Sida 1 av 1

Hände en grej!

InläggPostat: 19:46:26, 12-11-2019
av viktor meck
Kom in en kille på jobbet idag från ett företag som håller på med trädgårdsskötsel. Killen sa att han råkade köra in i ett flaggstångsfäste och att det small till. Tänkte genast, Aha! En krokig vevaxel! Blev rätt förvånad när han tog in klipparen i verkstaden! Ingen på jobbet har sett något liknande innan. Motorn är en B&S 575EX.

Vevaxeln blir en fin prydnad på jobbet :lmao:
Bild
Bild
Bild

Re: Hände en grej!

InläggPostat: 20:27:33, 12-11-2019
av per-åke
Där ser man vilka krafter som är i rörelse!

Re: Hände en grej!

InläggPostat: 20:33:56, 12-11-2019
av rospigg
Skrynkel och skrammel!

Den tog bra den smällen, synd bara att både vevaxel och vevhus fick agera brytpinne...

Re: Hände en grej!

InläggPostat: 20:37:14, 12-11-2019
av G-son
Ovanligt välgjort!

Re: Hände en grej!

InläggPostat: 20:56:59, 12-11-2019
av viktor meck
Per-Åke: ja verkligen! Rätt vanligt att hondamotorerna spricker i supen vid en ordentlig påkörning. Men detta tar priset! Har varit med om en 500e (Nya motorfamiljen) på en partner som oxå sprack i sumpen på samma sätt men där höll vevaxeln. sen så är ju Sumpen mycket tunnare på Dem ”nya” 300-675 series motorerna som är ohv jämfört med en hederlig quantum-motor.

Rospigg! Det kan man lungt säga! Det konstiga är att motorn satt på en viking och dem har väldigt sköra knivfästen som brukar gå sönder väldigt lätt. Hade det varit på en maskin gjord av Husqvarna tex en partner så hade jag förstått det bättre för de knivfästerna är näst in till massiva! Tror på en kombination av att knivbulten var för hårt dragen och att flaggstångsfästet var så massivt att det blev riktigt stumt.

G-son: Ja Ska man göra något så ska man göra det ordentligt! :thummar:

Re: Hände en grej!

InläggPostat: 21:18:56, 12-11-2019
av dc_lindberg
...men... vevaxeln gick ju tvärt av ju... å -det- måste man väl ändock få anse vara material fel väl?

Vill ha mina knivar monterade med Klippos friktions lösning. Då brukar vevaxeln inte krökas och kniven brukar klara rätt brutala möten. Så fort kniven sitter stumt... då brukar skadorna blir... kostsamma...

Imponeringsfaktorn i ovan arbetsskada/maskinskada är helt klart, imponerande!
:buga:

Re: Hände en grej!

InläggPostat: 21:20:41, 12-11-2019
av kimmen
Då hade jag tur, min Klippo klippare stannade när jag körde in i en stubbe. Vevaxeln kroknade så att motorn inte gick att vrida runt. Som sann maskinist tar man ett vedtre och storsläggan, efter några slag gick den runt och några till blev den nästan rak. Har funkat i sommar. Men undrar om det kan hända att allt exploderar en dag. Snålheten över visheten, eller vad det heter :???:

Re: Hände en grej!

InläggPostat: 22:45:17, 12-11-2019
av torbjorn_forsman
Husqvarna-tillverkade tvåtakts gräsklipparmotorer från 70-talet hade mycket sprött material i vevaxeln. De hade dessutom inte gängat hål i axeländen för skruv till knivmedbringaren, utan en gängad tapp på axeln och mutter. Det hände nog mer än en gång att den där tappen gick av och kniven lossnade. Jag har haft en sån gräsklippare som saknade den gängade tappen och där någon hade svetsat fast kniven på vevaxeln.

Re: Hände en grej!

InläggPostat: 00:21:48, 07-01-2020
av SK Racing
kimmen skrev:Då hade jag tur, min Klippo klippare stannade när jag körde in i en stubbe. Vevaxeln kroknade så att motorn inte gick att vrida runt. Som sann maskinist tar man ett vedtre och storsläggan, efter några slag gick den runt och några till blev den nästan rak. Har funkat i sommar. Men undrar om det kan hända att allt exploderar en dag. Snålheten över visheten, eller vad det heter :???:


Din motor blir troligen inkontinent o tappar oljan o sen, ja vi vet ju vad som händer då.

Finns/fanns något riktningsverktyg en spände upp förr o då kunde rikta veven, men aldrig sett dito verktyg så jag låter det vara en hörsägen, har själv historia om att kröka kniv, bytte på jonnydyren, inköpspris plus moms, men inte billiga för det... drar upp en sten o allt tvärstannar o jag åker ner på backen, blev o kapa i däcket o rikta/svetsa om o nya knivar, leverantören undrade vad jag höll på med... Så ja det kan ta brutalt stopp även på mindre trädgårdsmaskiner... :vissla:

Re: Hände en grej!

InläggPostat: 00:44:16, 07-01-2020
av G-son
SK Racing skrev:Finns/fanns något riktningsverktyg en spände upp förr o då kunde rikta veven, men aldrig sett dito verktyg så jag låter det vara en hörsägen
Det existerar. En släkting som skruvat mycket gräsklippare genom åren har lånat ett sånt av någon verkstad nån gång.

[Raderat]

InläggPostat: 01:00:09, 07-01-2020
av SK Racing
InläggDetta inlägg har raderats av SK Racing den 12:09:26, 07-01-2020.