Sida 1 av 2

Brunt dricksvatten

InläggPostat: 20:46:58, 14-09-2010
av martin.andersson
Det fanns egentligen ingen underforum för den här frågan, men jag lägger den här i alla fall.

Jag har egen, borrad brunn (foderrör i botten av en gammal grävd brunn). Ibland kommer det plötsligt rödbrunt (rostfärgat) vatten i kranen. Det kan vara nästan som äppeljuice i färgen. Några timmar senare kan vattnet klarna upp igen. Jag har inte sett något samband med regn eller torka utan detta uppstår när man minst anar det.

Foderröret sticker bara upp en halvmeter från brunnsbottnen och vattennivån ligger ofta över röret. För ett par år sedan (som ganska nyinflyttad så jag har inte någon tidigare erfarenhet) renoverade jag den grävda brunnen och satte in cementringar och gjöt cement över foderröret så att ytvatten inte skulle kunna ta sig ner i borrhålet (Det var problem med ytvatteninträngning tidigare och vattnet ändrade smak vid kraftiga regn, men efter renoveringen har vattnet varit stabilt bortsett från de tillfälliga brunfärgningarna).

Den enda förklaringen som jag kan komma på är att färgen kommer från foderröret, alltså att det skulle lossna sjok av rost som tillfälligt grumlar vattnet. Är det en rimlig förklaring eller har någon ett bättre förslag?

Sv: Brunt dricksvatten

InläggPostat: 20:58:07, 14-09-2010
av PerJohansson
Rost från pumpanläggning/ledningar brukar komma i små flagor, i ditt fall låter det som det är i löst form.

Är du säker på att det är järn? Mycket järn brukar lukta, särskilt om varmt vatten. Luktar nästan lite syrligt.

Re: Brunt dricksvatten

InläggPostat: 21:46:16, 14-09-2010
av Robban_C
martin.andersson skrev:... Jag har egen, borrad brunn (foderrör i botten av en gammal grävd brunn). ...

Jag har exakt likadant och den enda gången jag fått färgat är dels en gång då jag knackade stålrören utvändigt för att få rent invändigt. Det var liksom rätt dåligt flöde till handfatet. :grin:
Kulören var då givetvis rostbrun.
Dels får jag gråaktigt vatten om jag tar ut så mycket vatten att jag tömmer borrhålet. Då förblir vattnet grumligt ett par dar, sen klarnar det successivt.

InläggPostat: 23:13:54, 14-09-2010
av Fredrik_
Har gammal, bergborrad brunn vid scuotstugan, det vattnet har alltid färgen av äppeljuice och smakar som järnpiller (blod?)
Genom kaffefilter blir det klart (om ingen laggt kaffe i då :grin: )
Slammar i botten på kastrullen då man värmer diskvatten.
Kortvarigt ska vara ofarligt!
Eftersom du bor där bör du nog få vattnet testat så du inte blir dålig i längden. :???:

InläggPostat: 03:19:58, 15-09-2010
av Henric Johansson
Hejsan Har haft liknande problem, löste det genom stor hydrofortank. Detta gjorde att vattnet skiktade sig i hydroforen och sen var det bara att tömma ut skitvattnet i botten på hydroforen.
Tyvärr så visar vatten prov på förhöjd järnhalt fortfarande, kraftiga missfärgningar av porslin, så nu har jag skaffat vattenfilter. Har inte hunnit installera än, kostnad ca 22kkr ink moms.

Lycka till / HJ

Sv: Brunt dricksvatten

InläggPostat: 09:13:51, 15-09-2010
av martin.andersson
Jag är inte helt säker på att det är järn, men såhär kan man beskriva det:
-Det finns ingen svavellukt
-det smakar som järn
-det är inte helt upplöst utan består av små partiklar. Om vattnet får stå så sjunker det sakta till botten och blir en grynig bottensats
-Berggrunden består av kalksten
-Det finns myrmark någon kilometer bort och brunnen ligger strax nedanför Ancylusvallen, som säkerligen dämmer upp myren. Det kan alltså vara myrvatten som letar sig in via sprickor.
-Glas färgas inte, åtminstone inte inom ett år med handdisk. Fastigheter en bit härifrån får färgat glas men där är vattnet annorlunda. Nu har vi diskmaskin och det är tänkbart att den motverkar färgning av glas.

Eftersom vi hade bebis när vi flyttade in så lät vi testa vattnet enligt "barnpaket", vilket jag antar är ett test på alla ämnen som sannolikt kan finnas i vattnet och är hälsofarliga. Däremot testades inte pH, hårdhet och järn som väl snarare är skadligt för tvättmaskiner och sånt. Alla värden var bra utom heterotrofa bakterier (därav brunnsrenoveringen).
Om man kan gissa sig till vad detta är utan att testa vattnet så är det bra eftersom tester brukar vara rätt dyra.

Sv: Brunt dricksvatten

InläggPostat: 10:28:42, 15-09-2010
av Ivar Risslén
Hur stor hydrofor har du?
Jag får samma fenomen efter att jag har haft strömavbrott och använt vattnet i hydroforen.
Lösningen är att öppna bottenpluggen på hydroforen och spola ur den någon gång per år.

Jag testade vattnet i min brunn för några år sedan och betalade under tusenlappen. Jag skickade vattenprovet genom kommunens miljökontor till något vatten labb.

Sv: Brunt dricksvatten

InläggPostat: 12:38:47, 15-09-2010
av martin.andersson
Jag har nog en rätt liten hydrofor (har faktiskt ingen koll på hur stor den är, 150 liter kanske med STOR felmarginal).

Jag har varit inne på det med, att det slammar upp bottensats från hydroforen men tycker inte att det verkar stämma heller. Jag tömmer hydroforen åtminstone en gång om året. Det som kommer ut i början är mer slam än vatten så visst finns det tjocka sediment i den. Men det här kan uppstå oavsett hur länge sedan det var som jag tömde hydroforen. Någon gång testade jag att tömma när vattnet var brunt men tyckte inte att det hade någon betydelse.

Vi har djur och alltså en väldig vattenförbrukning de dagar vi fyller på vattenbaljorna men låg förbrukning i övrigt. Det verkar dock inte spela någon roll i sammanhanget. Det bruna vattnet kommer inte oftare när vi tömmer systemet.

Hydroforen kan ju ändå vara förklaringen. Vattnet kanske är rätt brunt (men inte så att man ser det med blotta ögat) i brunnen. Kan det i så fall vara någon kemisk/biologisk aktivitet i hydroforen som släpper ut bubblor och skickar upp bottensats i vattnet?

En sak som jag nog glömt skriva är att detta inte händer särskilt ofta. Kanske fem gånger per år är vattnet så brunt att till och med jag överväger att inte dricka det.

Re: Brunt dricksvatten

InläggPostat: 13:31:59, 13-04-2014
av Beaver3
Jag skickar en bifråga till rubriken här.
Jag har också tefärgat vatten, skall visst vara humuspartiklar enligt en webbsida jag tittade på.
Nu är det så att i min tomtgräns finns ett kommunalt vattenledningsrör, nu kommer fråga.
På skylten står det SV 0,4, är det någon som vet om det möjligen är 4 dm ner i marken till vattenledningen?
Jag tycker det låter grunt trots att det är i södra sverige.

Re: Brunt dricksvatten

InläggPostat: 13:36:21, 13-04-2014
av L.J
Du har en servisventil (avstängningsventil) 0,4 m framför skylten!
/Leif

Re: Brunt dricksvatten

InläggPostat: 20:41:03, 14-04-2014
av Beaver3
Tack för svaret L.J.
Jag skall provgräva, om jag kan hitta ventilen.

Re: Brunt dricksvatten

InläggPostat: 23:13:23, 16-04-2014
av Christofer K
Att du har så mycket slam i hydroforen tyder på att det kommer från brunnen. Tror inte att pumpen kan generera så mycket av sig själv. Då borde den vara sönderrostad inifrån vid det här laget.
Några möjliga felkällor:
- Har du galvade rördelar? Om du har surt eller basiskt (kommer inte ihåg vilket) så får man en beläggning på insidan som täpper till rören och kan också släppa ifrån sig partiklar. Hade själv en rörstump som jag bytte vid ett tillfälle. Det var inte många mm fritt flöde kvar på ett 1 tums rör.
- Att foderröret slutar under vattenytan i brunnen betyder att det finns risk att ytvatten kommer ner i borrhålet. Du borde ha en gummidamask på foderröret för att minska risken för ytvatten i borrhålet. Bäst vore om foderröret förlängdes så det kom över vattennivån i brunnen.
Själv har jag en borrad brunn där foderröret slutar ca 2,5 m under marknivå. Sista biten är fodrad med cementrör 100 cm i diameter så man kan gå ner i hålet. Där hade jag problem med att vatten rann in och riskerade att tränga ner i borrhålet. Har löst det med att ha en enkel dränkpump med nivåvakt som pumpar undan inträngande vatten. Har dragit en slang som slutar en bit ifrån brunnen.
- Har du funderat på att göra en renspolning av brunnen för att få bort eventuellt sediment som lagt sig i botten av brunnen?

Skulle inte något av detta funka borde du fundera på ett partikelfilter. Har själv ett sandfilter som fungerar utmärkt. Snåla inte utan ta ett som har automatisk backspolning. Spolar sig självt rent var tredje natt. Har hört talas om de som tycker att det kan de göra själva för att sedan åka på att byta hela filtret (eller i bästa fall endast filtermassan) för att de har glömt att backspola.
Filtret är inte gratis men du får ett bra vatten. Klarar man sig med ett sandfilter kommer man undan med en acceptabel penning.
Vattenprov kan man få för 395 kr från Aquaexpert.se. Dom säljer också filter och annat man kan behöva.

Re: Brunt dricksvatten

InläggPostat: 22:05:46, 19-04-2014
av Beaver3
I min brunn sticker foderröret upp ovan mark och det finns inomhus i en bod.
Rören är av PEM plast, filtret efter pumpen är totalt ljusbrunt och likaså färgas vattnet till tefärg.

Du sa sandfilter, jag skall kolla om det går att få tag på till ett vettigt pris.
Är det samma som till pooler?

Re: Brunt dricksvatten

InläggPostat: 22:32:35, 19-04-2014
av Bengt Erik Eriksson
Om.du häller upp ett glas.vanligt " rent" vatten och håller upp.det.mot ljuset, hur ser det ut? Om något finns i vattnet.sjunker det efter en stund?

Re: Brunt dricksvatten

InläggPostat: 10:25:37, 20-04-2014
av Åsa-Nisse
Om du lyfter sugledningen i brunnen 1-2 m och kollar om problemer minskar. Det är vanligt fenomen med järnhaltig mark då det rostar i brunnen och läger sig som sediment på botten. När det blir tillräckligt mycket så följer det med en del i vattnet tills det lugnar sig en tid.
Man kan lyfta lite i omgångar, men bäst är att ta en länspump och skicka ned ett sugrör i slammet så brunnen blir ren.