Sida 1 av 1

Skatteverkets syn på "aktivt lantbruk"..?

InläggPostat: 13:44:09, 26-07-2014
av Michael.Andersson
Har Skatteverket någon gräns storleksmässigt när det gäller att driva mindre jordbruksfastighter aktivt? Har för mig jag läst om nån gräns på 500h per år?

Våran relativt nyinköpta gård är sammanlagt på 11ha (6ha åker, 4ha gammal skog, 1ha övrigt). Marken har tidigare varit uttarenderad och senast det fanns djur på gården var väl kanske på 60-talet. Vi kommer ju dra på oss rätt så stora kostnader nu till en början då det enda "maskinen" jag ägde var en fyrhjuling som nu tagits in i verksamheten. En äldre traktorgrävare är redan inköpt, men en traktor m.m kommer ju behövas. Men att hålla ordning på en gård känns ju som ett stort svart hål att lägga pengarna i, det finns ju alltid når som ska rustas.
Intäkterna kommer ju blir från skogen samt gårdsstödet vi får för betesmarken. Marken kommer betas av hästar som vi kommer hålla utanför verksamheten då de räknas som hobby.
Både jag och min sambo har "vanliga" jobb utöver gården.

Är Skatteverket mer tolerant mot lantbrukare eller kan man räkna med att bli granskad iom gården mindre storlek? Nu är väl kanske inte det hela världen så länge man inte myglar med avsikt, men man är allt lite skraj för myndigheterna :???:

Re: Skatteverkets syn på "aktivt lantbruk"..?

InläggPostat: 17:17:16, 26-07-2014
av krokodilen
Det är ju krav på att driva er gård som näringsfastighet vilket innebär att det ni har behov av kan ni köpa och dra av,, vem som avgör behovet? Tja det gör ju ni.

Viktigt som alltid är att ha ordning på papperen och följa de regler som finns givetvis.

/Christer

Re: Skatteverkets syn på "aktivt lantbruk"..?

InläggPostat: 19:15:28, 26-07-2014
av Jope
INte svar på din fråga men om ni kommer fram till att det är aktiv näringsverksamhet.
Om inte haft firma tidigare utan startar nu.. så får man kvitta underskott mot tjänste inkomst.
Kan ju kännas extra förmånligt om det är en fastighet man lägger pengar på..

Ref:
http://www.skatteverket.se/foretagorgan ... 18931.html

RIng gärna och prata med skatteverket dom är normalt mycket hjälpsamma, eller ta hjälp av en redovisningsbyrå om ni inte är jätteintresserade av att sköta det själva..

/J

Re: Skatteverkets syn på "aktivt lantbruk"..?

InläggPostat: 20:10:30, 26-07-2014
av Michael.Andersson
Jo vi köpte gården våren 2013 så jag skaffade FA-skatt samt momsreggade mig strax efteråt. Pratade även med en redovisningskunnig som gör bokslut m.m. Den löpande bokföringen försöker jag sköta själv.
Känner till det där med att man dra av förlust i företaget mot våran ordinarie inkomst, så det är ju de första 5 åren man vill "köpa på sig maskiner" samt renovera ekonomibyggnader m.m. Ser fram emot att få skatteåterbäringen framåt slutet av hösten :grin:

Men det kanske kan vara svårt att motivera för Skatteverket att man vill hålla logen i tipptopp skick, samt att anlägga en ordentlig gårdsplan m.m m.m..? Det är ju inte något som gör att "företaget" drar in mer pengar precis. Det är sådana typer av gårdsutgifter som gör att jag går och är lite smånojjig över vad Skatteverket kan säga :help:

Re: Skatteverkets syn på "aktivt lantbruk"..?

InläggPostat: 20:18:03, 26-07-2014
av 161A
Det är inget konstigt med att underhålla mark och byggnadsinventarier, se till att göra en preliminärdeklaration om du tycker du betalar förmycket f skatt.

Re: Skatteverkets syn på "aktivt lantbruk"..?

InläggPostat: 20:24:50, 26-07-2014
av Michael.Andersson
161A skrev:Det är inget konstigt med att underhålla mark och byggnadsinventarier, se till att göra en preliminärdeklaration om du tycker du betalar förmycket f skatt.


Ja hur funkar det.? Redovisningskonsulten måste ha skrivit väldigt låga inkomster första året för jag har då inte betalat in nån preliminärskatt.

Re: Skatteverkets syn på "aktivt lantbruk"..?

InläggPostat: 20:27:49, 26-07-2014
av 161A
ok kanske redan är fixat av din redovisningskonsult