Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterCrimedatbase

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexJord- och skogsbruk, fastigheterEnergi och uppvärmning

Tankar om uppvärmning av 200+ kvm villa, fjärrvärme, värmepump eller...

73 inlägg • Sida 1 av 5
Diskutera värmekällor, bygge av pannrum/panncentraler, framställning av bränsle, tillvaratagande av energi osv här

roddjer (trådstartaren)

#1 » 12:56:16, 27-08-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

'
Flyttat in i en 1-plansvilla på 170 + 40 kvm för bra precis ett år sedan. Då vi nu bott in oss och börjar få ordning på saker och ting så har man även under tiden noterat saker man skulle vilja ändra på. Kostnaden för uppvärmning är en sådan. Består av två delar anser jag. Dels aktuellt värmesystem samt ventilationen.

Uppvärmning plus tappvarmvatten fås idag genom fjärrvärme. Känns lite... sådär. Har en slags inbyggd aversion mot fjärrvärme men det kanske bara är inpräntad hörsägen man fått från folk runt omkring sig genom åren. I vilket fall som helst är aggregatet "bara" 39 år gammalt ' :buga: så vi tänkte oss en välförtjänt pension på den. Den tuffar och går och värme kan den leverera så det räcker och blir över men dessvärre är automatiken trasig på den så man får själv reglera manuellt via ett vred vilken temp man vill ha inomhus. Inte det bästa ur effektivitetssynpunkt direkt...
För det andra har vi ventilationen. Villan är byggd 1981 och sattes väl in "moderna" grejer då, vi den tiden, får man anta. Är ett Rexovent typ https://www.flaktbutiken.se/reservdelar-flakt-rexovent-rdaa-rdac. Likaså som för fjärrvärmen finns ingen automatik som styr dem utan de är full fräs hela tiden. Inte orkat fördjupa mig i dessa men visst ska man åtmindstone kunna ställa om mellan nå slags sommar och vinterläge på dem? Är det kallt ute blåser det ju kallt s*t*n ur tilluftsdonen inne på vintern. Det ska finnas någon slags förvärmning för tilluften till de här aggregaten men inte lyckats lista ut om det finns på just våra exemplar, kanske va tillval då, eller om det helt enkelt är trasigt.

Så frågan blir hur man går vidare härifrån. Vi har offerter på ny fjärrvärmecentral från ett par aktörer på i runda slängar 30 - 35 tkr för hela klabbet. I skrivande stund är tre andra aktörer tillfrådade om "uppgradering" av ventilationssystemet med någon slags värmeåtervinning. Inte fått nå konkreta svar ännu från någon av dem. Det är väl åt det hållet det lutar idag, en rejäl uppdatering av både fjärrvärme och ventilation och känslan är att det kan räck ganska långt i besparingssynpunkt.

Tankar? Någon som tycker annat?

Och den egentliga frågan som är bakgrund till tråden, skulle en luft/vattenvärmepump kunna vara ett reellt alternativ?

Vi hade bergvärme i förra huset (på 240 kvm) en Nibe nånting, och den var bara hur bra som helst. Väldigt överkomliga elräkningar med tanke på allt den åstadkom. Så värmepumpar är jag för, men... att bara ta ur omgivande luft, kan det räcka till vårat nuvarande krypin?

Om nån nappar fyller jag på med mer data...
//R
---------------------------
If you can't make it perfect, at least make it adjustable. // Jeremy Schmidt
Donera till Wikipedia, så vi får ha den kvar...
Användarvisningsbild
roddjer
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:22:56, 15-03-2017
Ort: Avesta
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: '
Volvo BM 350 Boxer -62
VW-pickis -88



jpd

#2 » 13:53:58, 27-08-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Några inspel:
1) Ventilationsaggregatet du har är väl med återvinning? Förvisso med korsströms-värmeväxlare. Ett byte till modernare kan höja återvinningsgraden - men det börjar inte från noll. Har läst siffror på 65% verkningsgrad. En modernare kanske kan ta sig till 85%. Elkostnaden för fläktarna är inte försumbar. Med en modern EC-fläkt sjunker elkostnaden - särskilt om den går med annat än full fart.

2) Ventilationen bör väl gå med den fart som behövs för att byta ut luften och inte regleras av någon annan automatik.

3) Om du bor på en plats där fjärrvärmen är billig så blir det en annan slutsats än om det är en plats där värmebolaget agerar "marknadsmässigt" dvs pungslår dig så mycket som möjligt.

4) Om du stoppar dit någon värmepump så minskar värdet av en förbättrad verkningsgrad i ventilationen. Detta eftersom kostnaden för en förbrukad kWh sjunker.

5) Förvärmning brukar väl vara en elvärmare före värmeväxlaren för att undvika att kondens fryser i värmeväxlaren när det är svinkallt ute.

3 personer gillar det här inlägget.
jpd
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 18:49:25, 29-05-2012
Ort: Skåne
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: MF 135
Nimbus typ C
LM 218
LM 218 TD
Hydrovåg SG10

Stridis2

#3 » 14:53:23, 27-08-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag är också för bergvärme, bl.a. för möjligheten titt frikyla på somrarna, men den absolut första uppgiften du behöver ta fram för att kunna få ett enda vettigt råd är vilken kW-kostnad du har för el respektive fjärrvärme, samt hur mycket du förbrukar just nu.
Det sägs att man är vuxen när man pratar mer om vad man har gjort än vad man ska göra.
Med den definitionen vill jag aldrig bli vuxen.

2 personer gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Stridis2
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 09:40:43, 31-12-2010
Ort: Nordvästra Skåne
Sverige
Maskintyp: Mini-/kompakt-/teleskoplastare
Maskin: Manitou 1230
Komatsu PC120-6
Case 1830
Volvo BM DR 861
Grillo 700
IH 844
IH 624

roddjer (trådstartaren)

#4 » 15:19:52, 27-08-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

jpd skrev:1) Ventilationsaggregatet du har är väl med återvinning? Förvisso med korsströms-värmeväxlare. Ett byte till modernare kan höja återvinningsgraden - men det börjar inte från noll. Har läst siffror på 65% verkningsgrad. En modernare kanske kan ta sig till 85%. Elkostnaden för fläktarna är inte försumbar. Med en modern EC-fläkt sjunker elkostnaden - särskilt om den går med annat än full fart.

Ja, den har återvinning, korsströms-värmeväxlare. Har gjort ren dessa, med tillhörande filter, i början av sommaren efter bästa förmåga och jag tyckte de såg bra ut. Inte mycket att göra rent så att säga.
Höja återvinningsgraden, ja, exakt, det är väl det det handlar om och frågan blir då hur mycket. Alltså hur stor skillnad är det mellan dessa "gamla" Rexovent och nyare apparater. Värt investeringen?
Hört/sett/läst nånstans om det ska vara "roterande" ... system. Eller nåt sånt. Vad är det som ska rotera, vad avses och varför är det viktigt?

Kostnaden för drift av fläkten har jag tänkt på, speciellt som vi har TVÅ aggregat på vinden. Villan blev utbyggd och sedan avdelad med en huvuddel och en mindre "lägenhet" som då fick ett eget aggregat. Där har jag funderat på om man verkligen behöver båda aggregaten i dagsläget. Den ventilationsfirman som va här och tittade inför en offert sa att de troligen satte in ett till aggregat för att det behövdes kapacitetsmässigt. Jag är inte så säker på det. Huset var avdelat i två separata boenden med var sitt kök och det var ju kökkåporna som man skötte reglerinegn av aggregaten med. "Lägenheten" avvecklades så småningom (det här är alltså långt innan vi köpte fastigheten) och det andra köket moderniserades och den nya köksfläkten blev fristående från resten av ventilationssystemet. Jag kan mycket väl tänka mig att man satte valde att ha två aggregat för att båda bodelarna skulle kunna ha olika miljöer. Varför inte byta aggregat annars tille ett större? Måste ha blivit effektivare i så fall tycker jag.

jpd skrev:2) Ventilationen bör väl gå med den fart som behövs för att byta ut luften och inte regleras av någon annan automatik.

Nej, förvisso, visst är det så. Men vad ska man göra då? Värma inkommade luft? Det är definitivt inte bekvämt och det kan inte vara ekonomiskt heller att blåsa in minusgrader runt omkring om vintern. Brrr ' :snow:

jpd skrev:3) Om du bor på en plats där fjärrvärmen är billig så blir det en annan slutsats än om det är en plats där värmebolaget agerar "marknadsmässigt" dvs pungslår dig så mycket som möjligt.

Hur avgör man det här då? Hur ska man räkna och jämföra? Ska ta fram lite förbukningssiffror.

jpd skrev:4) Om du stoppar dit någon värmepump så minskar värdet av en förbättrad verkningsgrad i ventilationen. Detta eftersom kostnaden för en förbrukad kWh sjunker
Läst den här meningen en 8-9 gånger nu, tror jag fattar... ' :smile:

jpd skrev:5) Förvärmning brukar väl vara en elvärmare före värmeväxlaren för att undvika att kondens fryser i värmeväxlaren när det är svinkallt ute.

Stämmer. Fel uttryck av mig kanske. Det finns "hål" i botten på aggregaten som ska anslutas till en ledning som ska ledas till något avlopp är det väl tänkt. Problemet i vårat fall är att någon har trampat (inte jag faktiskt) på ledningarna och knöcklat till dem så lägsta punkten blir inte där utloppet är. ' :ohnej:
//R
---------------------------
If you can't make it perfect, at least make it adjustable. // Jeremy Schmidt
Donera till Wikipedia, så vi får ha den kvar...
Användarvisningsbild
roddjer
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:22:56, 15-03-2017
Ort: Avesta
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: '
Volvo BM 350 Boxer -62
VW-pickis -88

roddjer (trådstartaren)

#5 » 16:03:21, 27-08-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

'
Villa, 1-plan, 170 + 40 kvm, oinredd vind, platta på mark utan golvvärme (ingen slang i betongen alltså). Vattenburen värme från fjärrvärme, 1-rörs radiatorsystem.
Byggår 1981. Stomme och bjälklag i trä samt träpanel på fasad. 3-glasfönster.
Mekanisk till- och frånluftsventilation, Rexovent.

Nu huserar här 6 personer, 2 vuxna och 4 barn (och en liten hund ' :mrgreen: )

Fjärrvärme: 6385 kr, ink moms, i fast avgift per år + 74 öre per kWh. Gäller för år 2020.

År 2017: 21'417 kWh
År 2018: 20'118 kWh
År 2019: 20'819 kWh (första året vi bodde på platsen)

Lite löst syftat från denna tabell. Har jag räknat rätt?
Bild


El: Vattenfall, rörligt avtal. Avtalet ser ut som hieroglyfer och orkar inte avkoda det i skrivande stund. Kan däremot konstatera av senaste fakturan att 961 kWh förbruktas på 31 dygn vilket går loss på 1355 kr ink moms, 1082,75 kr för "Elnät" samt 272,30 för "Elhandel". Beräknad årsförbrukning, 13'233 kWh.

Vi har gjort av med 13'398 kWh från och med aug 2019 till och med jul 2020 (senaste 12 månaderna alltså).
Senast redigerad av roddjer 16:07:15, 27-08-2020, redigerad totalt 1 gång.
//R
---------------------------
If you can't make it perfect, at least make it adjustable. // Jeremy Schmidt
Donera till Wikipedia, så vi får ha den kvar...
Användarvisningsbild
roddjer
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:22:56, 15-03-2017
Ort: Avesta
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: '
Volvo BM 350 Boxer -62
VW-pickis -88

Ivar Risslén

#6 » 16:04:44, 27-08-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag brukade säga på den tiden då jag höll på att montera ventilation att största fördelen med den typen av återvinning var att du fick bättre luft inne inte att du sparade pengar. Det var en del som trodde att de skulle få lägre elräkningar tack vare återvinningen av värmen från frånluften men innan så ventilerade de mycket mindre med problem som unken luft inne. Störst skillnad märktes det hos de som rökte inomhus som det var vanligt på 80-talet.
Om du byter till en nyare låda så är nog den effektivare och förhoppningsvis billigare. När man monterade de där så var rördragningen den dyrare posten. På den tiden när Rexovent kom så var det fyra fabriker som konkurrerade om villakunderna så det var lite priskrig. Ska du ha ett större aggregat så blir det en annan klass med dyrare grejer, det var därför som det blev monterat 2 aggregat när ett inte räckte till.

Vad som marknaden erbjuder nu för tiden har jag ingen aning om för det är 25 år sedan som jag slutade inom den branschen.
Errare humanum est
Ivar Risslén
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 20:19:08, 08-04-2009
Ort: Malgomaj
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: BM 350 med Vaggeryd grävaggregat och Tranås 1250 lastare
MF 30 med Bergsjö 108 lastare
I-H 574 -74
MF 175 -72 med Modig lastare
Terri 1020D -84/87
Fiat 680DTH -79 med Veto FX15

roddjer (trådstartaren)

#7 » 16:17:29, 27-08-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

'
Jo, jag är införstådd sedan tidigare att ventilation "bara kostar", så att säga, men det man betalar för är ju en bättre inomhus miljö. Problemet blir när det drar så förbannat kallt på vissa ställen att man inte vill vistas just där vissa tider och det enda det leder till är man tröttnar en dag och skruvar igen den ventilen. Vilket är :red_card:
nånting måste göras åt den även om det inte innebär att det spar pengar.
//R
---------------------------
If you can't make it perfect, at least make it adjustable. // Jeremy Schmidt
Donera till Wikipedia, så vi får ha den kvar...
Användarvisningsbild
roddjer
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:22:56, 15-03-2017
Ort: Avesta
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: '
Volvo BM 350 Boxer -62
VW-pickis -88

jpd

#8 » 16:53:51, 27-08-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Dum fråga:
Det är inte så att någon av frånluftsfläktarna pajat?
Så att den värmeväxlaren inte har något frånluftflöde att värma tilluften med?
jpd
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 18:49:25, 29-05-2012
Ort: Skåne
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: MF 135
Nimbus typ C
LM 218
LM 218 TD
Hydrovåg SG10

jannejoel

#9 » 18:25:23, 27-08-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag bytte till ett acetec aggregat för två år sen. Där finns ett litet elbatteri kring 1 kw. Men enligt experterna behöver det inte gå några långa stunder. När vintern är slut stänger jag av elementet men det har förunderligt bra värmeåtervining. Sen vår och tidig höst så bidrar det mycket till uppvärmningen av huset. Fick elda mycket mer med det gamla agg.
Sen finns där kylåtervinning, dvs om uteluften är varmare än luften i huset så kyls tilluften ner och håller huset svalare lite längre.
Önskade temperaturer och olika finnesser ställs enkelt in på en liten dosa med display.

1 person gillar det här inlägget.
jannejoel
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:18:29, 09-02-2015
Ort: Västerbotten
Maskintyp: Hjullastare
Maskin: Volvo L25B

roddjer (trådstartaren)

#10 » 20:14:01, 27-08-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

jpd skrev:Dum fråga:
Det är inte så att någon av frånluftsfläktarna pajat?
Så att den värmeväxlaren inte har något frånluftflöde att värma tilluften med?

Nej då, de går båda två. Åtmindstone fram till i maj i år. Nyfiken som är kika jag ner i dem utan och stänga av strömmen först, en stund, i samband med översyn och rengöring då i maj och då knalla de och gick i alla fall. ' :smile:
//R
---------------------------
If you can't make it perfect, at least make it adjustable. // Jeremy Schmidt
Donera till Wikipedia, så vi får ha den kvar...
Användarvisningsbild
roddjer
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:22:56, 15-03-2017
Ort: Avesta
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: '
Volvo BM 350 Boxer -62
VW-pickis -88

Stridis2

#11 » 22:30:53, 27-08-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

En snabb ekonomisk kalkyl, helt utan några garantier att jag tänkt rätt... :mrgreen:

Fjärrvärmen kostar ca 21.200 kr / år (0,74*20.000+6385)
Elen kostar, om jag förstår dig rätt, ca 1,40 kr / kWh (1355/961). Låt oss för enkelhetens skull räkna med 1,50 kr/kWh

Om du värmer med en VP med COP3 så kostar detta dig 10.000 kr (1,50/3*20.000)

Du får alltså 11.200 kr per år att betala av på din nyinstallerade VP. Låt oss säga att hela installationen kostar 200.000 kr och du lånar allt till 1,5% ränta. Då kostar räntan 3.000 kr, kvar att betala av investeringen är 8.200 kr. Tar alltså 24 år att betala av pumpen. En ganska dålig kalkyl, men inte jättedålig. Nu tror jag kalkylen borde vara mycket bättre, både lägre installationskostnad, lägre ränta och högre COP-värde, men ovanstående var mest ett sätt att försöka förklara hur jag försöker tänka i liknande lägen.

Ett problem du har är elementen. Tror de behöver ganska hög framledningstemperatur vilket inte är så bra för VP. :sad:
Det sägs att man är vuxen när man pratar mer om vad man har gjort än vad man ska göra.
Med den definitionen vill jag aldrig bli vuxen.

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Stridis2
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 09:40:43, 31-12-2010
Ort: Nordvästra Skåne
Sverige
Maskintyp: Mini-/kompakt-/teleskoplastare
Maskin: Manitou 1230
Komatsu PC120-6
Case 1830
Volvo BM DR 861
Grillo 700
IH 844
IH 624

jannejoel

#12 » 12:13:15, 28-08-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

roddjer skrev:'
Jo, jag är införstådd sedan tidigare att ventilation "bara kostar", så att säga, men det man betalar för är ju en bättre inomhus miljö. Problemet blir när det drar så förbannat kallt på vissa ställen att man inte vill vistas just där vissa tider och det enda det leder till är man tröttnar en dag och skruvar igen den ventilen. Vilket är :red_card:
nånting måste göras åt den även om det inte innebär att det spar pengar.
Det är inte så att någon kanal är dåligt isolerad? Om någon ventil är mycket kallare än andra är det så. Mät luften i ventilerna med stektermometer i brist på annat

Skickat från min F5321 via Tapatalk
jannejoel
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:18:29, 09-02-2015
Ort: Västerbotten
Maskintyp: Hjullastare
Maskin: Volvo L25B

roddjer (trådstartaren)

#13 » 13:48:14, 28-08-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

'
Tack Stridis ' :buga:

Har ju aldrig satt mig in i såna här beräkningar förut. Är uppväxt med vedeldning. Var det kallt eldade man. Var det fortfarande kallt eldade man mera. Tog veden slut fick man köpa mer av grannen och se till att ha mer i vebon' till nästa år. ' :mrgreen: ' Är ju bara senaste åren jag stött på sånt här, men jag hänger med i ditt resonemang.

Just ja, framledning ja. Ja, det är väl bla därför värmepump går bra ihop med golvvärme där det inte krävs så hög framledning. Huset vi flytta ifrån hade slingor i betongplattan, hela nedervåningen var ju ett enda stort element, vilket ungarna upptäckte ganska snart. Bästa stället att torka våta, snöiga kläder var klinkergolvet i hallen. Torka på nolltid, torkskåpet hade inte chans.

Ja, men då så, då är värmepump ute ur leken, åtmindstone som huvudvärmekälla. Med de här tunna radiatorerna som dessutom matas med 1-rörssystem så är VP inte den bästa iden. Va bara tvungen försäkra mig om det det eftersom vi har så goda erfarenheter av det sen förut.
//R
---------------------------
If you can't make it perfect, at least make it adjustable. // Jeremy Schmidt
Donera till Wikipedia, så vi får ha den kvar...
Användarvisningsbild
roddjer
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:22:56, 15-03-2017
Ort: Avesta
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: '
Volvo BM 350 Boxer -62
VW-pickis -88

roddjer (trådstartaren)

#14 » 14:02:59, 28-08-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

jannejoel skrev:...
Det är inte så att någon kanal är dåligt isolerad? ...

Skickat från min F5321 via Tapatalk


Så kan det vara. Har inte djupdykt i det. Tempmätning. ' :thumme: ' Ska jag försöka fixa om det blir lite kallare nån natt här nu.

De gånger jag varit och kravlat på vinden har jag inte sett några uppenbara brister vad gäller kanalerna, å andra sidan har jag ju inte inspekterat med förstoringsglas så att säga. Enda jag vet är dåligt är precis innanför luckan in på vinden där en alldeles "briljant" kanaldragning gör det till en utmaning att INTE trampa på den när man ska klättra in. Så den har fått lite stryk genom åren. Men det är frånluft i den kanalen, från tvättstuga och badrum.
//R
---------------------------
If you can't make it perfect, at least make it adjustable. // Jeremy Schmidt
Donera till Wikipedia, så vi får ha den kvar...
Användarvisningsbild
roddjer
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:22:56, 15-03-2017
Ort: Avesta
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: '
Volvo BM 350 Boxer -62
VW-pickis -88

Ivar Risslén

#15 » 14:32:02, 28-08-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Det är luften i de kanalerna som ska värma den inkommande luften. Av någon underlig anledning så var det vanligt att kanalerna skulle ligga just innanför där man tog sig in på vindan. Oftast så blev det inte byggt någon landgång över dom heller utan man var tvungen att åla sig över.
Errare humanum est
Ivar Risslén
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 20:19:08, 08-04-2009
Ort: Malgomaj
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: BM 350 med Vaggeryd grävaggregat och Tranås 1250 lastare
MF 30 med Bergsjö 108 lastare
I-H 574 -74
MF 175 -72 med Modig lastare
Terri 1020D -84/87
Fiat 680DTH -79 med Veto FX15


Återgå till Energi och uppvärmning

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster



Älmeboda Maskinservice

OilQuick

TK Traktordelar

Klaravik

Crazyride

Bra Verktyg

Motrab

Engcon

Scandcut

Astrak

Olsson Parts

Nya och begagnade
truckar på vstruck.se