#3 » 15:47:14, 21-01-2024
Om man räknar för hand och gör ett ekvationssystem kan man tänka så här:
Vi önskar 1000 ml blandning och i den ska ingå 80 ml fett.
Mjölken innehåller 3 % fett och grädden 36 % fett.
Vi kallar mängden mjölk X och mängden grädde Y.
Då får vi två ekvationer:
Gräddmängden (1) : 0,03 X + 0,36 Y = 80
Totalmängden (2) : X + Y = 1000
Vi stuvar om (2 ) så Y blir fritt i ena ledet: Y = 1000 - X
Sätt in det omstuvade uttrycket för Y i (1) : 0,03 X + 0,36 (1000 - X) = 80
Lös (1) : 0,03 X + 0,36 * 1000 - 0,36 X = 80 => 360 - 0,33 X = 80 => 360 = 80 + 0,33 X => 280 = 0,33 X => X = 280 / 0,33 = 848,48
Sätt in X-värdet i (2) för att lösa ut Y: Y = 1000 - 848,48 = 151,52
Således ska 1 l blandning bestå av 848,48 ml mjölk och 151,52 ml grädde.
Kontrollräkning: 848,48 ml mjölk innehåller 848,48 * 0,03 = 25,45 ml fett. 151,52 ml grädde innehåller 151,52 * 0,36 = 54,55 ml fett. Summan av dessa blir 80 ml, så det hela verkar rätt. Summan av 848,48 och 151,52 blir 1000, det stämmer också.
I praktiken kan vi säga 85 % mjölk och 15 % grädde i blandningen.
4 personer gillar det här inlägget.