Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterCrimedatbase

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexAdministrativtPappersexcersisen, ekonomi, försäkring och utbildningBilda företag

Hyra ut minigrävare, är det någon lönsamhet??

10 inlägg • Sida 1 av 1
Diskutera bolagsformer och företagsstart här

alcoa (trådstartaren)

#1 » 20:47:36, 18-07-2008
  • Överför markerat ord till lexikonet

Hej!
Är ny på detta forum och jag måste säga att som en sann maskinälskare så är detta forum det bästa som hänt sedan första mopeden...

Men nu till min fråga:
Det är nämnligen så att jag tycker det är f-bannat kul att köra grävmaskin (har kört en del grävmaskin och traktorgrävare).
Så jag går i tankar att skaffa mig en minigrävare som jag tänkte hyra ut.
Anledningen till uthyrningen är att det då kan finansiera mitt lekande på tomten plus en del arbete på gården.
Så jag undrar då hur stor marknaden kan tänkas vara för en maskin i 1.5 -2 tons klassen??
Jag är väldigt tacksam för alla synpunkter!
alcoa
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 18:09:42, 01-01-2008
Ort: Västra Götaland
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)



Robban_C

#2 » 13:44:53, 19-07-2008
  • Överför markerat ord till lexikonet

Hejhopp!

Kul att du gillar forumet! :thumme:

Man ser titt som tätt uthyresannonser på Blocket. Jag tycker mig se följande mönster i dessa annonser:
I småstäderna så dyker det upp annonser men dom återkommer inte.
I storstäderna så tycker jag mig se annonser som återkommer då och då och det tolkar jag som att verksamheten rullar på.


Några kommentarer:
En hyrmaskin bör nog vara någorlunda ny och fräsch så att det alltid fungerar i alla lägen. En äldre maskin som står still ute hos kund med en spräckt slang då och då kommer bara att ge dig gråa hår.
Tänk också på att en hyrmaskin nog bör vara helförsäkrad så att du alltid har ett skydd när nån tomte ringer och säger att altantaket har ramlat ner över maskinen. Och försäkringen ska uttryckligen tillåta uthyrning till förare som inte har förarbevis, annars kommer föräkringsbolaget att slingra sig när det gäller.
Tänk också på att en hyrmaskin missköts av förarna. Du och jag smörjer dagligen men gör kunden det?
Har slutat på forumet!
Användarvisningsbild
Robban_C
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:13:25, 11-06-2006
Ort: Norra Södermanland
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Volvo EC45 -06
Volvo ECR25D -17
MB-Trac 800 -86
Valtra N174D -17

Ingvar

#3 » 14:57:18, 19-07-2008
  • Överför markerat ord till lexikonet

Sen kan vi ju ta lite snabba räkneexempel för att kolla hur ekonomin ser ut...Om vi säger att du får ge ca 150 000 för en som är i så pass skick så du kan hyra ut den...Gängse pris är väl ca 800-1000 kr/dag i hyra häromkring ser det ut som..1500 för en helg.. För dom små då alltså...

Om vi säger en ränta på 6% ger 9000 + avbetalning på 5 år = 30 000 och så lite service och underhåll så är du uppe i ca 60 000 per år i kostnader... Så det innebär ju att det skulle räcka med att hyra ut den ca 2-3 dar i veckan under säsongen..Vintern får du nog oftast räkna bort..
Lät ju nästan för bra....vad har jag glömt :klia: :help:

Så då får du ju kolla lite hur många det redan finns runt dig, om det känns rimligt att klara den uthyrningsfrekvensen...
Ibland får man sadla om.

Har gått från myllan till kontoret.
Användarvisningsbild
Ingvar
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 20:21:12, 08-12-2006
Ort: Götalands skogsbygder, utanför Jönköping
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: BM 500
Ford 4610
Barth K140 Dikare

Palm

#4 » 17:20:20, 19-07-2008
  • Överför markerat ord till lexikonet

Har det inte de senaste åren kommit in hur mycket små importmaskiner som helst!?

Iofs verkar ju inte priserna sjunka eller blir dessa maskiner inte sålda? Detta påverkas ju av om de finns avsättning för små maskiner, antingen som går hos firmor eller att det blir hyrmaskiner av dom, svårt att säga men jag tycker inte det kan finnas hur mycket småjobb som helst eller? Vad gjorde folk innan när dom skulle ha grävt/planerat tidigare? var det traktorgrävare som gällde på 80 talet, så vill jag minnas att de var när man var liten i alla fall för som fort de var maskiner i rörelse i byn var man ju där och stod och tittade på :smile: och oftast då på traktorgrävare om det inte var större jobb.

Sen kan man ju tänka sig att om det var svårt att hyra ut en maskin idag borde väll hyrpriserna gå ner men inte heller det tycker jag mig se om man läser annonserna.
---------------------------------------------

Andreas Palm Bredared Borås
Användarvisningsbild
Palm
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 23:20:44, 18-06-2006
Ort: Bredared Borås
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Takeuchi TB016
Hakotrac DA2700 Minitraktor
Valmet 504

alcoa (trådstartaren)

#5 » 19:27:51, 19-07-2008
  • Överför markerat ord till lexikonet

Tacksam för alla svar! Kanon!!

Robban_C
Jo jag hade tänkt mig någon med inte allt för många år på nacken max 3-4 år. Men vad tror ni om timmarna, vad bör man kolla efter är det någon fara med en maskin som gått 2000 eller 4000 timmar eller vart går "gränsen" för en så man inte behöver skruva mer än köra. (det är ju kul det ock, men ändå)

Jo försäkning ska jag kolla upp, det är ju ett måste ser jag det.

Ingvar
Den kalkylen du har gjort där skulle ju kunna hålla. Jag har pratat med en person som jag har hyrt maskin lite av tidigar som bor några mil bort som har en 1,5 tonnare volvo. Han påstod nu atthan hade haft den uthyrd 3-4 dagar per vecka nu under våren, och blir det så då vore det ju kanon för då skulle det ju kunna betala mycke.
Men sedan så har jag ju en hel del jobb åt mina svärföräldrar om jag skaffar en maskin.
Rätta mig nu snälla om jag är helt ute och cyklar men dom har ganska mycket skog plus en del åker. Och speciellt i skogen så finns det en massa små diken som verkligen skulle behöva rensas, men problemet är att det är ganska kuperat men det största problemet är nog alla stenar plus att det är ganska så tät skog. Så med andra ord är en "stor" maskin att glömma för då hade man varigt tvungen att röja ner massor med redan befintlig skog bara för att maskinen ska kunna komma fram. Med en mindre maskin ca 1.5 - 2ton så kan man trixa sig fram lite mer. Men vad klarar man igentligen med en sådan? Och sedan tror jag det är lättare att hyra ut en maskin som väger 1.5 - 2ton än en som väger 3 - 5 ton, eller är jag ute och cyklar??
Men framför allt: Vad klarar man egentligen med en sådan maskin?
Är det bara en motorspade eller kan man ge sej på något större?

Palm:
Jo jag har ju sett en hel del importmaskiner, men vad ska man satsa på för märke, maskin??
Man har ju sett volvo från ca 100 papp och upp med några år på nacken, men sen finns det ju nya abelco, goransson osv för ca 150 loppor..
Jag tror ju stenhårt på den principen i alla affärer att man får vad man betalar för och då skulle man ju sattsa på ett välkänt och etablerat märke som t.ex volvo, men är det värt det??

Ohhh många frågor, men vart ska man ställa det om inte här :D
Om ni har egna erfareneter eller tycke så snälla dela med er...
alcoa
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 18:09:42, 01-01-2008
Ort: Västra Götaland
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)

Robban_C

#6 » 13:36:30, 20-07-2008
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag är ganska säker på att merparten av importmaskinerna ä fd hyrmaskiner och det kan nog innebära allt från välskött till aldrig skött.

Det är klart att man kan ge sig på större jobb med en 1,5-2t men det vill till att man har väldigt gott om tid. :mrgreen:
Begränsningarna ligger i:
*Väldigt lite räckvidd. Det blir ju ett elände om massorna ska iväg längre än du når på en cykel. Och det blir ju inte bättre av att du får måttlig volym per cykel. Å andra sidan så finns det väl inga maskiner med tillräcklig räckvidd. Förr eller senare ligger det lite massor bortom räckvidden även om man har en LR. :grin:
*Måttligt grävdjup typ 1,5 m eller nåt sånt. Ja, jag vet att dom når 2,2 ner eller nåt sånt men det är ju vertikalt rakt ner. Törs du stå direkt på kanten då? :grin:
Ett mer rimligt djup är alltså 1,5 m eller nåt sånt.
*Orken räcker för normal schaktning, skoporna är ju dimensionerade efter orken. Men stubbarna och stenarna sitter lika hårt vare sig du har en 1,5 eller en 3,5 t maskin.
*Som sagts ovan, volymen per cykel är måttlig.

Ja, jag tror också att det är lättare att hyra ut en mindre maskin eftersom den blir billigare att transportera. Den går att dra efter en större personbil eller pickis, det kan du inte med en 3,5:a.

Vad gäller fabrikat så brukar jag med fler säga att "hellre en beg etablerad maskin än en ny kines". Men dina kunder kanske vill köra nya maskiner?
Och vi har pratat lite om att en hyrmaskin ska ha sämre ork eftersom redskapen då håller bättre. En del kineser har lite klent med ork. Det kanske gör dom skräddarsydda för uthyrning?
Har slutat på forumet!
Användarvisningsbild
Robban_C
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:13:25, 11-06-2006
Ort: Norra Södermanland
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Volvo EC45 -06
Volvo ECR25D -17
MB-Trac 800 -86
Valtra N174D -17

alcoa (trådstartaren)

#7 » 15:34:26, 20-07-2008
  • Överför markerat ord till lexikonet

Hej!
Håller med till fullo att nästan alla importmaskiner är gamla hyrmaskiner, så man får nog kolla upp nogrsnt vad man får tag i.
Men vad ska man kolla efter? glapp i leder, transmission?

Det är nog som du säger att oavsett hur stor maskin du har så blir cykeln för stor någon gång och räckvidden för liten. Men i mitt fall när jag ska köra hemma eller hyra ut mig själv med maskin så finns det lastmaskin att tillgår också, så då har jag tänkt att ha den mer till att flytta massor så man slipper tokösa så med den lille. :driver: :driver:

Men där med storlek på maskin, är ganska säker på att jag ska försöka titta efter en 1,5 - 2 ton. MEN är det verkligen någon större skillnad mellan 1.5 - 2 ton? Är en 2 tonnare stabilare eller gör det någon skillnad.
Har sett maskiner som har bandbreddning och lite längre sticka. Ska nog kolla på det. Bandbreddningen måste ju göra maskinen stabilare. Men med längre sticka så förlorar man väl tyngt på maskinen om ni förstår mig?

Hade tänkt att titta på en volvo från 00 - 04 kanske? Tror faktiskt mer på det än en ny kines.
Detta ser jag iaf som en "ny" maskin och jag tror inte att mina kunder märker någon skillan mot en ny kines för trotts allt så har väl inte "svenssons" så stor koll på det..
alcoa
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 18:09:42, 01-01-2008
Ort: Västra Götaland
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)

Ingvar

#8 » 15:55:03, 20-07-2008
  • Överför markerat ord till lexikonet

Är inte skillnaden på 1,5 och två ton, just det här med att dra dom? 1500 kg får ju dom flesta dra med lite god vilja :) men två ton börjar även jag tveka att hänga bak bilen... Fast jag är ju på väg och hämtar takplåt..den vägde visst det :vissla:
Ibland får man sadla om.

Har gått från myllan till kontoret.
Användarvisningsbild
Ingvar
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 20:21:12, 08-12-2006
Ort: Götalands skogsbygder, utanför Jönköping
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: BM 500
Ford 4610
Barth K140 Dikare

Robban_C

#9 » 19:56:20, 20-07-2008
  • Överför markerat ord till lexikonet

Om vi pratar Volvo så är visst främsta skillnaden mellan EC15 och EC20 att 20 har längre undervagn = stabilare.
Och ja, breddbar undervagn är definitivt att föredra på en så liten maskin. Dom är gungiga så det räcker i alla fall.
Lång sticka tror jag är att föredra i de allra flesta fall. Mer räckvidd och mer grävdjup.

Kolla bl a glapp i bussningar men du bör nog kolla flera likadana så att du ser hur glappa dom ska vara relaterat maskintimmarna.
Har slutat på forumet!
Användarvisningsbild
Robban_C
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:13:25, 11-06-2006
Ort: Norra Södermanland
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Volvo EC45 -06
Volvo ECR25D -17
MB-Trac 800 -86
Valtra N174D -17

nixs

#10 » 22:05:31, 22-07-2008
  • Överför markerat ord till lexikonet

1.5-2.0 ton = motoriserad spade! 3.0 ton och uppåt börjar det hända lite saker iaf om du kikar på volvon. Men klart att de mindre klarar det som de är byggda för dvs små jobb där det är trångt!
Det finns två sorters människor, de som får saker gjorda och de som tar åt sig äran.
Det gäller att tillhöra den förstnämnda för i den är det lägre konkurrens!

Dubito, ergo cogito, ergo sum
nixs
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 23:29:17, 06-01-2006
Maskintyp: Ej angivet


Återgå till Bilda företag

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster



Älmeboda Maskinservice

OilQuick

TK Traktordelar

Klaravik

Crazyride

Bra Verktyg

Motrab

Engcon

Scandcut

Astrak

Olsson Parts

Nya och begagnade
truckar på vstruck.se