Nu börjar jag bli trött på att gå runt i en dimma hela tiden, hade jag velat det hade jag nog hellre dragit i mig starkvaror...
Problemet är min husqvarna 3027 köksspis. Den har varit lite tjurig tidigare år med att den är lite svår att tända och ryker in när man har luckan öppen.
I år så håller jag på och renoverar i vardagsrummet och har för tillfället öppet ända ner till marken och bara en glipande innerdörr som skiljer rummen åt. Detta kan nog bidra till att problemet förvärrats i år.
När jag försöker tända (torr ved i små bitar, mest gammal panel) så ryker det in ganska ordentligt så man får sno sig med att lägga in mycket tändpapper, vänta tills det har tagit sig i pappret, stänga luckan och hoppas att det tar sig i veden. När man sen ska lägga in mer ved så ryker det in rejält när man öppnar luckan och även några sekunder efter man stängt den. Det händer även att det stiger små strimmor med rök upp mellan plattorna mitt i eldningen.
När spisen är rejält varm (250-300 grader i ugnen) fungerar det bättre. Det brinner även bättre när spisen är varm, när den är halvvarm så brinner det i mina ögon ganska dåligt, men om man öppnar luckan så tar det sig bättre, men då kommer även all röken in...
Spisen delar skorstenspipa med en kakelugn som står i vardagrummet som jag inte använder under renoveringen. Kakelugnen däremot är det nästan för bra drag i och där har jag nästan problem med att den blir för varm.
Det är bra drag i skorstenen, när jag tänder en bit tidningspapper i sotluckan längst ner på muren så är det nästan så att draget blåser ut elden innan den har tagit sig. Brukar sota skorstenen en gång om året på sensommaren innan eldningssäsongen börjar (sotade för ungefär en månad sen), spisen får jag sota 3-5 gånger om året.
Jag skulle kunna tänka mig att problemet är att eldstaden i spisen är så liten (15*15*35 cm) så den inte får upp nån riktig värme (sotproduktionen tyder även på detta) och detta tillsammans med att röken går vägen runt ugnen innan den går ut gör att rökgaserna hinner svalna för mycket innan de hinner ut i skorstenen.
Är det någon som har någon idé om vad jag kan göra åt detta? Har provat det mesta nu och detta är den enda värmekällan jag har för tillfället, så den måste fungera.
Det enda jag inte kollat är om det drar tjuvluft mellan muren och spisen. Någon som vet om en sån här spis bara är att dra ut från väggen eller sitter den fast på något sätt?
/Per