Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterCrimedatbase

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexDiverseSnick Snack

Pizzabakning, hur gör man?

58 inlägg • Sida 2 av 4
Hit hör allt som ej passar in i något av de andra forumen ...

Towil

#16 » 19:44:40, 13-06-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag kör med nitril engångshanskar vilket minskar att det kletar fast på händerna.
Användarvisningsbild
Towil
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 20:00:40, 18-08-2007
Ort: Nybro
Sverige



QV_ (trådstartaren)

#17 » 21:34:51, 13-06-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Då kör jag hellre med mjöl.

Kom på att om man nu har ett "antikladdunderlag" så får man inte upp den på pizzaspaden utan då måste det med in i ugnen.
När vi höll på innan ungsköpet så var det bakplåtspapper som användes. Då med snabbjästa degar som "höll emot" när man drog i dom så kunde man ha problem med att de vart tunna.
Nu med dagar jästa över natten så är de "svaga" och följsamma så man får de hur man vill. Förutom rundheten då :-)
Nybörjare på grävning. Satt 80 timmar i en Kubota kx151 innan jag köpte min första grävare september 2016.
QV_
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 18:15:11, 07-09-2016
Ort: Mariefred, Södermanland
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: er:
Yanmar YB401W -92
Benford 3000 -99
Atlas copco VT6-DD -65

magloman

#18 » 08:41:48, 14-06-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag kör pizzan i min webergrill på en stenskiva. Då får man god botten. Det går åt mycket värme om det ska bli bra.
)))) Min YouTube kanal: https://www.youtube.com/magloman ((((

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
magloman
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 22:53:49, 16-04-2008
Ort: Karlskoga
Sverige
Maskintyp: Traktorgrävare
Maskin: Volvo BM 6300 EHC
Rottne Rapid 8wd
Zetor 8011 / Ursus 385
Volvo BM T430

QV_ (trådstartaren)

#19 » 18:37:29, 14-06-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

En baksten har vi till ugnen i köket. I grillen har jag inte funderat på att använda den.
Har läst i vissa bakböcker att en del gillar "bakplåt" bättre än "baksten".
En bakplåt torde vara mindre känslig mot temperaturförändringar än en sten.

Jag tolkar bakplåt som en tjockare plåtskiva, detta utan att ha sett någon IRL
Nybörjare på grävning. Satt 80 timmar i en Kubota kx151 innan jag köpte min första grävare september 2016.
QV_
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 18:15:11, 07-09-2016
Ort: Mariefred, Södermanland
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: er:
Yanmar YB401W -92
Benford 3000 -99
Atlas copco VT6-DD -65

magloman

#20 » 18:53:26, 14-06-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Man vill ha sten som är lite porös mot degen, annars får man inte den fina ytan eller goda smaken. Det har o göra med att stenens porösa yta hjälper till att driva ut fukten ur degen.
)))) Min YouTube kanal: https://www.youtube.com/magloman ((((
Användarvisningsbild
magloman
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 22:53:49, 16-04-2008
Ort: Karlskoga
Sverige
Maskintyp: Traktorgrävare
Maskin: Volvo BM 6300 EHC
Rottne Rapid 8wd
Zetor 8011 / Ursus 385
Volvo BM T430

uppland2

#21 » 19:04:43, 14-06-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

QV_ skrev:Jag tolkar bakplåt som en tjockare plåtskiva, detta utan att ha sett någon IRL


Vitsen är att ha något som ackumulerar värme, så att temperaturen inte sjunker så mycket när man ställer in bakverket. Ungefär som ett stenhus är trögare i värmeväxling än ett trähus.
uppland2
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 20:50:56, 14-04-2013
Ort: Västra Uppland
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: EC140, JD6400, JD510, JD20, MT27, Stiga Park, W212

QV_ (trådstartaren)

#22 » 19:58:09, 14-06-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

uppland2 skrev:
QV_ skrev:Jag tolkar bakplåt som en tjockare plåtskiva, detta utan att ha sett någon IRL


Vitsen är att ha något som ackumulerar värme, så att temperaturen inte sjunker så mycket när man ställer in bakverket. Ungefär som ett stenhus är trögare i värmeväxling än ett trähus.


Jo, det är ju samma effekt som baksten så det har jag koll på, därav att jag misstänker att den är tjockare.

Hurvida vattnet drivs ut bättre eller inte med sten har jag ingen koll på.
Inte bakar jag så mycket heller att jag skulle lära mig den praktiska skillnaden.
Nu har vi en baksten, så någon bakplåt lär inte bli inköpt.

När det gäller pizzaugnen så är det en keramikskiva. Sett från sidan så ser man att den inte är massiv utan bara några mm tjock i kanten (c:a 10mm total med all luft) Så värst mycket värmelagring lär den inte kunna göra men återigen är det inget jag vet något om. Praktiskt fungerar det och de som gör ugnen vet säker vad de håller på med. Det räcker för mig.
Nybörjare på grävning. Satt 80 timmar i en Kubota kx151 innan jag köpte min första grävare september 2016.
QV_
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 18:15:11, 07-09-2016
Ort: Mariefred, Södermanland
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: er:
Yanmar YB401W -92
Benford 3000 -99
Atlas copco VT6-DD -65

Ulf

#23 » 14:44:41, 15-06-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Och glöm inte, tomatsåsen ska puttra i många timmar för att bli riktigt bra!
Kommer du med problem, eller är du en del av det?
Användarvisningsbild
Ulf
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:04:18, 05-03-2004
Ort: Kil
Maskintyp: Traktor
Maskin: Nuffield 460 -61

Svart

#24 » 16:49:01, 15-06-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Det kanske blir lättare att ta ur degarna ur lådan efter jäsning om du lägger dem på insidan av locket? Locket upponer på bänken, på med en tunn skärbräda så det blir plant om det behövs och sen lådan ovanpå som lock, då slipper du gräva upp degen ur lådan sen.
Fast det kanske inte var ett problem egentligen, jag bara kom att tänka på det :)
Svart
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 10:08:17, 20-08-2019
Ort: Göteborg
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Kubota U10-3

nimrod_pro

#25 » 17:06:43, 15-06-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Svart skrev:Det kanske blir lättare att ta ur degarna ur lådan efter jäsning om du lägger dem på insidan av locket? Locket upponer på bänken, på med en tunn skärbräda så det blir plant om det behövs och sen lådan ovanpå som lock, då slipper du gräva upp degen ur lådan sen.
Fast det kanske inte var ett problem egentligen, jag bara kom att tänka på det :)


När jag jäser flera smådegar brukar jag klappa in degarna i mjöl för enklare hantering efteråt.
Christoffer
nimrod_pro
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 20:25:03, 01-12-2011
Ort: Kalmar län
Maskintyp: Ej angivet

Towil

#26 » 17:18:49, 15-06-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Smörj in dem i olja så kladdar de inte ihop.

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Towil
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 20:00:40, 18-08-2007
Ort: Nybro
Sverige

QV_ (trådstartaren)

#27 » 17:54:56, 15-06-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Svart skrev:Det kanske blir lättare att ta ur degarna ur lådan efter jäsning om du lägger dem på insidan av locket? Locket upponer på bänken, på med en tunn skärbräda så det blir plant om det behövs och sen lådan ovanpå som lock, då slipper du gräva upp degen ur lådan sen.
Fast det kanske inte var ett problem egentligen, jag bara kom att tänka på det :)


Lådan är för hög och tar förmycket plats i kylen.
Just nu är det inget problem eftersom jag har "partykylskåpet" tillgängligt.
Så en låg låda med lock alternativt ett gäng skålar med lock så man har 1 degklump i var skål.

Det enklaste sättet och det minst kladdiga är att.
Jäsa dom,
Frysa dom
hantera dom efter 2 timmars när de ligger för tinning.

När de är frysta så är de lätta att plocka ur jäslådan, man kan lägga en "hel massa degklumpar" i en jäslåda i frysen.

Men tanken med tråden är att hjälpa någon nybörjare någorlunda i rätt riktning

Hur man löser "delproblemen" är ju upp till var och en. Själv vill jag inte ha vitlökssmak på alla pizzor så vitlök i tomatsåsen går bort (för mig)

Det jag vill visa med tråden är:
Jag tycker det är "bättre" att jäsa i ett kylskåp under natten. Degen blir mycket lättare att hantera under pizzabaket. Samma recept men mindre jäst.
Jag märker inget praktiskt/smakmässigt mellan mjölsorterna, jag använder "vetemjöl". Om det är "extra", "special" "tipo 00" gör för mig ingen skillnad.
Tomatsås kan köras av vilken tomat som helst. Välj den som är billigast i början, justera med mixerstav om behov finnes.
Tempen på ugnen skall vara hög. Troligen är högre bättre än lägre. Samt att jag har gett lite tempförslag.
Mjölet verkar ge brända pizzor, så håll koll på mängden "löst" mjöl innan gräddning.
Gör man pizzor på ugnsplåt så kan man gärna ha osten överst, grejar man med pizzaspade så åker osten av och ger svarta inbränning i ugnen. Där är det enklare om den ligger "underst".

Jag har ju insett att "mjölsorter till pizza" är lika hett som "vilken motorolja till en BMW" men alla dom diskussionerna ställer jag mig utanför.
Jag behöver få ordning på grunder och kunna göra "runda" pizzor "var gång"
Så några exakta råd varken kan jag eller vill jag ge.
Nybörjare på grävning. Satt 80 timmar i en Kubota kx151 innan jag köpte min första grävare september 2016.
QV_
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 18:15:11, 07-09-2016
Ort: Mariefred, Södermanland
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: er:
Yanmar YB401W -92
Benford 3000 -99
Atlas copco VT6-DD -65

Ulf

#28 » 15:26:09, 09-12-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Skaffade sten till grillen i somras, och en spade.
Det är lite hög kant på grillen och när jag skulle skicka på första pizzan så satt botten fast i spaden.
Botten förblev på spaden, men inte fyllningen :lmao:

Nackdel med pizzastenen är att det blev för låg övervärme.
Pysslade med detta åtskilliga gånger innan det blev en Ooni Koda 16 :grin:
Efter att ha haft den på balkongbordet så blev det ett Ooni bord!

Nu har jag väl inte lyckats så många gånger. Jag har glömt att dra ner värmen, mm.

Jag har tänkt att göra en rejäl degklump att träna på. När jag lyckas så blir det gôr bra!

Testat att grädda två gånger, den första med bara sås och parmesan, sedan på med fyllning och ost.

En deg som funkar hyffsat för Napoletansk pizza finner man om man googlar på pizzakalkylator.
Den blir bäst om den får jäsa 72 timmar.

Funderar på om man kanske skulle ta sig ledigt och bara baka pizzor en vecka eller två, det vore ju trevligt.
För det tar ju extra lång tid om det är glest mellan pizzabaken, man hôger inte...

Och nu är det inte så skönt att stå ute i kyla och blåst!

En annan sak, j-vl-r vad det kan brinna i ugnen, den går ju utan problem att få upp i över 450°C...
Men det är ju så stenen blir ren...
Kommer du med problem, eller är du en del av det?
Användarvisningsbild
Ulf
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:04:18, 05-03-2004
Ort: Kil
Maskintyp: Traktor
Maskin: Nuffield 460 -61

Ulf

#29 » 11:21:41, 01-02-2023
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag har kikat på lite länkar för pizzabak
Matgeek har en del.
Han skaffade ugnen i höstas, tror jag det var. Han nördar ner sig ordentligt!!

Vito Lacopelli är en riktig "pizzadåre"!

Bra tips på båda ställena!
Kommer du med problem, eller är du en del av det?
Användarvisningsbild
Ulf
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:04:18, 05-03-2004
Ort: Kil
Maskintyp: Traktor
Maskin: Nuffield 460 -61

QV_ (trådstartaren)

#30 » 17:45:45, 01-02-2023
  • Överför markerat ord till lexikonet

Sista satsen deg vart med "vetemjöl special" från antisarna i Järna.

Det skall inte hända fler gånger!
Nu blir det att gå tillbaka till Kungsörnens vetemjöl "standard"
Degen vart jättefin, följsam, bara man tog i den vart den större... Höll i hop gjorde den också.
Man fick göra den "liten" för när man lyfte upp den för att borsta bort mjölet på undersidan så vart den större...

Hopplöst att få upp på spaden och nästen lika hopplöst att få av den!
Vart många kraschade pizzor på bakbordet och i ungen.
Nybörjare på grävning. Satt 80 timmar i en Kubota kx151 innan jag köpte min första grävare september 2016.
QV_
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 18:15:11, 07-09-2016
Ort: Mariefred, Södermanland
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: er:
Yanmar YB401W -92
Benford 3000 -99
Atlas copco VT6-DD -65


Återgå till Snick Snack

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Jimmy Nilsson, Kolstad och 2 gäster



Älmeboda Maskinservice

OilQuick

TK Traktordelar

Klaravik

Crazyride

Bra Verktyg

Motrab

Engcon

Scandcut

Astrak

Olsson Parts

Nya och begagnade
truckar på vstruck.se