Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterCrimedatbase

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexDiverseSnick Snack

Matlagning, Recept, Mat för Maskinister

4 inlägg • Sida 1 av 1
Hit hör allt som ej passar in i något av de andra forumen ...

Volvot24 (trådstartaren)

#1 » 10:47:54, 25-03-2019
  • Överför markerat ord till lexikonet

.

Matlagning i alla former. Även maskinister äter!


Skriv en RUBRIK i fetstil, överst i varje inlägg, som startar ett nytt recept, maträtt o s v:



Älgbullar

Drygar ut blandfärsen som jag köpte på extrapris med älgfärs. Går för övrigt bra med vilka köttfärser som helst.

Tidsåtgång med provsmakning, ca 1 timme.


Ingredienser:

6 hg blandfärs

5 hg älgfärs

1.5 dl ströbröd

1 msk malen svartpeppar

2 tsk salt

2 köttbuljongtärningar

1 stor lök

steksmör



I en bunke blandas noga ägg och ströbröd, peppar, salt och finhackade buljongtärningar. Får sen stå fem minuter o svälla, under tiden som man steker den finhackade löken.

All färs i bunken och även den stekta löken.
Allt blandas noga. Jag kör med elvispen.

Blöter händerna och formar snöbollstora bollar av smeten, under tiden som pannorna hettas upp.

Lägger bollarna i de smorda stekpannorna. Plattar ut till ca 3 cm tjocka biffar. Plattar ut för att få ordentlig genomstekning.
"Biffarna" drar under stekningen ihop sig och blir nöstan runda.

När köttbullarna blivit steka, ordentligt mörka, lägger jag dem i en gryta. Håller ur vätskan i pannorna i grytan allteftersom.

Fyller på med lite vatten och lpter koka 20 minuter.

Fyller en glasburk med 2 dl kallvatten och 3 msk idealmjöl (som inte klumpar sig). Skakar ordentligt med locket på.
Häller blandningen i grytan och rör om.
Får puttra 10 minuter.

Klart.


Bild

Bild

Bild

Bild


Serveras med kokt eller stekt potatis o grönt.

En pilsner eller hemkokt saft till, är heller inte fel.

Smaklig måltid :eat: :bira:



( Håll ögonen öppna, snart kommer ett inlägg hur jag kokar saft, så som mor gjorde, med en Saftmaja.)

.
Senast redigerad av Volvot24 11:43:51, 25-03-2019, redigerad totalt 2 gånger.
Det går upp, det går ned, på havet... :klia:

4 personer gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Volvot24
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 06:42:58, 29-08-2013
Ort: Torsby Värmland
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Volvo T24, Polaris Widetrak



Volvot24 (trådstartaren)

#2 » 11:40:29, 25-03-2019
  • Överför markerat ord till lexikonet

.
Matbröd, Bröd, Potatisbröd

Med detta bröd och en god ost, till köttbullarna ovan, blir det en komplett middag.

Detta matiga bröd går utmärkt att frysa.


Bild

.
Det går upp, det går ned, på havet... :klia:

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Volvot24
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 06:42:58, 29-08-2013
Ort: Torsby Värmland
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Volvo T24, Polaris Widetrak

Ulf

#3 » 21:16:52, 25-03-2019
  • Överför markerat ord till lexikonet

Knäckebröd är bra om man snabbt ska få till något att äta.
Lägg på skivad kokt potatis, orökt kaviar och fiskpinnar.
Ev lite majonäs ovanpå eller i botten.
En annan variant är smörad skiva knäckebröd två skivor hackkorv och två skivor tomater. Knappt 30 sekunder i mikron.
En pilsner eller svagdricka till.
Kommer du med problem, eller är du en del av det?

4 personer gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Ulf
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:04:18, 05-03-2004
Ort: Kil
Maskintyp: Traktor
Maskin: Nuffield 460 -61

Simnil

#4 » 11:14:20, 26-03-2019
  • Överför markerat ord till lexikonet

Älg i ugn.

Fryst älgbit läggs i lämplig form, (man behöver alltså inte komma ihåg att ta fram en bit för upptining dagen före!!)
Salta och peppra ordentligt, ev hacka och strö över lite/mycket vitlök och/eller röd/gul lök.
Häll i en halv cm vatten i formen

In i ugnen på 100 grader i fem timmar, (liten bit går lite fortare, en riktigt stor närmare 6 tim) Gå och gör vad du vill under dessa timmar, är du orolig av dej kolla så inte vattnet tagit slut någon gång då och då men det brukar inte behövas.
Det är inte särskilt kritiskt med tillagningstiden heller, så skulle man råka dra över någon halvtimma så verkar det bli helt OK ändå.

Känner jag mig ambitiös gör jag sås av geggemojet från botten på formen när det är klart.

Servera med valfritt tillbehör.

1 person gillar det här inlägget.
Simnil
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 14:31:12, 12-10-2015
Ort: Norra Västerbotten
Sverige
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Autodesk Inventor Pro 2021


Återgå till Snick Snack

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster



Älmeboda Maskinservice

OilQuick

TK Traktordelar

Klaravik

Crazyride

Bra Verktyg

Motrab

Engcon

Scandcut

Astrak

Olsson Parts

Nya och begagnade
truckar på vstruck.se