Sida 1 av 1

Götselbrunnar på nedlagda jordbruk

InläggPostat: 14:40:57, 27-03-2024
av qqq
Några funderingar kring götselbrunnar / gropar i marken för gödsel och dyligt på nedlagda jordbruk.
Kan myndigheterna komma med olika direktiv om hur de ska hanteras på ett nedlagt jordbruk?
Typ de ska fyllas igen, tömmas, saneras, eller kan de få vara ifred i evig tid ?
Är det inspektioner på sådana saker ?

Re: Götselbrunnar på nedlagda jordbruk

InläggPostat: 14:51:26, 27-03-2024
av Stridis2
Ingen aning, men jag har en som är fylld på min mark.
En tanke jag haft är när det krävs speciella reningsverk till privata avlopp. Som det är nu får man sprida mänsklig avföring på åkermark om man lagrat den i minst 6 månader.
Har man då två brunnar så kan man fylla den ena och efter ett halvår kopplar man över till den andra. Efter ytterligare ett halvår tömmer man ettan och börjar fylla denna igen medan den andra får vila i sitt halvår.
På detta vis borde man komma undan kraven på reningsverk tror jag.

Så jag hade i alla fall inte rivit mina om jag hade haft några gödselbrunnar.

Skickat från min Motorola Defy via Tapatalk

Re: Götselbrunnar på nedlagda jordbruk

InläggPostat: 15:40:30, 27-03-2024
av sverkera
Jag var på ett ställe och hämtade lite utrustning. Där hade man målat gödselbrunn på insidan, fyllt upp med sand i ena kanten så att man fick en strand och gjort ett spabad. Såg riktigt trevligt ut.. :grin:

Re: Götselbrunnar på nedlagda jordbruk

InläggPostat: 16:39:13, 27-03-2024
av Fosson
Ha ha, detta påminner mig om när en bekant på byn för många år sedan var ute och åkte snöskoter. Han fick för sig att åka och hälsa på en polare men visste inte exakt hur man körde dit så det blev lite friåkning genom skogen. Plötsligt kommer han ut ut skogen på en öppen yta och inser att han står bakom ladugården åt polarens granne. Medan han står där och funderar på hur han bäst ska köra bort till polaren, det var stängsel och annat ivägen, så hör han ett "Poff" och börjar sedan sjunka. Han inser då att han parkerat mitt på gödselbrunnen och nu bokstavligen är på väg ner i skiten. Han hinner springa mot kanten och kasta sig upp, bara ena stöveln får lite närkontakt med skiten, men skotern sjunker sakta neråt och slutligen syns bara de bakersta delarna sticka upp. Han går hem och får med sig några polare och ett rep med en krok på, lyckas kasta fast kroken i skotern och bärga den till land.
När försäkringsmannen kommer på besök för att besiktiga skotern några dagar senare går denne inte ens fram till skotern utan stannar på några meters avstånd och säger "vi löser in den" :lmao:

Re: Götselbrunnar på nedlagda jordbruk

InläggPostat: 16:52:08, 27-03-2024
av busholle
Det lär inte bli någon prioriterad fråga. Staket kring dem kan man dock bli ålagd om det finns en risk för att någon eller något trillar i.
Bedriver man verksamhet så lär täthet av brunn ingå i den allmänna egenkontrollen. Vet att en bekant fick påpekande på miljökontrollen när det rann gödselvatten från plattan och ned i vägdiket.

Brunnar har i en del fall värde där de finns. Det snurrar runt en hel del organisk gödsel både mellan de stora lantbruken och deras arrenden och det som går via biogasen. Finns det en brunn så har det ett värde om marken är utarrenderad både för arrendatorn och för markägaren som troligen får markerna bättre grundgödslade.

Re: Götselbrunnar på nedlagda jordbruk

InläggPostat: 17:33:22, 27-03-2024
av bert
Jag fyllde igen min för nåt år sen.
Hade en sån grävd som var klädd med gummiduk trots vettigt staket så hände det där låg vilda djur i

Re: Götselbrunnar på nedlagda jordbruk

InläggPostat: 20:27:10, 27-03-2024
av Scania bonden
Se bara till att ha ett riktigt lock på brunnen. det är lika viktigt som att ha skott hemma när stadsboarna kommer hoppandes, gödsel är kapital.
Det sa redan Rutger McLean.

Re: Götselbrunnar på nedlagda jordbruk

InläggPostat: 11:45:07, 28-03-2024
av qqq
Detsamma gäller för gödseldammar / bassäng eller vad de heter ?