Alltså, gamla sortens kolmila och många av de varianter som nämns i tråden är ju väldigt energitjuvande. Ett bra och miljövänligt sätt att göra egen kol är att använda ett litet och ett stort fat. Är de små ca 100 L kanske? Kolen är utmärkt att blanda i kompost eller gödselstack och sprida i odlingar. Svårt att få några stora mängder, så rimligt är kanske odlingar för husbehov. Alternativt till grillkol.
Det stora fatet borrar du hål i nederkant på, ca 8-10 mm med kanske 10-15 cm mellanrum. Sedan fyller du det mindre fatet med trämaterial. Pinnar, flis, ris. Vad som helst egentligen. Försök att packa så mycket som möjligt för att få ut så mycket kol som möjligt. Därför är flis bra, blir maximalt utnyttjad volym tror jag. Spån blir nog för tätt packat för att det ska funka.
Ställ sedan det lilla fatet på några tegelstenar eller liknande så att överkanten är något högre än ovankanten på det större fatet. Vänd sedan det stora fatet upp och ner över det lilla fatet (obs inga
lock på något av faten. Vänd sedan upp och ner på hela paketet, så att det lilla fatet hamnar upp och ner inuti det stora fatet - utan att innehållet i det lilla fatet läckt ut.
Fyll sedan upp med långa grenar, pinnar och ris i mellanrummet mellan det stora och det lilla fatet. Det gör inget om det sticker upp en aning ovanför kanten. Bygg en pagodeld ovanpå det lilla fatet med torr ved och tänd på. Nu kommer elden att brinna med minimal avgång av obrända växthusgaser. Så småningom när temperaturen blir tillräckligt hög kommer det att bildas brännbara gaser inuti det lilla fatet. Dessa har ingenstans att ta vägen mer än ner och under kanten och ut i mellanrummet mellan stora och lilla fatet. Här antänds de och bidrar ytterligare till
värmeökningen och till produktion av gaser i det lilla fatet. Efter någon timme eller två är det lagom varmt att lägga ett galler över det stora fatet och grilla.
När det slocknat, vänd absolut INTE på tunnan. Dels är det brännvarm, dels tar det fyr i kolet i det lilla fatet vid
kontakt med syre. Vänta till dagen efter eller längre, det lilla fatet skall vara svalt. Du har nu upp till två tredjedelar kol, kanske mer, i det lilla fatet. Volymmässigt. Vikten har minskat påtagligt mycket mer…
Detta är ett lysande sätt att göra kol, där de miljöfarliga gaser som bildas vid traditionell kolning istället bränns och bidrar till processen. Förutom i upptändningen närmast inga dåliga avgaser, till skillnad från någon av modellerna i tråden där det ryker som satiken och litet till. Ser inte så nyttigt ut. Med den här metoden blir det mindre rök än en vanlig utomhuseld eftersom temperaturen blir mycket högre.