Forumindex

ForumindexForumindexDownloads

Visa forum för datorns webbläsare

ForumindexJord- och skogsbruk, fastigheterEnergi och uppvärmning

Såga ved på vintern?

75 inlägg • Sida 1 av 5
Diskutera värmekällor, bygge av pannrum/panncentraler, framställning av bränsle, tillvaratagande av energi osv här

Robban_C

15:41:59, 20-02-2011

Försökte just såga ved men gav upp.
Halvmetertjocka ekstockar. Dom är givetvis frysta rätt igenom men ska dom vara hopplösa att rå på för det?
Nyslipad kedja, två kubbar och sen var kedjan färdig för slipning igen.
I med en annan kedja, samma visa.
Nog för att ek brukar gå hårt åt kedjorna men brukar det vara så här illa bara för att dom är tjälade?
Har slutat på forumet!



Mappe

16:11:25, 20-02-2011

Aldrig hört att det är osågbart på vintern :)

Trädet i frågar har inte ståt precis jämte nån väg så det växt in grus eller liknade med åren som dödar dina kedjor? ;)

Mvh /Martin
På gården BM 2650 BM810T BM Boxer 350, Ålö lastar med betgrep. MF35. Huddig 960 C6

Beirut

16:51:59, 20-02-2011

:uupps: Eldar du med ek?

Peter Persson

18:00:49, 20-02-2011

Beirut skrev::uupps: Eldar du med ek?


Jag ställer samma fråga med ögona likadant :uupps:
/ Peter

Åkerman H12
BM 650
LM 218
BM430
Fordson Dexta
Volvo T-24
BM 350

http://www.youtube.com/user/Peter3038

joeri91942

18:24:12, 20-02-2011

Öhm... varför skulle man inte elda med ek om man har tillgång til det och vet hur man ska göra?

Mycket bra energivärde men kan ge korrosiva gaser så man bör inte ha mer än runt en femtedel ek i brasan.

Vid eldniong av ek så kan det bildas (kan och kan, det bildas!) garvsyra och myrsyra. Fräter som attans på skorsten och panna. Genom att ha torr ved, blanda ut den med annat och elda på ordentligt så minimerar man syrabildningen... ingen sureldning med stängt drag och "laddomat" så att pannan är jämnvarm!!

Ek måste vara ordentligt torr, torkas minst 2 år då den inte "spricker" vid torkning så grova bitar torkar sakta.

/Jörgen
Pel-Job 506 med en massa tillbehör
Atlas AR-85

bert

18:37:22, 20-02-2011

enl det jag har hört av en som sågat en hel del ek är att det kan skilja väldigt mellan olika träd hur hårda dom är och såga i han sa att en del var rent omöjliga medans nästa var som och skära i smör men han hade inte direkt någon förklaring varför

Bonken

19:21:08, 20-02-2011

Sågade ek förra våren. Gick hur bra som helst. Var delvis med elmotorsåg också. Visserligen torkad i ca 1,5år innan dess. Funkade kanon att elda med.

Robban_C

19:47:54, 20-02-2011

Mappe skrev:... Trädet i frågar har inte ståt precis jämte nån väg så det växt in grus eller liknade med åren som dödar dina kedjor? ;)

Mvh /Martin

Dom har inte stått jämte nån väg.
Sågar man i spik så brukar man ju känna hur kedjan hugger men inte det heller.


bert skrev:enl det jag har hört av en som sågat en hel del ek är att det kan skilja väldigt mellan olika träd hur hårda dom är och såga i han sa att en del var rent omöjliga medans nästa var som och skära i smör men han hade inte direkt någon förklaring varför

Ja, det kanske är förklaringen. Jag sågade bara i en av stockarna.
Har tidigare kapat upp flera andra stockar från samma parti utan problem men det var innan det tjälade så jag kan inte direkt jämföra med dom stockarna.
Men för dagen är det fyra sådana stockar, jag skulle ju kunna prova med nyslipade kedjor i dom andra tre och se om det går bättre.


Jag har samma erfarenhet som joeri, det går alldeles utmärkt att elda ek.
Min ekved har alltid torkat minst två år. Jag "sureldar" aldrig.
Och det värsta av allt, jag laddar kaminen med enbart ek. Ingen utblandning med andra träslag. Inga problem med kaminen eller pipan (än).
Jag tror att dom som har misslyckats med ek har gjort följande fel:
1. Tända med ek är svårt, det är mycket lättare att tända på gran eller tall och sen lägga in ek när man har en bra glödbädd. Dessutom minskar nog risken för "syraattack" om man har fått upp värmen i pipan innan man lägger in ek.
2. Jag har hört att det inte blir nån syrautfällning (eller i alla fall mycket mindre) om man har torkat två år istället för ett år. Jag har även hört att man inte ska elda med ek så länge den luktar så där illa för då är den inte torr nog.
3. Det sägas att man inte ska fylla kaminen med ved, att man "eldar sönder" kaminen då. Även detta har jag gjort utan att elda sönder nåt. Förvisso har jag nån spricka i kaminen (plåten) och det börjar bli dags att byta ut stenarna inne i kaminen men detta hade gått rätt långt redan innan jag provade med ek.

Så min erfarenhet är att ek fungerar väldigt bra om man gör på rätt sätt, brinner länge och varmt. Glödbädden blir oerhört het, när barr och löv ger rödorange glödbädd så ger eken en glödbädd som är närmast orangegul/gulvit, mycket het.
Så jag fortsätter elda ek men jag tar inget ansvar för om nån eldar sönder sin kamin/panna/skorsten.
Eken är för övrigt rätt lik fruktveden i eldningshänseende men fruktveden är som alla vet ofta rätt besvärlig i vedklyven.



Hmmm, när jag tänker efter så luktade det inget om eken när jag sågade idag. :klia:
Kan det bero på att den var fryst kanske? Men man tycker ju att det borde bli värme nog runt kedjan att "utlösa" lukten?
Senast redigerad av Robban_C 19:49:33, 20-02-2011, redigerad totalt 1 gång.
Har slutat på forumet!

VHK116.1

20:14:10, 20-02-2011

Fråga en snickare eller båtbyggare. Ek är bland de tuffaste träslag
att jobba med. Även hårdmetallverktyg ger upp ganska snart.
MDF är också tungjobbat och uppför sig väldigt lika som ek
vid bearb. Min erfarenhet är en lägre skärhastighet och mer
släppning på stålet. Det är lite som att köra med en 10 mm
borr med 3000 r/m i stål. Om skärhastiget blir för hög
så påverkar detta livslängden på skärstålen vid alla typer av bearb.
Hur kan man påverka detta på en motorsåg? Det borde vara en
såg med stor cylindervolym och effekt som orkar bra med
lägre varvtal. Sedan finns det ju lite olika typer av sågkjedjor
men de typer som används till de kraftigare sågarna är nog rätt.

Peter Persson

20:46:57, 20-02-2011

Jag menade mer att det är väl bättre att sälja eken och köpa färdig kluven björk billigare :) Ek känns hårt att stoppa i pannan, eller får man inget för det idag?
/ Peter

Åkerman H12
BM 650
LM 218
BM430
Fordson Dexta
Volvo T-24
BM 350

http://www.youtube.com/user/Peter3038

Robban_C

20:48:28, 20-02-2011

VHK:
Jo, jag håller med dig men det har ju gått bra tidigare, det var därför jag funderar på om det är tjälen som spökar.
Men jag ska testa de andra stockarna nån dag, kunde inte idag eftersom jag bara hade två kedjor kvar och jag behöver motorsågen på jobbet i morgon.
Senare i veckan, då jä*lar! :grin:
Senast redigerad av Robban_C 20:49:18, 20-02-2011, redigerad totalt 1 gång.

Robban_C

20:50:48, 20-02-2011

Peter Persson skrev:Jag menade mer att det är väl bättre att sälja eken och köpa färdig kluven björk billigare :) Ek känns hårt att stoppa i pannan, eller får man inget för det idag?

Har försökt sälja men ingen var intresserad.
Det var antingen för litet parti (tre stora ekar), för korta bitar (fyra meter) eller fel ställe som dom växt på (dom stod i ett industriområde och dom vill bara ha "skogsek").
Har slutat på forumet!

nixs

20:50:57, 20-02-2011

Har sågat många meter ek. Frusen eller ej och sågat massor med stängselstolpar och även plank och stolpvirke av träd från egen skog på den lokala sågen. Enda gången sågägaren inte tar upp träden är när de har stått i hage eller intill och nära bebyggelse. Risken för spik är alldeles för stor anser han. Har inte haft problem varken med vedkapen, motorsågarna eller klyvsågen här hemma.

Hur rätt eller fel det är att elda med ek har jag ingen säker fakta på, håller med ovan talare att man har hört att den skall ligga minst 2 år gärna mer om man skall elda med den. Brinner gör den och brinner bra till och med.

Bonken

20:52:36, 20-02-2011

Har samma erfarenheter som dig i det här fallet. Svårt att tända. Brinner rätt så hett och jag kände inte heller någon lukt.

VHK116.1

21:13:28, 20-02-2011

Hmmm.. Har inte åldern på träet en inverkan på hårdheten?
Det är ibland samma problem med att såga gammal gran eller
fura eller att spika i ett gammalt timmrat hus som är 100 år.