Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterEfterlysningarShop

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexDiverseSnick SnackDatorer/telefoner, hård- och mjukvara

CAD eller rit program

31 inlägg • Sida 2 av 3
Snacka datorer och telefoner i detta forum.

Ingvar

#16 » 20:35:32, 16-08-2007
  • Överför markerat ord till lexikonet

Ja, det saknar jag också, brukar sitta med träpinnar och testa saker, men det blir ju inte alltid så exakt.. :cool: En sak som jag haft stor nytta av när jag bygger maskiner med motor på och inte vet vad man ska ha för varvtal, är tyristorstyrning till trefas-motorer..då är det bara att slänga dit motorn, ställa in varvtalet på det man nu ska köra tills det är lagom, sen mäta varvtalet, och sätta dit rätt remskiva direkt, utan att behöva testa 17 varianter.. Har bl.a byggt en potatisskalare på det viset, där är det svårt att innan säga vad som är lagom varvtal. :bira:
Ibland får man sadla om.

Har gått från myllan till kontoret.
Användarvisningsbild
Ingvar
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 20:21:12, 08-12-2006
Ort: Götalands skogsbygder, utanför Jönköping
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: BM 500
Ford 4610
Barth K140 Dikare

GLIDLAGER - LEDLAGER - BUSSNINGAR - KULLAGER - RULLAGER - TÄTNINGAR - LÄNKHUVUDEN
www.debearings.se


Robban_C

#17 » 21:23:37, 16-08-2007
  • Överför markerat ord till lexikonet

Bränndal skrev:Den ritade jag mest för nöje. Sen är det bra att ha som färdig komponent när man skall rita något annat som skall ha en grind monterade på sig.
Låter som en bra idé.

ja-bond77 skrev:... få fram optimalt placerade ledpunkter. ...
Många gånger kan man reda sig rätt bra utan CAD med pappbitar och pinnar om man nöjer sig med att rigga bitarna och kolla om ändlägena fungerar som tänkt. Möjligen kollar man också (i ditt exempel) om man hamnar rätt antingen i det läge där cyindern jobbar optimalt och/eller i det läge där stickan jobabr som hårdast.
Nu var detta bara ett exempel men jag är rätt övertygad om att budskapet gick fram i alla fall.
Har slutat på forumet!
Användarvisningsbild
Robban_C
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:13:25, 11-06-2006
Ort: Norra Södermanland
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Volvo EC45 -06
Volvo EC35 -01
MB-Trac 800 -86
New Holland TL90A -05

diskoper

#18 » 21:02:41, 17-08-2007
  • Överför markerat ord till lexikonet

dogen skrev:Det är det programmet jag använt mig av i http://www.maskinisten.net/viewtopic.ph ... ight=thumb


dogen: Jag har också använt Sketchup en del och det är rätt lätt att komma igång. Tycker dock att det är lite pyssligt när jag vill rita mer "tekniskt", alltså exakt, inte "ungefär" som jag tänkt mig.

Har jag missat nåt i programmet? Jag har tex svårt att flytta ett objekt 35 mm i X led och 450 mm i Z led.. ..eller nåt liknande.. :razz:

/per
Mecalac 8cxi -94
MB Actros 1835 -98
Volvo FH 460 -04
http://www.maskinisten.net/viewtopic.ph ... highlight=
Användarvisningsbild
diskoper
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:15:02, 28-04-2007
Ort: Krusenberg knivsta
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: Mecalac 8cxi
Mercedes-Benz ACTROS 1835
Volvo FH 460
Scania R470

ja-bond77

#19 » 10:48:20, 26-08-2007
  • Överför markerat ord till lexikonet

ja-bond77 skrev: Jag tänker främst på nån typ av animerande program där man kan testa olika typer av länkade rörelser för att få fram optimalt placerade ledpunkter.


Efter lite lattjande med google mm så har jag hittat ett program som verkar lovande. Har inte hunnit testa det desto mera ännu...

Gjorde sökningar med orden "linkage mechanism simulator" och varianter därav och hittade ett gratisprogram vid namn LinkSim.
http://www.edu-ctr.pref.kanagawa.jp/LinkWeb/index_e.htm

En hel del förlagor finns också till hjälp samt ordentliga(verkar det som), engelska instruktioner på sidan.

Det fanns också en del (java)program mm, med enklare gränssnitt som ställs in via programmering av parametrar men de verkade aningen invecklade för min smak...

Åsikter?
Allt som den här bonden rör vid förvandlas till mekaniska infernon... "Stort är bra, större är bättre och för stort är precis lagomt" :mrgreen:
Mina projektbyggen...Min Youtube-profil
Användarvisningsbild
ja-bond77
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 08:20:51, 26-05-2006
Ort: Närpes
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Traktor
Maskin: Länk till min maskinlista: www.maskinisten.net/t1422
Verkstaden: www.maskinisten.net/t4302

SampoR2065-07 www.maskinisten.net/t2676
Kockum 414B -82 www.maskinisten.net/t13475
Kobelco SK235SR www.maskinisten.net/t214811
Lännen 860 S -00 www.maskinisten.net/t8461
Gem emerald -97 www.maskinisten.net/t27192
Case IH 1394-4 -86
Ford Major
Valtra 8150 hitech-01

pernils

#20 » 23:05:40, 06-09-2007
  • Överför markerat ord till lexikonet

För vanlig plant 2d .. kolla in

http://www.ugs.com/products/velocity/so ... Edge.shtml

där finns det att tanka ner Solid Edge free 2d drafting.

Skillanden mot Autocad är att man först skissar .. för att sedan måttsätta . man styr sedan det skissade materialet med måtten .. dvs inte tvärtom som autocadden ...

Förut så kunde man beställa v5 av solid edge .. vet ej om det finns den möjligheten kvar ...


(Jobbar daligen i Solid Edge)
Senast redigerad av pernils 07:13:18, 06-05-2013, redigerad totalt 1 gång.
pernils
Fler än 10 inlägg
 
Blev medlem: 08:14:46, 31-08-2007

Stefan Lundberg

#21 » 23:25:45, 18-10-2008
  • Överför markerat ord till lexikonet

ja-bond77 skrev:
ja-bond77 skrev: Jag tänker främst på nån typ av animerande program där man kan testa olika typer av länkade rörelser för att få fram optimalt placerade ledpunkter.


Efter lite lattjande med google mm så har jag hittat ett program som verkar lovande. Har inte hunnit testa det desto mera ännu...

Gjorde sökningar med orden "linkage mechanism simulator" och varianter därav och hittade ett gratisprogram vid namn LinkSim.
http://www.edu-ctr.pref.kanagawa.jp/LinkWeb/index_e.htm

En hel del förlagor finns också till hjälp samt ordentliga(verkar det som), engelska instruktioner på sidan.

Det fanns också en del (java)program mm, med enklare gränssnitt som ställs in via programmering av parametrar men de verkade aningen invecklade för min smak...

Åsikter?


Jag har testat programmet LinkSim, men lyckas inte att få det att fungera som jag tänkt.
När jag skall öppna en exempelmodell så får jag bara ett felmeddelande. :sad:
När jag bygger egna modeller och kopplar ihop de olika delarna så får jag meddelandet "It cannot move". :aaargh:
Hur går det för er andra? :klia:
Förslag på andra program med möjlighet att testa rörliga mekaniska konstruktioner. :help:

Bild Tillägg efter 32 minut(er):

Nu har jag fått ihop en enklare konstruktion som gick att röra på, inte helt enkelt. :insomnia:
mvh Stefan

"Man måste ju testa annars får man inte uppleva någonting"
Användarvisningsbild
Stefan Lundberg
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 23:04:39, 30-05-2006
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Volvo BM 600 -69

ja-bond77

#22 » 06:24:54, 19-10-2008
  • Överför markerat ord till lexikonet

Har inte lattjat nåt med det där sen sist... Som jag minns det hela så hade det nog en hel del buggar. Dessutom är det för begränsat, i o m att man måste använda fasta punkter. :/

Det här programmet verkar ju så fantastiskt lovande: :grin:
http://www.maskinisten.net/viewtopic.ph ... light=phun

Tyvärr fick jag inte det att funka heller. :snow:
Allt som den här bonden rör vid förvandlas till mekaniska infernon... "Stort är bra, större är bättre och för stort är precis lagomt" :mrgreen:
Mina projektbyggen...Min Youtube-profil
Användarvisningsbild
ja-bond77
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 08:20:51, 26-05-2006
Ort: Närpes
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Traktor
Maskin: Länk till min maskinlista: www.maskinisten.net/t1422
Verkstaden: www.maskinisten.net/t4302

SampoR2065-07 www.maskinisten.net/t2676
Kockum 414B -82 www.maskinisten.net/t13475
Kobelco SK235SR www.maskinisten.net/t214811
Lännen 860 S -00 www.maskinisten.net/t8461
Gem emerald -97 www.maskinisten.net/t27192
Case IH 1394-4 -86
Ford Major
Valtra 8150 hitech-01

krokodilen

#23 » 22:30:48, 05-05-2013
  • Överför markerat ord till lexikonet

Hmm jag har kikat lite på olika program ikväll och de är ju inte direkt lätta att begripa för en "lekman" men det är ju å andra sidan inte heller Excel vid första anblicken!

Jag ritade lite Autocad i skolan för typ hundra år sedan (eller nån tidig föregångare) men det var då det. :???:

/Christer
Användarvisningsbild
krokodilen
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:19:53, 20-10-2008
Ort: Dalsland
Sverige
Maskintyp: Ej angivet

mimeck

#24 » 21:01:28, 09-11-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Har nånn testat "free cad"? Ett gratisprogram som ska vara bra men jag tycker det är lite konstigt.

Vet nånn tex hur man gör ett objekt aktivt? Försöker göra ett hål i en kub men objektet måste tydligen vara aktivt. Funderar på om nått fel är trasigt eller om jag bara är korkad.

Har försökt att följa instruktionerna och dom är ganska lätta att förstå.


Tänkte försöka lära mej lite enklare cad så att jag kan utnyttja 3d-skrivaren som jag inte har köpt än.
mimeck
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 19:27:02, 13-01-2009
Ort: Jamtland Jamtland jamt å ständut
Sverige
Maskintyp: Ej angivet

J.Martinsson

#25 » 20:00:44, 10-11-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Är du "part design" workbench mimeck? Har du bara en body så blir den väl automatiskt aktiv när den skapas. Har du flera body så välj den du vill ha aktiv i modelvyn och högerklicka. Välj "Toogle active body"

FreeCAD förändras rätt mycket vid version 0.17. Har du en tidigare version så är tillvägagångssättet annorlunda.
J.Martinsson
Fler än 10 inlägg
 
Blev medlem: 22:01:00, 01-11-2008
Ort: Småland
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Volvo EC 140 BLC

Stridis2

#26 » 17:45:47, 11-11-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag har provat FreeCAD lite. Är ganska duktig på 2D-CAD (tror jag i alla fall) där jag programmerar nästan allt numeriskt, men FreeCAD fick jag inte rätt på. Borde installera om datorn och börja om med FreeCAD från början... :vissla:
Det sägs att man är vuxen när man pratar mer om vad man har gjort än vad man ska göra.
Med den definitionen vill jag aldrig bli vuxen.
Användarvisningsbild
Stridis2
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 09:40:43, 31-12-2010
Ort: Nordvästra skåne
Sverige
Maskintyp: Mini-/kompakt-/teleskoplastare
Maskin: Manitou 1230
Komatsu PC120-6
Case 1830
Volvo BM DR 861
Grillo 700
IH 844
IH 624

mimeck

#27 » 18:49:41, 11-11-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Lyckades göra hål genom en kub.

Det är version 0.17. Undrar om det är nånn bugg i det. Det har hänt några gånger att programmet stängt ner när jag skiftat mellan tex. parts och part design, start och vad dom nu kallas.

Datorn borde vara fullt tillräcklig för programmet.
Det är ju inte direkt lätt att lära sej.
mimeck
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 19:27:02, 13-01-2009
Ort: Jamtland Jamtland jamt å ständut
Sverige
Maskintyp: Ej angivet

Goran2000

#28 » 18:56:12, 11-11-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Varför inte testa Fusion 360? Gratis för icke-kommersiell användning och mycket kompetent.
Visst, bökigt att komma igång men det finns hur mycket Youtube-hjälp som helst.

1 person gillar det här inlägget.
Goran2000
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 00:41:42, 07-02-2012
Ort: Alingsås
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Takeuchi TB035

J.Martinsson

#29 » 09:06:56, 12-11-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

mimeck skrev:Lyckades göra hål genom en kub.

Det är version 0.17. Undrar om det är nånn bugg i det. Det har hänt några gånger att programmet stängt ner när jag skiftat mellan tex. parts och part design, start och vad dom nu kallas.

Datorn borde vara fullt tillräcklig för programmet.
Det är ju inte direkt lätt att lära sej.



Det bör vara en bugg om det stänger ner när det inte skall göra det. Om du startar programmet i kommandotolken ( cmd i windows eller bash normalt sett i linux) vad får du då för felmeddelande i kommandotolken när programmet kraschar?
J.Martinsson
Fler än 10 inlägg
 
Blev medlem: 22:01:00, 01-11-2008
Ort: Småland
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Volvo EC 140 BLC

Ulf

#30 » 11:40:49, 12-11-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag har kört FreeCad lite, väldigt lite och sporadiskt. Och innan det något cad-program som snurrade under dos för läänge sedan och bara sporadiskt.
Så jag är ganska novis på cad öht, ibland undrar jag om det är jag eller programmet som är bakvänt.
Men ändå, jag har lyckats rita upp huset i 3-D :hurra:

Man känner sig rätt dum när man läser instruktionerna ibland, både 2 och sextioelva gånger och vips så fungerar det.
Och ibland är exemplen väldigt avancerade, när det bara är ett litet moment man vill lära sig. Det var då något som gjordes innan aktuellt moment. Naturligt för icke novis, men inte för en annan....
Men som sagt total novis!

Det jag ser som fördel är att det snurrar både i Windows och Linux. Linux, på en Raspberry Pi3 B+ har jag startat det, så det bör fungera. Dock går det inte att köra remote via Tightvnc :sad: .

Det verkar vara ett potent program, hur cam-delen funkar har jag inte en aning om. Denna d-a tidsbrist...

Fast å andra sidan, en dag händer det! :hurra:
Kommer du med problem, eller är du en del av det?
Användarvisningsbild
Ulf
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:04:18, 05-03-2004
Ort: Kil
Maskintyp: Traktor
Maskin: Nuffield 460 -61


Återgå till Datorer/telefoner, hård- och mjukvara

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst



BA Trading AB

Trucking

Älmeboda Maskinservice

trailerbeg

OilQuick

Alftaprodukter

TK Traktordelar

Hammars verkstad AB

D&E Bearings AB

http://www.RESERVdelar24.SE

Bildelar24.com

Klaravik

Bobcat

Beck Maskin

Crazyride

Bestgrip

Ygsbostudios

Kilremslagret

Wexal

Bra Verktyg

Sverigeredskap

SSL Certificates