Bengt Erik Eriksson skrev:Alla går att såga på vanlig såg ....
Bengt Erik Eriksson skrev:Ok vill bara först säga att jag inte varit sågare själv mer än gått någon sågarkurs men inte praktiserat. och burit mängder med virke ut från bysågen och lagt på vagn..
alla börjar med att man delar stocken i fyra "kvarter" som ju metoden heter...
man lägger tillbaka 3 av fyra kvarter på stockbordet för senare behandling. (eller en halva och en kvart till att börja med)
vid sågning enligt "common quarter" enligt nedersta bilden lägger man kvarten på runda sidan och sågade kanten rakt upp. slår i stockhållar järnet och sedan sågar man bräda för bräda. kantar allt till slut.
vid "tripple cut" eller "alternate" läggger man sågade kanten mot bordet och landet och sågar en eller tre brädor. tippar över den på andra sidan så brädan går av på vänstersidan osv. det är här man skulle vilja ha ett vänsterland... men är man säker kan man nog köra mot märken på bänken. allt kantas.
"radial" sågas som "common" förutom att man måste justera vridningen vartannat snitt och blir ju svårast att måtta ut pga vrak kilarna och nya vinklar. tar ju tid också med två snitt mellan riktiga utbytena. brädorna körs mot land som vanligt. all måste kantas återigen.
Hoppas ni är med på detta..
Edit : Kladdade lite i paint
Återgå till Såg- och vedmaskiner
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster