Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterMaskinistenin rikosrekisteri

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexMaskinforumFlyg

En annorlunda landning

240 inlägg • Sida 10 av 16
Diskutera flygteknik här

bonnen513

#136 » 22:55:38, 11-04-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

resan till Mars verkar handla om 7 månader (0,5 AU) medans resan till Merkurius tar över 6 år(0,6 AU)
Användarvisningsbild
bonnen513
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 17:36:25, 21-03-2013
Ort: Tämta
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: valmet 6800
lamborghini formula 135
huddig 760
valmet 805 såld till skojarna i fritsla
valmet 903 renoveringsobjekt på is
mf 35x
Lamborghini Racing 150
Valmet/Valtra 900
Strautmann Giga Vittesse 2



swetom2011 (trådstartaren)

#137 » 00:42:24, 12-04-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Det här med att flyga från en planet (Jorden) till en annan (Merkurius) är inte så enkelt som det låter.

Jämför med den så kallade husndkurvan. Tänk er en åker, säger vi 100 x 100m (d.v.s.1 ha). På ena sidan står en jakthund. På den andra sidan dyker en hare upp som naturligtvis blir livrädd när den ser hunden och hoppar iväg läggs sidan. Hunden sätter efter haren, nosen riktad rakt på haren. Även om hunden nu springer rakt på haren, men den rör ju på sig, blir det ju ingen rak linje utan en kurva, den så kallade hundkurvan.

I rymden för allt på sig, planerna i sina banor, dess månar också såsom andra himlakroppar och även vår galax. När man tar sig genom rymden påverkar allt detta satelliten. Det finns många sätt att ta sig från A till B i rymden men när det gäller satelliter måste det vara så ekonomiskt som möjligt. Vi pratar inte här om pengar utan om raketbränsle och vi måste hitta en kompromiss mellan vad bärraketen klarar av och vad som behövs för en optimerad inskjutningsstrategi.

I vart fall, klarar Ariane5 av att lyfta ungefär 4500 kg. Detta är satelliten själv plus raketbränsle. Behöver vi nu 500kg mer bränsle för ta oss från A till B så snabbt som möjligt måste vi ju"banta" satelliten och det går ju inte alltid. Då får man ta till andra metoder som att utnyttja dragningskraften från andra planeter för att spara bränsle.

Det var lite kort det här, heller på med att skriva något som beskriver det hela något bättre.

10 personer gillar det här inlägget.
swetom2011
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 05:29:30, 05-08-2013
Ort: Salem i södra Tyskland
Sverige
Maskintyp: Kompakttraktorer
Maskin: Agria 1700 (1956)
Gravely 566 / C12 (1975)

swetom2011 (trådstartaren)

#138 » 16:14:22, 26-04-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Inskjutning av en satellite från en Jordbana till en bana runt en planet, i mitt fall Merkurius är inte som att köra en bil från punkt A till punkt B.

Alla planeter rör ju sig i banor kring solen och det gäller att veta exakt var de olika himmelskropparna befinner sig och utan dessa är det omöjligt att definera den bana som behövs.

Som jag nämde i ett tidigare inlägg kallas medelavståndet mellan Solen och Jorden 1 Astronomisk Enhet (eller på engelska en Astronomical Unit (AU)). Eftersom planetbanorna är mer eller mindre elliptiska brukar man använda medelavståndet.

Banor eller trajektorier mellan planeter är endast möjliga om dessa är korrekt positionerade. Bilden nedan visar visar positionen av Jorden och Mars vid en start i Juli 2020. Om man missare denna startmöjlighet, måste man vänta tills de båda planeterna har en liknande anordning. Detta beror i sin tur på att planeternas banor, som omnämdes ovan, är elliptiska. Tiden det tar för dem att bli anordnade på samma sätt igen beror på den relativa hastigheten mellan planeterna. För Jorden - Mars är denna tid ungefär 2 år och för Merkurius - Jorden ungefär 0.5 år. Kallas för övrigt Synodic Period.

Bild

För att få en satellit att gå mellan två planeter måste man:
    1. Fastlägga positionR1 av den planet där resan startar vid tiden T1
    2. Fastlägga position R2 av den planet där resan slutar vid tiden T2
    3. Hitta en trajektoria som startar i punkten R1 vid tiden Ti och slutar i punkten R2 vid tiden T2. Resetiden är då T2-T1

Bild

De två första punkterna kan lätt beräknas. Det finns t.ex. en hel del verktyg på nätet för att göra detta. Den tredje punkten är betydligt svårare att lösa och kräver att man löser det så kallade Lamberts problem, d.v.s:

    1. Vi antar att den trajektorian ligger i ett plan som bestäms av tre punkter, R1, R2 och den himlakropp som är is centrum, d.v.s. Solen
    2. Fastlägga en elliptisk trajektoria som berör både R1 och R1
    3. Iterativt beräkna / förbättra trajektorian till det att restiden är exakt T2-T1

Betyder det nu vi kan hitta en optimal trajektoria för en villkorlig avresedag från en planet, t.ex Jorden och ankomstdag vid en annan planet? I princip ja. Emellertid, Lambertsekvationens lösning fastlägger:

    1. Vilken hastighet behövs i punkten R1 vid tiden T1 för att nå positionen R2 vid tiden T2 (denna kallas för avresans „infinite velocity“)
    2. Med vilken hastighet du kommer fram till positionen R2 (denna kallas för ankomstens „infinite velocity“)

En viktig factor är nu kvadraten av „infinite velocity“ (C3) för såväl avresan som för ankomsten. Dessa måste vara så små som möjligt eftersom:

    • Ett litet avrese C3 medför att vi kan starta tyngre satelliter
    • Ett liten ankomst C3 betyder att vi inte måste "släpa med så mycket bränsle till raketmotorena för att bromsa satellen vid ankomsten

Ett avrese C3 på 500 km2/s2 eller mer ligger utanför kapaciteten av alla startraketer som finns idag). Om ankomst C3 är stort måste som sagt mycket raketbränsle släpas med för att bromsa satellite vid ankomsten. Det betyder å andra sidan att satelliten vid uppskjutningen blir tung (wet mass) och det blir mindre över till nyttolasten. Man biter sig så att säga själv i svansen :screwy:

I vårt optimerade fall behöver vi en hastighetsförändring på 5300 m/s för att ta oss från jordbanan till Merkurius. När vi kommer fram behövs det 310 m/s för att gå in en bana runt Merkurius. 5300 m/s motsvarar ungefär 580 kg Xenongas. Effektiviteten på jonraketer är väldigt hög (specific impuls är ungefär 3000 m/s jämfört med kemiska raketmotorer (specific impuls max 300 m/s) även om kraften är liten (max 145 mN) . Om jonmotorena skulle ersättas av kemiska raketer, skulle man behöva 10 gånger mer "bränsle", d.v.s. 5800 kg :mrgreen: .

Här kan man utan tvivel hålla på och diskutera detaljer hit och dit men jag tror jag slutar här. Om det finns frågor, kann jag ju försöka svara på dem i efterhand.

De första delarna av satelliten och "verstadsutrustningen" har nu kommit fram till Sydamerika (Franska Guyana / Kourou) med den första Antonov. Den andra flyger i kväll, den tredje på tisdag och den sista på fredag nästa vecka. Dessutom har vi skickat iväg ett skepp med ungefär 70 container från Rotterdam och efter en liten rundresa till Azorena och Västindien kommer den att anlända i Kourou om tre veckor.

Nästa inlägg kommer att visa lite bilder från detta. Jag har en hel del filmsnuttar också, får se hur jag kan få in dem på forumet.

12 personer gillar det här inlägget.
swetom2011
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 05:29:30, 05-08-2013
Ort: Salem i södra Tyskland
Sverige
Maskintyp: Kompakttraktorer
Maskin: Agria 1700 (1956)
Gravely 566 / C12 (1975)

swetom2011 (trådstartaren)

#139 » 14:05:21, 02-05-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

En vecka har gått sedan den första Antonov flög med delar av "min satellit" till Kourou. Åtta personer kunde flyga med. Starten var i Schipol/Amsterdam med en mellanlandning på Azorena för att sedan flyga vidare till Cayenne/Kourou/Franska Guyana.

Vi fick övernatta i flygplanet under cirka 5 timmar inan vi lättade igen vid tre-tiden på morgonen. Ankomst i Kourou kl 7:30 när flygplatsen där öppnade.
Bilden visar flygrutten med ett par bilder insatta från resan.

Bild

Här har vårt lilla flygplan (modell An-124) landat I Amsterdam. Nu gäller det att packa.

Bild

Rejält många däck att byta om man skulle få punktering

Bild

Här har vi lastat satelliten, det vill säga 1/3 (Mercury Planetary Orbiter (MPO), solpanelen lastas senare. Lite bagage från medresenärena i förgrunden.
Den oranga trappan i bakgrunden går förresten up till pasagerarkabinen

Bild
Bild

Här har vi landat på flygplaten på Azorenflygplatsen Santa Maria. Tanka måste vi också göra. Flygplatsen ligger i närheten av staden Vila do Porto på ön Santa Maria och var ursprungligen in amerikansk militärflyplats men som återlämnades till Portugal efter andra världskriget.

Bild

Eftersom vi skulle flyga vidare till Cayenne tidigt på morgonen, blev de tinte tid att gör något speciellt förutom, en runda snooker och ett par öl.

Bild

Antonovflygplanen är naturliggtvis inte speciellt moderna, bara analoga system med en design från åttiotalet.
En par bilder från cockpiten.

Bild
Bild

Och så det moderna och uppröjda köket.

Bild

Sova fick vi göra på flygplanet och här stänger vi dörren innan vi går till sängs.

Bild

Uttröttade av den "ansträngande" resan sov vi gott den lyxiga kabinen.

Bild

Här har vi landat i Cayenne. Inte soligt men rejält varmt (38°C eller så) och hög luftfuktighet, 85 %rh. Senare under veckat hade vi i stort sett samma väder, mycket moln, varmt och fuktigt, en solglimt och skyfall då och då. I bakgrunden ser man djungelranden. Med ett sportflygplan tar det kanske 1 timma att flyga till Brasilien.

Bild

Illegal guldbrytning pågår i Amazonasområdet på gränsen mellan Brasilien och Franska Guyana. Guldet "tvättas ut" med hjälp av kvicksilver (amalgering) som blir kvar i naturen och påverkar människorna och naturen, bl.a. missbildningar hos barn.

Jag var i området för kanske 20 år sedan, men på grund av den höga kriminaliteten är det nu inte tillåtet att flyga dit länge. Det har faktiskt gått så langt att kriminella band rånar besökare på hotell och offentliga plater numera i Guyana vilket har lett till att många områden är nu "no go areas" för besökare

Här kommer solpanelerna.

Bild

Hotellingången på hotellet i Kourou.

Bild

Med äventyret i blodet tycker jag att det är interessant att resa till Kourou, med det är definitivt inget ställe man åker till för att ha semester. Det finns en hel del interessanta djur, giftormar, stora härliga spindlar, mygg och annat som biter sig fast och inte ens försvinner om man dyker i vattnet. Floderna, ser smutsiga ut med en massa gyttja (som dras med av flodvattnet) . Man ser inte riktigt vad som simmar omkring i djupet och det är nog bäst att inte ens tänka på det för det finns bl.a. små trevlig pirayor och den sydamerikanska varianten av krokodiler (kaimane).

Simmade över en flod för några år sedan mitt i natten, var med på en bootcamp med den franska främlingslegionärena. Man fick bita ihop tänderna lite grann men eftersom de vågade, hade man inget annat val. Simmade med pannlampor, massor med stora ögonen stirrade ner på oss medan allt möjligt strök runt kroppen :insomnia: .

21 personer gillar det här inlägget.
swetom2011
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 05:29:30, 05-08-2013
Ort: Salem i södra Tyskland
Sverige
Maskintyp: Kompakttraktorer
Maskin: Agria 1700 (1956)
Gravely 566 / C12 (1975)

swetom2011 (trådstartaren)

#140 » 01:06:57, 31-08-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Så där ja, det går vidare med vår satellit. Är för närvarande i Kourou igen. Idag blev det grönt ljus att tänka satelliten, där lite långt inne, det var inte vår del som vad problemet utan Ariane 5. Sprängladdningar som behövs för att skjuta bort raketmotorerna, dom med fast bränsle på sidan av bärraketen, öppna skyddshölje etc fungerade inte som de ska. Nu måste nya tas fram och testas. Det kommer enligt Ariane att passa med en dags försening.

Träningen av satelliten är ett kritiskt moment då bränslet är både giftigt och lätt exploderar. Är inte med på det hela direkt men gjorde sista veckan en grundlig säkerhetsövning.

Bild

Det är inte bara giftiga ämnen utan också här (kvävgas och helium) som kan leda till syrebrist. Egentligen finns det bara ett som gäller, så snabbt som möjligt till de slutar som finns. Det gäller emellertid inte vid brand eftersom vissa bränslen snarare är att likna vid nitroglycerin.

Khan skriva mer om det senare, nu till fritiden. Det smakar alltid bra med en eller två ti'punch på kvällen. Har köpt en dunk rom (50%, 5 liter) för att ta med hem, recept följer.

Det är varmt här nere, 30 - 40C och en luftfuktighet på över 90%RH.

Det kommer mer men först en paus.

16 personer gillar det här inlägget.
swetom2011
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 05:29:30, 05-08-2013
Ort: Salem i södra Tyskland
Sverige
Maskintyp: Kompakttraktorer
Maskin: Agria 1700 (1956)
Gravely 566 / C12 (1975)

swetom2011 (trådstartaren)

#141 » 17:58:45, 18-10-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag är lite dålig med att skriva på forumet. Får väl skylla på att det har varit mycket att göra. Stämmer ju också, för att vi har inte haft tid med någon semester i år. Enligt tysk arbetsskysddslag måste man ta sin semester innan årets slut eller ia alla fall senast till trettondagen och utbetalas är inte tillåtet så den blir bara „utraderad“ för mig. Frugan är inte helt happy med mig men nästa år (slutet av april) går jag i pension och då kommer jag ju att ha hur mycket tid som helst.

Nåja, jag hade ju en „arbetssemester“ i Kourou. Det var ju där ja var när jag skrev sist.
En fråga lämnade jag ju öppen senast, ti-punch. Vad är det? Egentligen dricker man det som läsk och ingredienserna är:

• 1 halv limett krossad i ett glas med lite is (inte för mycket is för då blir det hela vattnigt)
• Några centiliter sockervatten (koncentrerad gjord av sockerrör = sucre de canne)
• En rejäl skvätt rom (t. ex. 50% Rhum agricole från Guyana), 1 – 2 dl eller så :mrgreen:
• Det hela rörs om lite och dricks i några drag. 3 – 4 sådana och dagen eller kvällen är räddad :skratta3:

Nu är jag däremot tillbaka i Europa. Idag var sista övningen innan starten som sker på lördag morgon klockan 03:45:28 (CET = Central European Time).

Innan jag går vidare, ett par bilder från Franska Guyana. Som i princip bara består av djungel med sumpmarker och regnskog. Det är bara utmed kusten som det finns lite jordbruk. Egentligen kan man leva som i Europa eftersom allt importeras från Frankrikle och man betalar i Euro. Priserna är däremot 30 – 40% högre än i Europa. Normalt sett går man till de inhemskas öppna marknader och köper det man vill ha framför allt frunkt och grönsaker, därav många saker som man inte ser här i Europa.

Bild

Var var kanappt två veckor där men hann med ett par turer. Bland annat in i djungeln med soldater från främlingslegionen som guider (boot camp så att säga).

Simmade t.ex. över den här floden - bäst att inte tänka på vad som rörde sig i vattnet.

Bild

Här står vi framför ett litet träd i djungeln.

Det är faktiskt interessant. Detta träd har rötter som nästan ser ut som vingar. Om man går vilse i djungeln kan man slå med handen eller en trädbit på vingen. Det är nästan som att slå på en slags trumma för lujdet fortplantas upp i hela trädet och kan höras på långt avstånd.

Bild

Interessenta burkar står vid bardisken. Ormar inlagda i alkohol.

Bild

I Guyana startas tre olika startraketer

• Ariane 5 (om några år Ariane 6)
• Souyz
• Vega.

Bilderna visare de olika startramperna, först Ariane 5. Den första bilden visar själva starttornet på avstånd. Det raka tornet som ses till höger är ett vattentorn som tms i en kulvert under startraketen för att kyla det hela så att inte betongen går sönder. Den andra bilden är tagen uppifrån tornet, ca 50 m över marken. Avgasstrålen från raketmotorena går in i de fyrkantiga öppningarna in i kulverten. Det är förresten därför man ser en stort rökmoln när en raket startar även om det i verkligheten snarare är vattenånga.

Bild
Bild

Den här bilden visar Souyz från marken upp i tornet

Bild

Det här är Vegas starttorn. Igen, „bollen“ till vänster är ett vattentorn.

Bild

Det var allt för det hör iblägget. Skriver lite mer om förberedelserna in kväll eller I morgon.

11 personer gillar det här inlägget.
swetom2011
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 05:29:30, 05-08-2013
Ort: Salem i södra Tyskland
Sverige
Maskintyp: Kompakttraktorer
Maskin: Agria 1700 (1956)
Gravely 566 / C12 (1975)

swetom2011 (trådstartaren)

#142 » 18:28:32, 18-10-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

När jag ändå har kommit igvng, här lite mer från startkampanjen I Kourou.

Som sagt, vi har nu allt färdigt för en start med Ariane 5 på lördag klockan 03.45.28 på morgonen.

Bilden nedan visar kortfattat vad som sker i Kourou. „D“ som syns i övre delen av bilden står för Day. D-7 betyder därför att satelliten monteras på toppen av bärraketen 7 dagar före starten. D-6 monteras den så kallade fairing, skyddshöljet över satellite.

Vi är nu D-1, dvs en dag fore starten, så nu går vi ut och firar.

Bild

Innan vi går vidare, ett par bilder på "vår" Ariane 5. Bilden nedan visar hela bärraketen monterad. "Wok-pannan" på toppen är ett skydd eftersom det är här satelliten monteras. Den andra bilden visar raketen på väg mot BAF (Batiment Assemby Finale = på engelska Final Assembly Building men fransmännen måste ju vända på allting)

Bild
Bild

Inne i BAF (cirka 50 meter över marken) lyfts hela satelliten, se bild, och monteras på bärraketen. Monteringen sker med hjälp av ett så kallat Clamp Band som öppnas med hjälp av små sprängladdningar när satelliten separeras från bärraketen

Bild
Bild

Här kommer faringen ner „från taket“ och monteras över satelliten.

Bild

8 personer gillar det här inlägget.
swetom2011
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 05:29:30, 05-08-2013
Ort: Salem i södra Tyskland
Sverige
Maskintyp: Kompakttraktorer
Maskin: Agria 1700 (1956)
Gravely 566 / C12 (1975)

63an

#143 » 19:16:57, 18-10-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Hej! Får vi uppföljning i Illustrerad Vetenskap? :skriva2: :coffee:
Kör så det ryker.. Har slutat att ryka nu :vissla:
63an
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 21:08:25, 01-02-2009
Ort: Nu eljest.. Pite med omnejd.
Sverige
Maskintyp: Baklastare

swetom2011 (trådstartaren)

#144 » 19:41:47, 18-10-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

@63an
Har aldrig skrivit för tidningar. Min stil är nog lite för "torr" för det men jag kan ju tänka på det hela.

1 person gillar det här inlägget.
swetom2011
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 05:29:30, 05-08-2013
Ort: Salem i södra Tyskland
Sverige
Maskintyp: Kompakttraktorer
Maskin: Agria 1700 (1956)
Gravely 566 / C12 (1975)

swetom2011 (trådstartaren)

#145 » 19:45:02, 18-10-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Här står förresten "vår" satellit på startrampen.

Bild

16 personer gillar det här inlägget.
swetom2011
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 05:29:30, 05-08-2013
Ort: Salem i södra Tyskland
Sverige
Maskintyp: Kompakttraktorer
Maskin: Agria 1700 (1956)
Gravely 566 / C12 (1975)

swetom2011 (trådstartaren)

#146 » 10:28:58, 19-10-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Sista bilden innan det blir allvar, jag (vitt hår i mitten) och mitt lilla team, men ett par fattas.

Bild

Lite mat och ett par öl.

Bild

Sedan avslutning på en uteservering. Ovanligt väder i oktober, över 20C vid midnatt i Darmstadt (ligger i närheten av Frankfurt).

Bild

7 personer gillar det här inlägget.
swetom2011
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 05:29:30, 05-08-2013
Ort: Salem i södra Tyskland
Sverige
Maskintyp: Kompakttraktorer
Maskin: Agria 1700 (1956)
Gravely 566 / C12 (1975)

swetom2011 (trådstartaren)

#147 » 15:17:45, 19-10-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Lyckönskningar från andra satellitteam.


Bild
Bild

6 personer gillar det här inlägget.
swetom2011
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 05:29:30, 05-08-2013
Ort: Salem i södra Tyskland
Sverige
Maskintyp: Kompakttraktorer
Maskin: Agria 1700 (1956)
Gravely 566 / C12 (1975)

BM425

#148 » 15:48:45, 19-10-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

12 timmar kvar.......sedan :bira: :thummar:
Inget är så bra att det inte kan förbättras.
Klart jag läser bibeln "Ordspråksboken 21:19"

2 personer gillar det här inlägget.
BM425
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 18:07:27, 13-04-2008
Ort: Motala
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: Atlas 1602 -74
2 st BM 425 -59,-61

swetom2011 (trådstartaren)

#149 » 17:21:42, 19-10-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Firandet får vänta tills måndag eftersom det första delen av satellitens liv I rymden kontrolleras väldigt noggrant från jorden (24 timmar om dygnet I tre dagar). Därför har vi också två team som arbetar i 12 timmars skift.

Detta är nog det sista jag kommer att kunna skriva innan count-down startar. För mitt team betyder det att vi måste sitta vid consolen i kontrollrummen klockan 7 i kväll. De mesta aktiviteterna sker i Kourou medan vi sitter och tittar på telemetri från satelliten där vi med jämna mellanrum måste bekräfta att allt är grönt för en start. Vi kann se satellitens telemetri till några minuter innan starten där alla kablar och ledningar kopplas bort.

En liten översikt vad som sker. T0, ibland kallad L är tiden när Arianes huvudmotorn startas. Efter 7 sekunder tänds sidoraketerna som har fast bränsle. När de har startats finns det ingen återvändo, så antingen går det bra eller det slår fel. Det senare har, tack och lov, bara hänt tre gånger på över 100 starter.

Startraketen flyger sedan 27 minuter innan den skiljer sig från vår satellit, BepiColombo. On bord på satelliten startar då en automatisk sekvens (LSS = Launcher Separation Sequence) som bland annat startar attitiydkontrollen, dvs reducerar eventuella rotation av satelliten och riktar in den så som det behövs. Efter 37 minuter får vi första signalerna från satelliten (AoS = Acquisition of Signal). Har vi kommit så långt kan vi pusta ut lite grann.

Bild

BepiColombo skjuts ut i en bana med en hastighet som motsvarar jordens flykthastighet, d.v.s. den kommer aldrig att gå in i en bana runt jorden utan lämnar dess inflytande omedelbart. Bilden nedan visar var satelliten befinner sig efter en viss tid. Som ni ser, sker separationen från bärraketen på en höjd av ungefär 1500 km (diagrammet visar det hela i m). Efter 2600 sekunder (mindere än en timma) är vi redan över 6000 km från jorden.

I slutet av LEOP = Launch and Early Orbit Phase (knappt tre dagar) är satelliten redan över en miljon km från jorden

Bild

Hela marksystemet är nu “infruset”, datorena nybootade, rensat och inga ändringar får göras mer. Security blir också striktare och bara personer med speciella kort och färgkodning kan komma in och besöka olika delar av kontrollcentrt. All computersystem, näverk och infrastruktur är redundant. Ett eget kraftverk är igångkört och kan omedelbart ta över om det normala nätet skulle bryta ihop. Detta gäller också för alla markstationer och deras antenner som behövs för att kommunicera med satelliten.

• Markstationerna är:
• Malindi i Kenya
• New Norcia ligger som namnet söger vid New Norcia i Australien
• Cebreros i Spanien
• Malargüe i Argentina

För oss är restaurangen öppen 24 timmar om dygnet där vi, inom visa gränser kan beställa a la carte. Kaffe, snacks, vatten och dyligt ställs också till förfogande 24 timmar om dygnet så det kommer inte att gå någon nöd på oss :mrgreen:

Det var allt för ögonblicket. Bilden nedan visar MCR = Main Control Room i lungnet före stormen. Den yngre damen i bakgrunden är en av mina duktigaste rymdingenjörer.
å
Om allt är lungt kann jag eventuellt skriva lite när jag sitter i kontrollrummet.

Bild

7 personer gillar det här inlägget.
swetom2011
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 05:29:30, 05-08-2013
Ort: Salem i södra Tyskland
Sverige
Maskintyp: Kompakttraktorer
Maskin: Agria 1700 (1956)
Gravely 566 / C12 (1975)

swetom2011 (trådstartaren)

#150 » 17:27:56, 19-10-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag glömde en sak. Ni kan också titta på starten över en livestream.


https://livestream.com/ESA/BepiColomboLaunch

6 personer gillar det här inlägget.
swetom2011
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 05:29:30, 05-08-2013
Ort: Salem i södra Tyskland
Sverige
Maskintyp: Kompakttraktorer
Maskin: Agria 1700 (1956)
Gravely 566 / C12 (1975)


Återgå till Flyg

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster



Älmeboda Maskinservice

OilQuick

TK Traktordelar

Klaravik

Crazyride

Bra Verktyg

Motrab

Engcon

Scandcut

Astrak

Olsson Parts

Nya och begagnade
truckar på vstruck.se