som ett gott tecken utan att veta varför.
När man sedan lägger degen på bordet för att dela upp den i lämpliga degklumpar att göra pizza av så MÅSTE bordet ha ordentligt med mjöl. Om ni försöker utan att mjöla ordentligt så har ni förlorat!
Man kan ha förlite mjöl men inte för mycket.
Proffsen säger 250 gram deg till 1 pizza. Själv är jag nybörjare och man förlorar en del omgångar mot degklumpen så jag kör med 148gram (då får jag 12 degklumpar ur en sats). Desutom som bonus blir pizzan mindre och eftersom jag inte är 25 längre så är en mindre pizza helt OK. Man kan ju göra fler om man är hungrig.
När man gör degklumparna så finns det ett antal regler hur man skall vika degen och vilken yta som man skall vara rädd om. Detta har jag ingen koll på! Jag gör mina 12 klumpar och sedan rullar jag dom mellan händerna så de får en (nästan) slät yta. Det är ju en fördel med att ha 11 i handstorlek. Det går lätt att få plats med 148 gram deg.
Original recept.
Mitt recept.
Det är samma storleksförhållande på allt, det är bara jästen som det är mindre av. Man kan alltså förändra som man behagar.
Om man använder 6 gram mjöl så jäser den på 18 timmar.
Så jag har minskat till 3 gram så tar det 24 timmar, men den kan ligga i kylen längre om man önskar.
Jag har läst att man skall lägga ett mycket tunt lager olja i formen. Troligen för att den inte skall fastna så mycket. Denna gång testar jag med ett tunt lager mjöl eftersom det är mycket lättare att mjöla lätt istället för att dra runt olja med en bit hushållspapper.
Bunken som det ligger i behöver ett lock.
Jag har valt denna låda men eftersom den inte är helt slät i botten så strular det till urtagningen av degklumpen. En plåt och ett lager plastfolie går säker lika bra men jag är inte där ännu.
Att få ut degklumpen rund ur lådan är nästan ett krav för att få en rund pizza att äta.
In i kylen för jäsning till i morgon middag.