Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterEfterlysningarShop

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

Vi finns här!
2020 var en ~vild~ åktur. Om du är ledsen, eller trött eller bara känner dig nere så är det okej. Vi känner likadant. Och när du känner dig nere är det lätt att förlora fokus på målet, på vad du gör eller varför. Maskinistens forum är fullt av praktiska trådar för att hålla dig på rätt spår, oavsett om det är för att uppnå dina mål eller för sätta lite päpp i dina steg dit.
Använd forumet! Här finns massor med människor som gärna lyssnar, ger tips och/eller ett vänligt ord!
Vi hoppas att 2021 blir ett bra år för er alla! Håll ut, och håll ihop!

ForumindexDiverseSnick Snack

Dethär med att hyvla ost

72 inlägg • Sida 4 av 5
Hit hör allt som ej passar in i något av de andra forumen ...

skogsgurra

#46 » 10:23:01, 24-01-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

jpd skrev:
skogsgurra skrev:Fransoserna, som bara har några få hårdostar - jag kommer inte på flera än Gruyère, Emmentaler, Cantal och Mimolette


Eftersom vi nu är inne på viktiga ting. :eat:
Med tanke på din uppräkning är det ännu värre. Både Gruyère och Emmentaler är Schweiziska.


Helt rätt. Men den uppmärksamme läsaren ser att jag inte säger att de är franska. Bara att de ingår i den franska ostskatten.

Slutledet i Emmentaler har ett visst samband med USD. Tydligt men kanske inte alldeles självklart.
När det finns olika teorier så brukar verkligheten vara vad som gäller.
skogsgurra
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 21:31:11, 29-07-2019
Ort: Ställdalen mellan Örebro och Ludvika
Sverige
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Dåligt utnyttjad Nissan NV400 2016 - slapp skattehöjning!
Köping BF1. Liten Sieg M1 som efter en del justeringar nu är betydligt bättre än sitt rykte.
Lite klen är den, med en svarvchuck på BF1 kan jag komma förbi det problemet. Tips?



skogsgurra

#47 » 11:01:06, 24-01-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Plåtade vår "ostbricka".

Bild

Ser att jag missade några hårdostar. Det faktiska antalet ostsorter i Frankrike uppskattas vara mellan ett och tvåtusen.
När det finns olika teorier så brukar verkligheten vara vad som gäller.

2 personer gillar det här inlägget.
skogsgurra
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 21:31:11, 29-07-2019
Ort: Ställdalen mellan Örebro och Ludvika
Sverige
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Dåligt utnyttjad Nissan NV400 2016 - slapp skattehöjning!
Köping BF1. Liten Sieg M1 som efter en del justeringar nu är betydligt bättre än sitt rykte.
Lite klen är den, med en svarvchuck på BF1 kan jag komma förbi det problemet. Tips?

Bengt Erik Eriksson (trådstartaren)

#48 » 11:07:02, 24-01-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Brukar hålla utkik efter lådan med kort datum. En menlös ost därifrån bortglömd ett par månader i kylen kan bli riktigt trevlig.

Dags att hyvla med periferin..
Bild



Slutet är nära. Men än finns det skivor kvar här..
Bild

Tack för det. Den sista slinker ner som den är.
Bild
Senast redigerad av Bengt Erik Eriksson 12:37:39, 24-01-2021, redigerad totalt 1 gång.
Utan lantbruk blir du naken, hungrig och nykter.

5 personer gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Bengt Erik Eriksson
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 19:41:22, 31-10-2008
Ort: Gotland
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: AVANT 218 -11saknar min BM BOXER
MF 575-77
Farmall M -52 konverterad till perkinspuffra.
Zetor 3011 -63
David Brown 40D -57
Famall EMD50-54
Bm Volvo LM 640-69

Offside

#49 » 12:11:48, 24-01-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

I dagens sammanträde i Svenska Ost Akademin, vill jag framföra följande.
Det finns inget fel sätt att äta eller sönderdela ost på. Bara det sker med respekt för i första hand osten eller ostarna. I andra hand ska man också ta hänsyn till eventuella gäster och familj vid matbordet.
Och vi får inte glömma respekten för våra smaklökar. Det kanske viktigaste.
Vilken ost som är bäst det beror på så mycket. Tidpunkt, hur hungrig man är och inte minst sällskapet.
Rätt sällskap höjer smakupplevelsen flera nivåer.
Angående kälkbackens tillkommande, så pågår forskning i Ostpreussen om detta.
En teori som verkar stämma, är att osten smakar godast just på mitten av ostbiten.
Därav vill många ta lite extra just där.
Nästa stora forskningsämne är att ta reda på varför biten smakar bäst på mitten.
Min teori är att smaken koncentreras mot mitten.
En professor O.S. Twinkel påstår att man automatiskt tycker hårdare med osthyveln när man kommit en bit in på osten. Det ska kännas säkrare då.
Men det får stå för honom.
Tack för ordet.
Även jag har varit ung, kanske yngre än de flesta

3 personer gillar det här inlägget.
Offside
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 21:19:39, 12-01-2014
Ort: Bergs kommun jämtland
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: MF 6180, MF 5445, Huddig 960,

BM425

#50 » 12:15:21, 24-01-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Sådana skalkar ska man riva fint o sen blanda i lite Wiskey eller annan sprit. Blanda en massa av det o låta det mogna lite, sedan har man en fin "mjukost"
Inget är så bra att det inte kan förbättras.
Det omöjliga fixar en maskinist på en kväll.

1 person gillar det här inlägget.
BM425
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 18:07:27, 13-04-2008
Ort: Motala
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: Atlas 1602 -74
2 st BM 425 -59,-61

Bengt Erik Eriksson (trådstartaren)

#51 » 12:30:50, 24-01-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Att ost smakar bäst i mitten beror väl lite på vad för ost vi pratar om, vanlig svensk hårdost smakar väl i stort sett likadant rakt igenom kanske lite paraffinsmak i de närmsta millimetrarna.
Provar man däremot en Holländsk kaas (eller var det maas?) traditions ost så är det centimetrar med "skal" man pratar om. Och då smakar det mycket bättre i mitten , väldigt gott i mitten för övrigt. Det missfärgade utanför ska man låta bli..
Utan lantbruk blir du naken, hungrig och nykter.
Användarvisningsbild
Bengt Erik Eriksson
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 19:41:22, 31-10-2008
Ort: Gotland
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: AVANT 218 -11saknar min BM BOXER
MF 575-77
Farmall M -52 konverterad till perkinspuffra.
Zetor 3011 -63
David Brown 40D -57
Famall EMD50-54
Bm Volvo LM 640-69

skogsgurra

#52 » 12:40:07, 24-01-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Professor Twinkel var en ny bekantskap. Han verkar gå helt upp i forskningsuppgiften. Hittade en bild på nätet och det är alldeles tydligt att det är just ostforskning han ägnar sig åt.

Bild

B.E.E. kaas är det. Ostbricka heter Kaasplank på holländska. Och att Yankee kommer av att holländarna på Manhattan kallades Jan Kaas (Ostjanne) är väl belagt. Jan Kaas->Yankee på engelska.
När det finns olika teorier så brukar verkligheten vara vad som gäller.

3 personer gillar det här inlägget.
skogsgurra
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 21:31:11, 29-07-2019
Ort: Ställdalen mellan Örebro och Ludvika
Sverige
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Dåligt utnyttjad Nissan NV400 2016 - slapp skattehöjning!
Köping BF1. Liten Sieg M1 som efter en del justeringar nu är betydligt bättre än sitt rykte.
Lite klen är den, med en svarvchuck på BF1 kan jag komma förbi det problemet. Tips?

Bengt Erik Eriksson (trådstartaren)

#53 » 12:51:36, 24-01-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Aha! Då är det yankees som skapar alla cheesy hollywoodfilmer?
Utan lantbruk blir du naken, hungrig och nykter.

2 personer gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Bengt Erik Eriksson
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 19:41:22, 31-10-2008
Ort: Gotland
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: AVANT 218 -11saknar min BM BOXER
MF 575-77
Farmall M -52 konverterad till perkinspuffra.
Zetor 3011 -63
David Brown 40D -57
Famall EMD50-54
Bm Volvo LM 640-69

skogsgurra

#54 » 12:59:14, 24-01-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Korrekt. Chevy Chase hette ursprungligen Karlov Chasonisky. Det var inget bra artistnamn. Karlov gick väl an men Chasonisky ändrades till Cheesy. Resten är (dålig) historia.
När det finns olika teorier så brukar verkligheten vara vad som gäller.

2 personer gillar det här inlägget.
skogsgurra
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 21:31:11, 29-07-2019
Ort: Ställdalen mellan Örebro och Ludvika
Sverige
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Dåligt utnyttjad Nissan NV400 2016 - slapp skattehöjning!
Köping BF1. Liten Sieg M1 som efter en del justeringar nu är betydligt bättre än sitt rykte.
Lite klen är den, med en svarvchuck på BF1 kan jag komma förbi det problemet. Tips?

dc_lindberg

#55 » 13:31:42, 24-01-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Nu drar det ihop sig!
Kriget om osthyvling närmar sig!
Gulliver har anlänt o försöker mäkla fred ( #49 ) :-)

Tänk vilken härlig odyssé i ostarnas rike som trådens titel spunnit iväg till :eat:
Warum etwas einfach machen, wenn man es so schön kompliziert machen kann :)
Användarvisningsbild
dc_lindberg
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 23:00:44, 20-05-2012
Ort: Sthlm NV
Sverige
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Belos, Irus, Stiga, mm

BMW, VW, Honda, Suzuki, Kawasaki, osv

Hittade mina ursprungliga inloggningar på Maskinisten:
Blev medlem:
ons 02 mar 2005, 23:06
Senaste besöket:
ons 02 mar 2005, 23:06

Blev medlem:
mån 10 apr 2006, 13:31
Senaste besöket:
tor 13 apr 2006, 17:08

Blev medlem:
tis 14 aug 2007, 09:57
Senaste besöket:
mån 10 dec 2007, 14:11

Mikkel

#56 » 14:27:17, 24-01-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Om man tänker på varför det är svårt att hyvla när osten blir tunn så är det nog för att hyveln sliter upp osten från underlaget.
Ett sätt vore att klämma fast osten och sedan hyvla med en tråd, antingen i ovankant eller i underkant, såhär skulle det bli om man hyvlade i underkant. Tråden markerad med röda pricken. Man trycker på plattan ovan för att hålla osten plan, och någon kälkbacke blir det inte heller.... :mrgreen:

men visst det går ju att använda sista biten till pizzan, katten eller fåglarna, men ändå, för att nu angripa det lilla problemet ur en teknsk synvinkel... :grin:
Bild
Allt är omöjligt, bara man vill !

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Mikkel
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 00:52:25, 16-08-2014
Ort: Eskilstuna
Maskintyp: Traktor
Maskin: MF35

johan.eriksson

#57 » 14:42:28, 24-01-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Ohyvlingsbar cheddar, får bli ostsås med skinka och pasta ikväll.

Bild

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
johan.eriksson
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 08:47:20, 13-07-2008
Ort: Ingelstad
Sverige
Maskintyp: Lastbil
Maskin: BM Buster 320
Volvo N86

Offside

#58 » 16:52:50, 24-01-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Johan.
Den där osten ska hyvlas från kanterna och mot mitten.
Det blir ingen kälkbacke, utan som det heter i Schweiz, en alptopp.
Det har avhandlats tidigare i denna tråd.
Nu måste SOA bestämma sig vad en slät och rak ostyta ska benämnas.
Kälkbacke, alptopp och........???
Förslag emottages.
Kanske alptopp ska ersättas också? :vissla:
Även jag har varit ung, kanske yngre än de flesta

2 personer gillar det här inlägget.
Offside
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 21:19:39, 12-01-2014
Ort: Bergs kommun jämtland
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: MF 6180, MF 5445, Huddig 960,

marve

#59 » 21:27:00, 24-01-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Mikkel skrev:Om man tänker på varför det är svårt att hyvla när osten blir tunn så är det nog för att hyveln sliter upp osten från underlaget.
Ett sätt vore att klämma fast osten och sedan hyvla med en tråd, antingen i ovankant eller i underkant, såhär skulle det bli om man hyvlade i underkant. Tråden markerad med röda pricken. Man trycker på plattan ovan för att hålla osten plan, och någon kälkbacke blir det inte heller.... :mrgreen:

men visst det går ju att använda sista biten till pizzan, katten eller fåglarna, men ändå, för att nu angripa det lilla problemet ur en teknsk synvinkel... :grin:
Bild


Lägger man dit en ny ost på toppen och fortsätter skära blir det ingen sista bit. :idee3:

2 personer gillar det här inlägget.
marve
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 15:03:06, 01-05-2007

Stefan1972

#60 » 09:47:42, 25-01-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Vi äter upp ca 2/3 av en vanlig ost och sen spar jag resten och river till taco. Då slipper man ha tunna torkade bitar som bara blir svårhyvlade. Köper aldrig färdigriven ost.
Stefan1972
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 15:07:16, 10-01-2013
Ort: Torpshammar
Maskintyp: Ej angivet


Återgå till Snick Snack

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: magloman och 4 gäster



BA Trading AB

Älmeboda Maskinservice

Olssons i Ellös

OilQuick

TK Traktordelar

http://www.RESERVdelar24.SE

Bildelar24.com

Briggsparts

Klaravik

Crazyride

Ygsbostudios

Bra Verktyg

https://www.AUTOdoc.SE

Frentab

Dillon Welding

Motrab