Sida 1 av 1

Behörighet att svetsa rör/stång

InläggPostat: 08:55:26, 20-01-2015
av Svetsigt
Hur ser behörigheten/certifieringen ut för att svetsa solida järnstänger? Faller det under samma regler som rör i samma dimension? Samma sak när den solida stången skall svetsas fast i vägg - blir det samma krav som att svetsa infäst rör mot plåt, eller gör den solida stången någon skillnad kravmässigt?

Det är alltså kraven enligt ss-en 287-1 jag grubblar över.

Re: Behörighet att svetsa rör/stång

InläggPostat: 09:49:56, 23-01-2015
av ClaesM
Hej!

Står ingen specifik om det i standarden men det har tolkats som så att diametern på stången räknas som tjockleken (t) för en stumsvets när du svetsar stång mot stång.

Stång mot plåt så räknas diametern som tjocklek (t) för kälsvetsen.

Exempel 1: Vi har stång med diameter 20 mm. Ett prov med stång mot stång, alltså en stumsvets, ger behörighet för t≥5 mm . För stång mot plåt, alltså en kälsvets, ger en behörighet på t≥3 mm.

Exempel 2: Vi har en stång med diameter 10 mm. Ett prov med stång mot stång, alltså en stumsvets, ger behörighet för t 3-20 mm. För stång mot plåt, alltså en kälsvets, ger en behörighet på t≥3 mm

Hoppas det besvarade din fråga!
Claes

Re: Behörighet att svetsa rör/stång

InläggPostat: 15:43:35, 23-01-2015
av Svetsigt
Tusen tack, det blev genast lite klarare om vad som gäller.

Jag hade en lite överoptimistisk förhoppning om att kunna ta med några några svetsande kollegor med kälfog-behörighet (plåt mot plåt) på ett jobb där det skall svetsas stänger mot plåt. Men då stängernas diameter är mindre än 150* så faller det in under rör ändå. Om än ett tämligen tjockgodsigt sådant (50 mm).

Nå, de kan alltid få äran att serva mig med kaffe och wienerbröd medan jag själv gnistrar fast stängerna.




*) Då kälsvets plåt under upp även gäller för kälsvets rör OM röret har en diameter större än 150, och bara i vissa lägen.