.
Matlagning i alla former. Även maskinister äter!
Skriv en RUBRIK i fetstil, överst i varje inlägg, som startar ett nytt recept, maträtt o s v:
Älgbullar
Drygar ut blandfärsen som jag köpte på extrapris med älgfärs. Går för övrigt bra med vilka köttfärser som helst.
Tidsåtgång med provsmakning, ca 1 timme.
Ingredienser:
6 hg blandfärs
5 hg älgfärs
1.5 dl ströbröd
1 msk malen svartpeppar
2 tsk salt
2 köttbuljongtärningar
1 stor lök
steksmör
I en bunke blandas noga ägg och ströbröd, peppar, salt och finhackade buljongtärningar. Får sen stå fem minuter o svälla, under tiden som man steker den finhackade löken.
All färs i bunken och även den stekta löken.
Allt blandas noga. Jag kör med elvispen.
Blöter händerna och formar snöbollstora bollar av smeten, under tiden som pannorna hettas upp.
Lägger bollarna i de smorda stekpannorna. Plattar ut till ca 3 cm tjocka biffar. Plattar ut för att få ordentlig genomstekning.
"Biffarna" drar under stekningen ihop sig och blir nöstan runda.
När köttbullarna blivit steka, ordentligt mörka, lägger jag dem i en gryta. Håller ur vätskan i pannorna i grytan allteftersom.
Fyller på med lite vatten och lpter koka 20 minuter.
Fyller en glasburk med 2 dl kallvatten och 3 msk idealmjöl (som inte klumpar sig). Skakar ordentligt med locket på.
Häller blandningen i grytan och rör om.
Får puttra 10 minuter.
Klart.
Serveras med kokt eller stekt potatis o grönt.
En pilsner eller hemkokt saft till, är heller inte fel.
Smaklig måltid
( Håll ögonen öppna, snart kommer ett inlägg hur jag kokar saft, så som mor gjorde, med en Saftmaja.)
.