Holtlund skrev:Ska man mäta draget i skorstenen när den är varm eller kall
Hansborg skrev: Bra fråga!
Jag håller på varm.. men det behövs drag när du eldar iallafall...
Ju varmare desto bättre drag...
Det viktigaste är att värmen stannar i pannan inte ut igenom pipan...
Michael Meier skrev:En duktig logg blir det om man mäter undertrycker vid fullastad rökrör eftersom röken "tar plats" i pipan, ju högre flödesbehov desto lägre undertryck, tillslut når man gränsen.
Holtlund skrev:Bättre att mätta den när den är kall?
jag förstår inte din sista fråga.
kall skorsten, ett grunddrag för att överhuvudtaget kunna börja förbränna utan att det röker in, mäter du det betyder att du har en siffra, dock så betyder det inte mye när röken har fyllt skorsten vid maximal röktäthet.
varm skorsten, ingen rök, mäter du det får du en siffra, dock så betyder den inte så mye eftersom det är fritt flöde.
varm skorsten med maximal rök, fullastat förbränningsutrymme, maximal förbränning, där får du en siffra som du kan relatera till, jämföra med olika luftintag och olika många pinnar som brinner samtidigt, mätutrustningen hänger ju där hela tiden, du kan se skillnader och dra slutsatser, det kan ju ta flera veckor av din tid att gå till botten med detta problem.
En dragbegränsare minskar draget genom eldstadsutrymmet i pannan.
En ejektor i skorstenen ökar hastigheten och undertrycket i skorsten och därmed i eldstadsutrymmet vilket i sin tur kräver reglering, ingen snabbfix och jag vet inte om den lösningen är godkänd för egnahem idag...
Jag menar egentligen att eftersom mätutrustningen hänger där hela tiden så får du ju alla mätvärden, men grunddraget ändras inte så mye förutom när väderleken spökar, du får använda den som referens, men du får skrivkramp om du ska skriva upp den i loggen hela tiden, du får väl notera om den ändrar sei från ett "börvärde" .