.
Inte alls säker på det. På bildernas visas temperaturer vi fullt öppet drag, forcering. Då jag enligt ovan ville kolla.
Normalt eldande vid typ 95% av tiden ger dock rökgastemperatur in i skorstenen på ca 180 grader. Vilket givetvis ger lägre temp ut ur skorstenen.
Men förstår vad du tänker.
Om rökgastemperaturen in i skorstenen vore 450 grader och ut ur skorstenen 231 grader, så hade det varit annat ljud i skällan.
Det är att stirra sig blind på siffrorna.
Effektiv skorsten typ?
Fel, det är vanligen inte skorstenen i en byggnad som ska lagra och avge värme till omgivningen. Undantag finns, t ex röklådor.
Men det är så här. Min kamin lämnar låga rökgastemperaturer vid normal eldning.
Värmen från eldstaden i relativt långa kanaler och lagras i kaminens stenar likt en kakelugn.
Börjar svalna märkbart efter typ 12 timmar. Om rökgasspjället stängs efter eldning
Detta är ingen plåt eller gjutjärnspjäs som blir kall en timme efter att elden falnat.
Min skorsten är tillverkad av pimpsten och cement som absorberar minimalt av värme.
Därav alltid minimal skillnad mellan in- och uttemperatur. Oavsett om båda är låga eller höga.
En fråga. Vilka rökgastemperaturer har ni i skorstenens inlopp?
Frågan gäller alla typer av bränslen.
Olja, pellets, ved är väl vanligast.
.