Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterMaskinistenin rikosrekisteri

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexMaskinforumFartyg och fartygsmaskineriJobb på och med fartyg

Ett borrfartyg blir till

97 inlägg • Sida 7 av 7
Berätta om jobb på fartyg, eller om jobb som utförts med fartyg

MrKarlsson (trådstartaren)

#91 » 17:02:30, 15-05-2015
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag hade ju någon suddig tanke på att ge lite inblick om den teknik som vi använder på detta fartyg och då fokusera på sådant som inte funkar exakt som iland.

Så idag blir det en liten genomgång av PHC, Passive Heave Compensation, det systemet som gör att föremål som hänger från kranen eller borrtornet kan hållas relativt stilla mot havsbottnen.

Systemet är mycket enkelt uppbyggt, om än det innehåller stora och enstaka komplicerade komponenter, det är egentligen bara en typ av fjäder som lagrar energi och sedan släpper tillbaka den till lasten.

Lasten (t.ex borrsträngen) bärs i kronblocket som sitter i en dolly i derricken (gult en bit upp i bild):
Bild

I toppen finns såklart ytterligare block och ena änden av huvudwiren går till huvudvinchen (som sitter på Babordsida, vä i bild ovan):

Bild

som drivs av 10 frekvenskontrollerde och bromsade motorer. Systemet växlar ochså om så att den ström som genereras (när motorerna drivs av vikten) bränns av i särskilda resistorbankar.

Andra änden av wiren leds 2 slag kring själva kompensatorn, 3 cylindrar med block i bäggen ändar (som sitter till Styrbord, hö på första bilden):

Bild

Bild

De två yttre cylindrarna är det passiva systemet, den i mitten är en hydraulic cylinder som hör till det aktiva, men det tar vi en annan dag...

Ok, nu fyller vi de yttre cylindrarna med vätska (vatten o glykol) och leder den i två rör till en huvudavstängningsventil (av fabrikatet Olmstedt, made in USA såklart):

Bild
(här kom vår eminente hydraulmeck, Lukasz med på bild)

Rören från cylindrarna kommer in från vänster och höger i bild och leds sedan vidare i röret som går nedåt, till en ganska rejäl Cylinder:


Bild

Den cylinder heter "Compensating cylinder" och rymmer samma mängd vätska som de två cylindrard i själva kompensatorn ovan. Mao, när kompensatorns cylindrar är helt indragna är den här cylindern full och vice versa.

Från toppen av cylindern leds sen ett rör till en trycklufts flaskbank som figurerade tidigare:

Bild

Där man kan välja att ha ett antal flaskor inkoppade och låta deras luft verka som luftkudde mot vätskan. Man kan också ställa trycket, upp till 207 bar, genom att fylla på från de 3 flaskorna till höger i bilden som bara är St. by flaskor, alltså de som kompressorena fyller (max 400 Bar), eller släppa ut luften genom ett rör som riktas över skutsidan.

4-stegs högtrycks kompressor (1 av 2):
Bild

OK, nu ska vi koppla in PHC-systemet,vi börjar närma sig havsbottnen. Dollyn körs till en förutbestämd position med winchen, motsvarande den som kompensatorn är parkerad i. Huvudavstängningsventilen som vi nämde ovan är stängd så kompenatorn är helt stum. Man läser av trycket i vätskan, vilken styrs av vikten i dollyn, och balanserar det med tryckluften i flaskbanken. När man har samma tryck, rätt antal flaskor öppna (styrs av våghöjden), och rätt position, då trycker man på aktiviseringsknappen. En liten balanseringventil öppnar i Olmsstedtventilen då man alltid har lite skillnad och sen öppnar den huvudventilen. Nu vilar vikten från alla rörliga delar i derricken (Dolly, delar av wiren, kronblock, topdrive och hela borrsträngen eller vad man nu har hängt på) på vätskan i cylindrarna vidare till tryckluften i flaskorna... När fartygen rör sig nedåt gör lastens tröghet att mer vikt överförs till tryckluften och trycket stiger, när sedan fartyget rör sig upp så trycker luften ner lasten motsvarande.

Detta ger en hjälplig kontroll av lasten och är nog för vanlig borrning och simplare lasthantering mot bottnen. När man ska landa en wellhead på en brunn, eller koppla på ett verktyg på en wellhead, då krävs det precison på ett par centimeter när och man måste gå över i AHC, Aktive Heave Compensating. Men det tar vi en annan gång...

Hoppas det hela var klart som korvspad, har suttit i ett par timmar nu och filat på det här och letat bilder... Annars bara fråga så ska jag svara så gott det går...

EDIT: En förenklad liknelse är ju egentligen en Gas-Hydraulisk Stötdämpare (a la Citroen). Kraften förflyttas via en vätska in en gasbehållare. och återförs när kraften ändras. Genom att ändra grundtrycket i gasbehållaren ändras egenskaperna för dämparen. :thumme:
Senast redigerad av MrKarlsson 15:57:44, 18-05-2015, redigerad totalt 1 gång.

9 personer gillar det här inlägget.
MrKarlsson
Fler än 10 inlägg
 
Blev medlem: 19:10:17, 31-01-2012
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Valmet 605
BM H-10
MF 35
MF TED (Grålle)



mimeck

#92 » 17:31:40, 15-05-2015
  • Överför markerat ord till lexikonet

Tack. Förstod som vanligt inte mycket men det är ändå intressant.
mimeck
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 19:27:02, 13-01-2009
Ort: Jamtland Jamtland jamt å ständut
Sverige
Maskintyp: Ej angivet

Jac

#93 » 17:52:12, 15-05-2015
  • Överför markerat ord till lexikonet

Varför är det vatten/glykol? Har det att göra med att man ska kunna använda luft som ackumulatormedium utan att riskera att nånting smäller? Eller är det bara för att vara miljövänlig om en slang går av?
Jac
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 12:08:59, 18-01-2006

MrKarlsson (trådstartaren)

#94 » 17:58:03, 15-05-2015
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag antar att det har mycket med arbetstemperatur att göra. Vatten/Glykol har ju använts i diverse hydrauliska applikationer genom tiderna, men skulle ju koka ett vanligt system idag. Kan tyvärr inte alla faktorer för vilket medium man valt. Rost är ju ett stort problem och det är extremt viktigt att man får torkat luften efter kompressorerna, vilket jag missade att säga tidigare.
MrKarlsson
Fler än 10 inlägg
 
Blev medlem: 19:10:17, 31-01-2012
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Valmet 605
BM H-10
MF 35
MF TED (Grålle)

AN

#95 » 18:01:40, 15-05-2015
  • Överför markerat ord till lexikonet

De ställen jag hört om har man använt vatten/glykol pga explosionsrisk, Atex-zoner. En fin dimma av hydraulolja blir ju ganska lättantändlig, om den sprutar på nåt varmt.
AN
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 21:19:02, 09-12-2009
Ort: Värmland
Sverige

MrKarlsson (trådstartaren)

#96 » 18:13:27, 15-05-2015
  • Överför markerat ord till lexikonet

Ja, i just den här applikationen hade inte olja gått att använda. På endel riggar använder man N2 istället, men jag kan inte på rak arm säga om de använder olja eller vatten där. Det jag menar är ju att vatten är billigare och miljövänligare, så om alla andra faktorer tillåter vatten så finns det ju ingen anledning att bruka olja.
MrKarlsson
Fler än 10 inlägg
 
Blev medlem: 19:10:17, 31-01-2012
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Valmet 605
BM H-10
MF 35
MF TED (Grålle)

Pistongen

#97 » 18:31:31, 15-05-2015
  • Överför markerat ord till lexikonet

Har man luft på gassidan så är det vatten/glykol som gäller just pga explosionsrisken. Antar att ni också har 207 bar i flaskorna, har man råkat få in olja på luftsidan kan det smälla ordentligt när ventilerna öppnar upp. När jag var på Samsungvarvet i Korea på drill-ship small det i ett av Saipems byggen. Koreanerna hade använt fel fett,,, de fick riva varenda system de installerat bara för säkerhets skull.

2 personer gillar det här inlägget.
Pistongen
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 04:47:10, 15-09-2011
Ort: Linköpingstrakten
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: Atlas 1304M


Återgå till Jobb på och med fartyg

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst



Älmeboda Maskinservice

OilQuick

TK Traktordelar

Klaravik

Crazyride

Bra Verktyg

Motrab

Engcon

Scandcut

Astrak

Olsson Parts

Nya och begagnade
truckar på vstruck.se