Det sägs ju ofta att man aldrig ska elda fuktig eller rötskadad ved. Men det är lika lätt att säga, som att säga att man ska hålla sina nyårslöften. Vem som helst kan hamna i ett läge där det inte finns någon torr ved tillgänglig. Någon kanske hastigt måste flytta till ett vedeldat
hus där förra ägaren inte har lämnat någon ved och man får ta den ved som går att köpa av den ende suspekte vednasare som har något kvar. Man kan ha ett stort vedförråd av träslag som lätt drar åt sig fukt ur luften (t ex lönn), och finner då att allt är genomsurt efter en lång och regnig höst, trots att veden har legat under tak i en bra vedbod. Det finns folk som har råkat ut för att vedboden har blåst sönder i
oväder och sen är all ved spridd över gården och genomsur. Osv osv.
Så det lönar sig att bekanta sig med sin eldstad även ur synpunkten att göra det bästa möjliga av sur och dålig ved.
Har man åtminstone litegrann torr ved så bör man reservera den för att tända med. När man väl har fått eldstaden varm och har en rejäl glödbädd, så går det ganska bra att elda relativt fuktig ved om man tänker sig för:
-Lägg inte in så mycket ved åt gången att den kyler ner eldstaden för mycket. Värmen i glödbädden måste räcka till för att driva ut den värsta fukten ur veden utan att glöden börjar falna.
-Ofta är det lämpligt att låta draget stå orört i samma läge som fungerar då eldstaden är genomvarm och det brinner för fullt, när man just har lagt in fuktig ved. Låt veden ligga på det sättet och värma på sig och torka i några minuter, kanske upp mot en kvart. Öppna sedan draget fullt (på min kamin kan man t ex dra ut asklådan en centimeter), då tar sig hela vedladdningen på en gång, vänta någon minut tills det brinner för fullt och stäng sedan draget sakta till normalläge, kolla att lågorna fortfarande är friska och livliga och det inte blir sureldning, i så fall får man låta eldstaden stå en liten stund till med mer drag än vanligt.
-Vänta inte tills glöden håller på att falna med att göra nästa inlägg, det måste finnas en ordentlig glödhög kvar.