Kälkbacke så klart. I annat fall blir det för mycket spill, o även om mina små fåglar (skator och kråkor samt en och annan koltrast (fågel alltså!)) gärna bjuds på mat spill, så... njae... ost är för dyrt för att slösas med
Man tar givetvis bort bakstrycket och sulningen.
Hyvlas jämt så långt det är "rimligt". När mothållet börjar svikta övergår hyvlingen till kälkbacke så att maximalt av osten kommer att hamn på min mack istället för i fåglars kräva
Fördelen med kälkbacken är att även om osten är tunn i den ena änden (spetsen för min del) så finns ett "ost
skydd" mot osthyvelns mordiska planer (o den som inte hyvlat sig i ett finger, oftast tumme, har inte hyvlat ost!).
Nu är ju detta med plan ost vs kälkbacksost lika laddat ämne som i vilken ände man får knäcka ägget, den spetsiga, eller den runda - och över sådana viktiga saker för man krig (i Gullivers Resor av Jonathan Swift)!
Låter man parafinet och vad annat de nu har på ost sitta kvar, så hamnar man i ett läge vid planhyvling där smörgåsen kan orsaka en hastig reträtt ur mun! Detta kan medföra reaktioner i sällskap av annan...
Sedan var ju det där med ordet ost, iof... sedan ostdiskarna upphörde så har jag inte fått tag i -ost- ... Finns inga lagrade ostar sedan Fransoserna köpte upp den svenska ostproduktionen...
En -bra- ost är ex., Hawarti, Gamle Ole, Svarta Sara, ostar som brukar kunna garantera egen kupé på tåget!
Idag finns inte ens Grevé som bränner på tungan, ej heller Herrgård som svider på tungan... Västerbotten... är blaskebotten...
Hur kunde de svenska smakfull ostarna så försvinna över natten?!... Det var ju igår jag handlade på Ostbutiken på Drottninggatan, bredvid Nordiska Kompaniet (noter)... oooopsss... har visst går 30 år sedan de försvann... Det är nu ca 15 år sedan COOP upphörde med ostdiskar, och därmed försvann -god- ost... idag smakar osten "inget" och är -svindyr- !...
Så kälkbacke det bli!