Sida 1 av 3

Amatörens första steg; vilken svetsinverter blir "kostnadseffektiv" ?

InläggPostat: 21:47:28, 12-12-2011
av Bildhuggare
Hej !
Vilket häftigt forum. Jag har kikat igenom svetsdiskussionerna och bildat mig en ganska fair uppfattning om vilka instegsalternativ som finns för en glad nybörjare. Måste dock ändå sticka ut hakan och i värsta fall upprepa vad som möjligen redan besvarats någonstans tidigare:

Jag har aldrig hållit i en svets tidigare och har (tyvärr) ingen hantverkarbakgrund att falla tillbaka på. Sedan man skaffat familj och två hus har jag dock upptäckt att det troligen vore djäkligt underlättande med en enkel svetsutrustning. Det jag främst tror mig behöva göra är bl.a. enkla konstruktioner i normala stålprofilsstorlekar (grinddetaljer, staketfästen, ramper för veranda etc etc.) samt i enstaka fall lite grövre saker.

Jag tycker att MMA-svetsning verkar lite roligt och har fått uppfattningen att det är denna svetsmetod som gäller för allround-arbeten.

Som det ser ut nu så står valet (har högst begränsade finansiella resurser för tillfället)
mellan följande invertermodeller

Telwin Svetsinverter Force 165
http://www.jula.se/svetsinverter-force-165-210023

Migatronic Delta 160 E
http://www.verktygsbutiken.se/detail/786/

Telwin är billigare och jag ska troligen inte svetsa mkt mer än enstaka gånger i månaden som mest – och då oftast småjobb som troligen är över på någon kvart eller så.
Hur ska jag tänka ? Jag får nästan intrycket att Telwin-maskinen borde täcka mina behov rätt hyfsat. På vilket sätt är Migatronicen, i förekommande fall, bättre ? Bättre komponenter (längre livslängd), enklare i handhavandet ?

Hur grova saker kan man svetsa med 4 mm elektroder ?
Det finns även en lillebror till Telwin-svetsen på 125 A (som Jula dessutom prissänkt just nu), men dom jag pratar med säger att 125 A är för klent för att man ska kunna köra allround-jobb med den, stämmer det ? Maskinen ifråga tar endast upp till 2 mm pinnar, istället för 4 mm som de ovannämnda.

Kom gärna med varningar eller upplysningar, det emottages tacksamt.

Sista, och kanske dummaste frågan; är det rätt uppfattat att plåtarbeten på bilplåt i normala fall inte kan/ska utföras med pinnsvets – det är MIG eller Gas som gäller ?

Förutom vikten och storleksskillnaden, vad är det för praktisk skillnad på en svetstranformator/växelström och en inverter när det gäller svetsningen ?
Svetstransformator får man ju hyfsat billigt på lågprisvaruhusen, men de jäklarna är rätt tunga och stora- för närvarande har jag bara ett litet specialinrett förråd att hålla till på- så smidighetsfaktorn är en klar fördel som jag tycker pekar på inverter-modellerna.

Hälsningar Jörgen :grin:

Sv: Amatörens första steg; vilken svetsinverter blir "kostnadseffektiv" ?

InläggPostat: 22:16:48, 12-12-2011
av Danielb
Swedol verkar ha kampanj på DELTA 160E 3895,00

Sv: Amatörens första steg; vilken svetsinverter blir "kostnadseffektiv" ?

InläggPostat: 22:17:56, 12-12-2011
av skogsflane
funderar också på en inverter! verkar mindre märkeskänsligt (?) enligt experterna. telwin invertern hittar du billigare här: http://www.matteoda.it/saldatrice-inver ... -2074.html

polaren köpte därifrån, o med frakt blir det 239 euro, dvs ca 2100 kr
han fick den inom en vecka och den verkar funka bra

har även hört bra om denna: http://www.j-kesselshop.de/elektroden-s ... 16705.html

skriv gärna vilken du köpte, om du köpte nån, recensioner är aldrig fel
jag har jobbat som svetsare för längesen, iaf då var det MIG/MAG som gällde för tunnare plåt. men det är möjligt att annat gäller med ny teknologi

Sv: Amatörens första steg; vilken svetsinverter blir "kostnadseffektiv" ?

InläggPostat: 00:41:08, 14-12-2011
av Bildhuggare
Tack för pris - och återförsäljartipsen ! Men - går det att få några praktiska tips på respektive märke och kanske vad som är värt att tänka på vad gäller strömstyrkan, dvs 160 mot 125 amp.

Mvh Jörgen

Sv: Amatörens första steg; vilken svetsinverter blir "kostnadseffektiv" ?

InläggPostat: 08:12:37, 14-12-2011
av skogsflane
ska tilläggas att den senare länken inte är aktuell eftersom det inte går att köpa till sverige därifrån. jag köpte mig en gysmi 161 igår men jag köpte härifrån istället: http://www.outlandsales.co.uk/product.p ... g_inverter

det blir första gången jag testar inverter, ska bli intressant att se om den bräcker transformatorn. värt att tänka på vad gäller strömstyrka är t.ex. hur stora elektroder du kan använda (i förlängningen hur grovt material du kan svetsa)

Sv: Amatörens första steg; vilken svetsinverter blir "kostnadseffektiv" ?

InläggPostat: 08:15:16, 14-12-2011
av Gossebear
Det du bör titta på är Intermitensen, den tid du kan svetsa på max innan värmen blir för mycket för maskinen.

att jämföra Telwin och Migatronic är svårt då de spelar i två helt skilda ligor.

Re: Sv: Amatörens första steg; vilken svetsinverter blir "kostnadseffektiv" ?

InläggPostat: 10:07:59, 14-12-2011
av Sa.Ro
Gossebear skrev:att jämföra Telwin och Migatronic är svårt då de spelar i två helt skilda ligor.


i mina ögon är de ungefär samma skit. jag vet iaf att nästa vecka kommer jag att testa en liten grön maskin då jag ska på en akututryckning ner till sthlm

Sv: Amatörens första steg; vilken svetsinverter blir "kostnadseffektiv" ?

InläggPostat: 10:20:26, 14-12-2011
av björken
Skulle vilja säga att för "hobbybruk" är intermittensen inte av högsta prio.
160A är nog bra, då kan du köra 3,2 pinnar i bra takt och de räcker långt.
Har provat dyliga maskiner från typ Jula och tycker de har funkat jättebra, lättsvetsade och smidiga att bära runt. En Telwin blir nog alldeles utmärkt.

Sv: Amatörens första steg; vilken svetsinverter blir "kostnadseffektiv" ?

InläggPostat: 13:35:41, 14-12-2011
av Martin1
Har du uttag med 16A proppar? Jag har en enfas svetstranformator på 160A men bara 10A säkringar och då går det bara svetsa runt 100-120A innan propparna går.

Sv: Amatörens första steg; vilken svetsinverter blir "kostnadseffektiv" ?

InläggPostat: 01:09:37, 15-12-2011
av Bildhuggare
Tackar för era synpunkter och svar, uppskattar framförallt att svaren är anpassade till en ovetande nybörjare. Jag ska kanske max svetsa ett tjugotal gånger per år - och i typiskt sett ganska klena konstruktioner, plattjärn, fyrkantprofiler m.m, alltså inte brobalkar och liknande.......
Eftersom jag inte har någon verkstad så är det fråga om utomhussvetsning och jag inser att det kan eg. bara bli frågan om MMA-svetsning.

Inser just nu att jag ju för sjutton bara har 10 A säkringar i kåken. Har däremot ett 380 volts uttag i förrådet. Frågan är om jag kanske ska satsa på en maskin som ska anslutas till 380 V.
Ja, som sagt, tack för tipsen - jag spanar vidare, genom diskussionen har jag kommit att bredda vyerna lite grand - jag vet dock fortfarande inte riktigt vilken maskin det ska bli.

InläggPostat: 01:48:26, 15-12-2011
av Ptr
Är en glad amatör som enstaka gånger klantar runt med pappas esab transformator. Provade en bara något större trefasare en gång och vilken skillnad.

De nyare man kan ha i en rem om axeln är inte dåliga de heller, lånat ett par sådana vid några tillfällen. De tänder lättare för en ovan men fastnade lättare.

Tror inte man ska snåla för mycket. Det där med hur grova elektroder de tar kan nog halveras rätt av. Jag har sett hur proffsen hanterar nästan vad som helst, men för oss lite ovana.

Där proffsen smackar ihop saker på 15sek kanske vi bränner och bränner hål och fastnar och hackar i 15 min. Att då få en intermitans på 40-60% med dom amperen blir enerverande.

Har du 16A in i kåken så är det väl bara att få till ett 16A uttag! Stäng av värme och kylskåp när du svetsar bara.

Ptr

Re: Sv: Amatörens första steg; vilken svetsinverter blir "kostnadseffektiv" ?

InläggPostat: 02:52:20, 15-12-2011
av stegmaster
Sa.Ro skrev:i mina ögon är de ungefär samma skit.

Jo just det ja, då kanske du som proffsvetsare, kan komma med lite konkret info om "skiten".
Som när svetsade du sist med en telwin, och hur fungerda den??
Har själv haft en telwin 175 A inverter dom senaste 5-6 åren, och den funkar lika bra som nåt annat för hobbybruk (säkert halv proffsig ochså, men der er inte jag :wink: )
Har några kompiser som har esab och gysmi, som ochså testat min svets, och tycker at den inte varit sämre enn någon annan at svetsa med.
Och det har inte varit nåt som har strulad under dessa åren, even om den ochså används tilsammans med el,verk, med lite tveksam strömtillgång.

Ursäkta påhoppet, men man blir lite provoserad när nån kallar nåt skit, utan at förklara varför. :sad:

Sv: Amatörens första steg; vilken svetsinverter blir "kostnadseffektiv" ?

InläggPostat: 06:25:50, 15-12-2011
av jos4561
köp en adapter från exv jula för ditt 16A 400v uttag i förådet.
finns en bra med 16A 400v in och 16A 400v ut +2st 230V 16A ut.
grenkontakt jula

Sv: Amatörens första steg; vilken svetsinverter blir "kostnadseffektiv" ?

InläggPostat: 12:29:15, 15-12-2011
av Gossebear
Jag har haft en liten Telwin trafo och den gick värme-säkringen efter 1½ 2mm pinne . Sedan fick man vänta 10 min för att kunna svetsa igen, 220v.
Kanske måndags exemplar men gjorde sig inget bra för Telwin. Dessutom gick den iväg med någon annan en dess ägre en dag...

Har en god vän som köpte en telwin mig-svets (140 amp 3,fas.) på Clas ohlsson som inte har gjort annat än att strula för honom.



edit lite stav fel..

Sv: Amatörens första steg; vilken svetsinverter blir "kostnadseffektiv" ?

InläggPostat: 12:34:55, 15-12-2011
av 63an
SA RO menar inget illa med det, han är obs. proffs! Vilken sysselsättning man än har och är efterfrågad i hela landet så har man "krav" på vad prylarna kan prestera! Tror jag! :mrgreen: