Kotten skrev:Trevlig midsommar alla!
Hoppas alla har det trevlig och äter jättegod mat! Hörde på radion igår att midsommarmaten varierar över hela landet, stämmer detta? Nypotatis, diverse sill och sånt är ju standard här tillsammans med lite varierande annat kött, vad har ni?
Midsommarmat med störst regional skillnad
Så här ser skillnaderna ut i
landet när det kommer till
försäljning av midsommar-
mat i svenska livsmedelsbu-
tiker:
• Region norr (exempel på
orter: Ljusdal, Sundsvall,
Sollefteå, Östersund,
Umeå, Piteå, Luleå och
Kiruna):
1. Strömming
2. Tårtor och bakelser
3. Inlagd sill
• Region mellan (exempel på
orter: Eskilstuna, Karlstad,
Åmål, Örebro, Västerås,
Sala, Falun, Ludvika, Mora
och Gävle):
1. Inlagd sill
2. Räkor och kräftor, knäck-
ebröd
3. Mjuka kakor
• Region öst (exempel på
orter: Stockholm, Söder-
tälje, Uppsala, Katrineholm
och Visby):
1. Inlagd sill
2. Rom och kaviar, lagrad
ost och öl klass II
3. Senapssill
• Region väst (exempel på
orter: Göteborg, Uddeval-
la, Trollhättan, Vänersborg,
Lidköping, Skövde och
Mariestad):
1. Löksill
2. Sill och ansjovis, gräddfil,
räkor, kräftor och lagrad
ost
3. Senapssill, grädde och
ägg
• Region sydost (exempel på
orter: Motala, Linköping,
Norrköping, Jönköping,
Växjö, Kalmar, Karlskrona
och Halmstad):
1. Matjessill
2. Gräddfil och löksill
3. Grädde och sill och
ansjovis
• Region syd (exempel
på orter: Malmö, Lund,
Helsingborg, Landskrona,
Trelleborg och Ystad):
1. Prinskorv
2. Matjessill och gräddfil
3. Löksill och lagrad ost
Källa: Siffror från
Svensk Dagligvaruhandel
(år 2017) som tagits fram på
uppdrag av Hemköp.