Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterCrimedatbaseShop

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

USER_AVATAR
Roger Älta
Fler än 500 inlägg
 
Inlägg: 1978
Blev medlem: 10:50:49, 21-12-2014
Ort: BAJENLAND
Blogg: Visa blogg (159)
Archives
- mars 2020
+ februari 2020
+ januari 2020
+ december 2019
+ november 2019
+ oktober 2019
+ september 2019
+ augusti 2019
+ juli 2019
+ juni 2019
+ maj 2019
+ april 2019
+ mars 2019
+ februari 2019
+ december 2018
+ november 2018
+ oktober 2018
+ augusti 2018
+ juli 2018
+ juni 2018
+ maj 2018
+ april 2018
+ mars 2018
+ februari 2018
+ januari 2018
+ december 2017
+ november 2017
+ oktober 2017
+ september 2017
+ augusti 2017
+ juli 2017
+ juni 2017
+ maj 2017
+ april 2017
+ mars 2017
+ februari 2017
+ januari 2017
+ december 2016
+ november 2016
+ oktober 2016
+ september 2016
+ augusti 2016
+ juli 2016
+ juni 2016
+ maj 2016
Sök i bloggarna

...vissa saker var faktiskt bättre för! Del 2

Permanentlänkav Roger Älta 22:27:00, 04-09-2016

God kväll!

Nu kommer en sjujävla "tegelsten"... :vissla: :vissla:

Det har dragit ut på tiden med "Del 2" av detta blogginlägg... men här det i alla fall!

Jag har under alla år i bygg och anläggningsbranschen träffat och jobbat med många ytterst kompetenta personer som skulle passa utmärkt som arbetsledare m.m., men ingen av dessa har blivit det... Varför kan man undra?

Kunskapsmässigt har dessa personer få övermän i det praktiska arbetet. Alla har det gemensamt att de ständigt ligger flera steg före även arbetsledningen i planeringen av jobbet och därmed är det sällan som det dyker upp några "överraskningar" där vi går fram! Eventuella problem under arbetet löses vanligtvis innan det ens blivit ett problem.
Beställningar av material görs med god marginal och det har visat sig fungera bäst så, då det ytterst sällan det blir stopp i verksamheten på grund av att de ”missar” något i beställningarna!

Det är vanligtvis en viss skillnad om ”ordinarie arbetsledning” skall sköta detta, då blir det ofta stillestånd på grund av ”det har jag glömt” och sedan följer några dagar av ”nödhjälpsarbete” istället!

Nu tänker jag inte ”rackla” ner för mycket på de personer som sitter bakom berg av ritningar, reviderade ritningar, fakturor, beställningar och givetvis dessa otaliga möten! Jag avundas dem inte!

Mina ”jobbarpolare” och även jag själv har under åren fått frågan om varför vi inte sökt oss vidare av utomstående och även av folk i branschen, då alla tycker vi har den kompetens som krävs för jobbet.
Gemensamt för oss alla är att vi har ungefär samma syn på det och detta är några av anledningarna…

Det är få seriösa förfrågningar, trots att vi alltid ”finns” på plats!
Ingen av ”oss” är heller särskilt intresserad att sitta i tröttsamma och timslånga möten, vända papper, förklara hur det praktiska går till för folk som ”aldrig hållit i en spade” eller utfört några liknande sysslor, försöka påtala brister i ritningar, i material, i utförande, i trafiksäkerhet m.m. för byggledare, arkitekter, kontrollanter m.m. som rimligtvis borde ha insikt, men alltför ofta är helt främmande för påpekande av detta slag!

Sedan finns en sak till som kanske inte många tänker på, men som förekommer alltför ofta!

Många bra och kunniga personer har slutat på grund av att man ständigt blir motarbetad, då personer inom hierarkin känner sig överkörda och förbisedda av att du har kunskap som borde vara intressant för utvecklingen, men som de uppfattar som ”hot” mot deras ställning och som de kommer försvara med allt som står i deras makt!
Vi ser dem dagligen, personerna som är ständigt ifrågasatta för deras kompetens och som vill ha något att säga till om, men inte vill ta något ansvar!
Det är ingen situation som man vill hamna i…

Jag tror att det är dags att se över möjligheterna att dela på tjänsterna.
Det är en smått omöjligt uppgift för en person att sköta ”allt” och med det menar jag att hålla reda på ekonomin, ETA-jobb, del- faktureringar, övriga fakturor, kontakta och boka upp externa tjänster, sköta kontakter med berörda parter såsom Lokaltrafik, Elverk, Televerk, privatpersoner m.m. och så dessa ständiga möten. Dessutom finnas till hands ute på fältet, då stora projekt ständigt stöter på saker som inte finns med i uppdraget, men som snabbt måste lösas för att komma vidare!

Jag tror man måste på sikt dela upp jobbet på två personer, en arbetsledare för det praktiska arbetet och en arbetsledare som sköter administrationen! Det är i ett sådant ”team” som ”vi” skulle komma till vår rätt och med vår kunskap bidra med att behålla en hög nivå på arbetet och även givetvis föra kunskapen vidare. Det borde inte vara några större problem att hitta former för att få ett sådant ”team” att fungera.

Jag tycker även att detta koncept borde kunna överföras till alla typer av utbildningar, där viss teoretisk kunskap måste finnas, men att det största fokus bör ligga i det praktiska! Man kan lätt konstatera att så inte är fallet idag! Personligen skulle jag klart överväga att ta ett sådant jobb, bara man slipper tillbringa större delen av dagen framför en dator, med teoretiska ”tegelstenar” eller en massa möten!
Den intressanta delen i dessa jobb är att ”föra” utvecklingen framåt med praktisk kunskap och undvika i att fastna i alltför mycket teori!

Alltför ofta går inte teori och praktik hand i hand, men det är i a f viktigt att de ständigt finns bredvid varandra!

Jag vet inte om mina tankar är någon lösning, men jag tycker att det börjar bli dags att fundera i lite nya banor. Delat ledarskap praktiseras flitigt inom t.ex. idrott med gott resultat, så varför inte prova det inom andra branscher också? Går det åt helvete, så vet vi det och då får vi prova något nytt!

Jag gillar inte var det är på väg med ”toleranserna” på jobben idag…det är jag i a f helt säker på!


...å inte fan var det till "Kungliga Älta" som "drömvinsten" hamnade, utan till nån jävel i Täby! :-)
Fan vad less jag blir på "vinstgeneralen".... :vissla: :vissla:
Senast redigerad av Roger Älta 22:31:45, 04-09-2016, redigerad totalt 1 gång.

Bättre att se en möjlighet i varje svårighet, än en svårighet i varje möjlighet!
Det kan aldrig gå mer än åt helvete!
...och det är aldrig "bara"!
0 kommentarer Visad 8038 gånger

Vilka är online

Medlemmar online: Alrik, Andeng, audia3, Bengt Erik Eriksson, Bengt YM, Bing [Bot], Björn.O, BjörnR, BM425, Carl_J, dad99, e_pettersson, erikallan, Fosson, Google [Bot], Google Adsense [Bot], Göran Wall, hoglas, Ingoberra, Jac, JamesB, Jasper Martelius, Jontte.G, Krafse, L-Å.K, LO 56, magirus, MATTM, meet_matt, MekJan, nadako, Nikolaj Sloth, Nuffieldberget, PONI, Rotkarttraktor, skogsgurra, Sparkz, stig, Sunne, swampen85, torbjorn_forsman, tortap, Towil, Valmet 99, WedholmBA Trading AB

Älmeboda Maskinservice

Olssons i Ellös

OilQuick

TK Traktordelar

D&E Bearings AB

http://www.RESERVdelar24.SE

Bildelar24.com

Briggsparts

Klaravik

Crazyride

Ygsbostudios

Kilremslagret

Bra Verktyg

Lunna Teknik

https://www.AUTOdoc.SE

Buckethub

SSL Certificates