Forumindex

ForumindexForumindexDownloads

Visa forum för datorns webbläsare

ForumindexMaskinforumFlyg

Bygga egen flödesgivare för bränsleförbrukning, retro

47 inlägg • Sida 3 av 4
Diskutera flygteknik här

jpd

14:29:14, 02-05-2024

Janson1 skrev:Jag tog nog fel på DC-DC-omvandlaren, det är denna som jag använder (den skall ha två drosslar på kortet) Den är en step-up modell...


:skratta3: Haha - helt plötsligt klarnar sakerna. Jar har kliat mig i huvudet hur i helskotta en step/down kunde höja spänningen.



jpd

14:33:14, 02-05-2024

Håller helt med Tronde.
Försök inte styra DC-omvandlaren.

Fast DC till minst 18V -> PWM-hacka till rätt spänning.

1 person gillar det här inlägget.

Janson1

15:26:04, 02-05-2024

Ja, bra förslag! Ett helt annat sätt att angripa problemet på... Det ni menar är alltså att jag låter DC-DC-omvandlaren ge 18 Volt som jag sen hackar sönder på minussidan via en N-MOS transistor och Arduinon. Detta skall testas!

tronde

17:42:30, 02-05-2024

En annen mulighet er å la arduinoen være en tradisjonell pwm med rc-ledd som gir 0-5V DC, og så kople på en ikke-inverterende op-amp med 3,6 ganger forsterkning. LM358/LM324 klarer seg som eksempel med kun positiv drivspenning, og hvis du mater den med 20V vil den klare å gi 18V ut som maks.

Det ser ut som om det kun er to tilkoplinger til voltmeteret, pluss en til lys? Da er vel minus på voltmeteret felles med lyset. Det kan også bety at det er satt inn en zenerdiode på ca. 8V i serie med et dreiespoleinstrument for å blokkere for mindre enn 8V. Da kan det være nokså lav indre motstand i voltmeteret som man må tenke på. Vet du noe om voltmeteret er lav-ohmig?

1 person gillar det här inlägget.

Janson1

19:47:54, 02-05-2024

Den här voltmetern är nog inte lågohmig. Den innehåller en stegmotor och dess stegmotorkontroller och nån krets som känner aktuell drivspänning.
Jag byggde om enligt era förslag och som det ser ut nu är det ungefär samma problem. Men jag tror att om jag kan belasta ner utsignalen från MOS-transistorn så kan detta nog bli riktigt bra? (Tusan, här skulle man haft en DAC...) Om man väljer ditt alternativ tronde så behöver man nog inte bränna bort nån direkt effekt på glättning/belastning utan istället låta OP-ampen ta drivströmmen till visarinstrumentet. DEt här med internt belysning i visarinstrumentet kommer jag inte att använda. Jag har istället små "lampposter" som belyser varje instrument lite snett uppifrån från vänster. Man kan nog se dom i min Commance-tråd om man vet vad man skall leta efter...

tronde

20:31:37, 02-05-2024

Du har i praksis en DAC hvis du gjør som i mitt forrige innlegg.

Hvis det er kun to tilkoplinger til voltmeteret, og en stepmotor inni, må det bruke litt strøm for å funke, og da blir det jo lavohmig. Eller er det separat drivspenning og inngang til voltmeteret?

Hvis det er felles mating og måling, er nok voltmeteret følsomt for ren PWM.

PWM fra arduino fungerer egentlig helt fint, men det har en svakhet i at spenningen ut er den samme som driver mikroprossessoren. Det betyr at den kan ha litt ripple. Det kan man løse ved å ha en vanlig logisk buffer som har egen stabilisert spenningsmating. Det er nok ikke et problem for deg, for du skal ikke lage noe som er super-presist.

Hvordan fungerer det hvis du kun bruker et multimeter, og ikke det du har kjøpt fra Kina?

Janson1

22:20:00, 02-05-2024

Skall väl skriva att jag inte alltid förstår din text tronde, norska... Så det kan bli lite fel ibland! Men när du frågade om lågohmig voltmätare så räknas detta visarinstrument som lågohmig i förhållande till en multimeter men belastningsmässigt sett från Arduinon via MOS-transistorn så räknas nog visarinstrumentet som högohmigt, helt plötsligt. I detta fall hade det varit bättre att det drog lite mer ström, då hade PWM:n fungerat bättre, det ser jag när jag belastar utgången med ett motstånd. Men det här med DAC, jag har för mig att den nya NANO:n med LGT8F 328 processor har en DAC, detta skall jag kolla upp..

tronde

23:00:51, 02-05-2024

Janson1 skrev:Skall väl skriva att jag inte alltid förstår din text tronde, norska...


Da spør du bare hva jeg mener. :thumme:

Fungerer koden din hvis du bruker et vanlig multimeter, og lar arduinoen fungere som en normal PWM med RC-ledd på utgangen? Du får kun 0-5V, men det er en forutsetning at det fungerer før du prøver med det kinesiske instrumentet.

Har du en OP-AMP som du kan kan kople som ikke-inverterende forsterker med 3,6 ganger forsterkning?

tronde

23:55:44, 02-05-2024

Det er en innebygd strømforsyning i det kinesiske instrumentet, hvis jeg har forstått deg rett. Det kan gjøre at det blir en veldig ulinjær last som kompliserer alt. Jeg tror det er smart å vite noe om hvordan instrumentet belaster kilden.

Kan du kople instrumentet til en variabel spenningskilde, og måle hvor stor strøm det drar ved 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 og 16V?

Janson1

08:31:13, 03-05-2024

Visarinstrumentet drar 29 mA vid 8 volt och sjunker sedan till 27 mA vid 18 volt, så i stort sett konstant ström. Den här LGT8F328 har egentlig mening ingen DAC utan bara fyra fasta referensutspänningar. En OP typ 358 har jag nog liggandes?
Inkoppling då, skulle detta funka? Visarinstrumentet drar under 30 mA men jag tror ändå en emitterföljare vore på sin plats? inte inritad.
Bild

Magnus Isakson

10:10:22, 03-05-2024

Bild
Tror du har återkopplingen på fel pinne, se bilden, och sen kan du nog behöva ett motstånd parallellt med kondensatorn som laddar ur den i lagom takt.

torbjorn_forsman

10:18:03, 03-05-2024

Något motstånd parallellt med kondensatorn behövs inte. Den laddas ju ur via R1 och R2. Så länge OP-förstärkaren går i sitt linjära område, kommer ju strömmarna genom R1 och R2 att vara lika men med omvänt tecken och spänningen på minusingången 0 , så förstärkarens ingångsresistans är i praktiken lika med R1.

Men när det gällde förväxlade plus och minus -ingångar: är det en inverterande eller icke inverterande förstärkare som behövs i detta fall?

tronde

11:20:25, 03-05-2024

Det er positivt med nokså konstant last.

Jeg går ut fra at koden gir lav spenning ut ved få pulser inn, så da skal det være ikke-inverterende op-amp. Koplingen viser inverterende kopling.

LM358 er oppgitt å ha 40mA som normal verdi for strøm ut, men kan ha så lav som 20mA uten å være utenfor data. 29mA last kan være for mye hvis det er en "dårlig" OP-AMP. Prøv med kun OP-AMP først. Time will show.


Detter er også en mulig løsning, selv om den er mer komplisert.
https://www.electroschematics.com/lm317-and-pwm/

Magnus Isakson

16:52:42, 03-05-2024

torbjorn_forsman skrev:Något motstånd parallellt med kondensatorn behövs inte. Den laddas ju ur via R1 och R2. Så länge OP-förstärkaren går i sitt linjära område, kommer ju strömmarna genom R1 och R2 att vara lika men med omvänt tecken och spänningen på minusingången 0 , så förstärkarens ingångsresistans är i praktiken lika med R1.

Men när det gällde förväxlade plus och minus -ingångar: är det en inverterande eller icke inverterande förstärkare som behövs i detta fall?


En positiv spänning på några få Volt skall i detta fall förstärkas upp till +18V, således en icke inverterande förstärkare.

Bild

I en icke inverterande förstärkare är insignalen kopplad direkt till ingången på OP:n, som inte kommer att belasta kondensatorn, därför behövs ett motstånd parallellt med kondensatorn.

Detta speciellt som det i den föreslagna lösningen sitter en diod som gör att kondensatorn bara laddas upp, aldrig ur.

Om utgången på Arduinon är av source/sinktyp (som jag tror att åtminstone några varianter är) och man skippar dioden så kommer ju kondensatorn att laddas ur när utgången är låg via samma motstånd som laddar kondensatorn när utgången är hög.

tronde

19:09:02, 03-05-2024

Ikke diode i serie. Kun RC-ledd. Poenget er jo at spenningen ut av DAC skal kune øke og minke etter som pulsbredden endres. Da må kondensatoren kunne lade seg ut kontrollert mot arduinoen. Mange setter inn en buffer etter DAC utgang (RC-leddet) nettopp for å isolere RC-leddet fra variabel last. LM358 er jo to op-amper hvor den ene kan stå som buffer hvis nødvendig.

Begynn med å få PWM og RC-leddet til å fungere med et vanlig multimeter 0-5V. Når det funker OK, bygges på med 3,6x forsterker. Når det funker OK prøver vi med det kinesiske instrumentet.

PWM-DAC på arduino er normalt uten problemer, med unntak av at det er mindre nøyaktig enn en dedikert DAC med egen spenningsreferanse. Det er ikke noe i denne kretsen som krever så lave toleranser, så PWM er mer enn godt nok.


https://www.instructables.com/Arduino-R ... analog-DC/