Testade att torrdestillera (inte den enda destilleringen vi provat ) genom att elda under ett liggande, något upphöjt och nästan tätt fat. Det gick åt runt en kubik prima ved för att få ut 100L riktigt snyggt kol, problemet är att utnyttja värmen, och att nå en riktigt hög temperatur, gissar på en bra bit över 600°
Nuvarande variant går till så att jag eldar i tunnan med denna öppen tills det inte ryker grått, allt ska vara glödande och övertänt, tar kanske en timme. Sedan läggs locket på och det börjar ryka j#vel igen (grannarna kommer vid det här laget med tårar i ögonen och undrar hur man är skapt)
Draghålen i botten får man reglera med sand under tiden, för att inte få för bra fart i tunnan. Efter kanske sex timmar kommer det bara blårök upptill och då täpps hålen nedtill helt och det får stå tills allt kallnat. Öppna inte på hela nästa dag, nu har du 100L ganska skitigt (lite aska) kol som duger bra. Lövträ blir bäst kol helt klart..
I år ska jag försöka isolera tunnan utifrån, så det blir mindre värmeförluster. Återkommer med resultat.