.
Samma förfarande som senaste 5 åren.
D v s anpassa husets ventillation till kalla årstiden.
Min teori bygger på att inkommande luft är mer fuktig, när det inte är frost ute.
D v s torrare kalla årstiden.
Mindre fukt som bör ventileras ut ur bostaden, därför att mindre fukt sugs in. Fukten är ju inte längre luftburen.
Givet att vi producerar fukt inuti huset året runt. Duschar, städar, tvättar, diskar och bara befinner oss i huset. Två pers och en hund. 128 kvm.
Har observerat vedåtgången och tiden för att elda i husets enda värmekälla, en större täljstenskamin för att hålla en innetemp på ca 20 grader. Ungefär 4 större vedbackar björkved per dag.
Har en HERU 100 S EC, FTX
Väl injusterad, vilket är olika för varje hus.
Har tillgång till ett professionellt instrument med tillhörande prandtl-rör. Så jag kan mäta och justera luftflöden, in och ut.
Har ett bra trivsamt flöde, sen vår till sen höst.
Låt säga att det nu gått åt fyra backar med björkved, för att hålla trivsam temperatur, och utan typ drag i huset. - 10 grader denna period .
Lite lägre än 20 grader inomhus på morgonen.
Sänkte luftfödena med ca 30 ..%.
Oj vilken skillnad, säger jag även i år!
Går åt ca 3 backar med ved. Och vi upplever en högre temperatur inomhus. Mer gemytligt.
Så varför elda för kråkorna?
Och jag vet att det är ett lägre lufttryck relativ utomhus i huset.
Vad jag vill påstå, är att vi p g a bristande kunskap ventilerar bort mycken energi den kalla och torra årstiden.
Och med lägre fart på de två fläktmotorerna så blir energiåtgången mindre.
Plånboken jäser. Kreditkortet blir tjockare.
Nu blir det att tända i kaminen igen. 2:a gången för i dag.
Sambon vill steka bröd. 140 grader i bakugnen, typ dygnet runt.
Vill vi grädda pizza, så eldar vi upp själva bakugnen till dryga 300 grader.
.