Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterCrimedatbaseShop

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexLastbilarAllmänt om lastbilar

Hur det verkligen var att vara Åkardräng på femti sextiotalet.

652 inlägg • Sida 44 av 44
Här kan ni diskutera utbildning, regler och transporter samt allmäna frågor rörande lastbilar som sträcker sig över flera märken
Även allmäna veteranfrågor här

Murre o2 (trådstartaren)

#646 » 17:30:34, 23-03-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Tillbaka i vardagen igen. Hade ju gift mig och efter en tid i enetta köpte vi vårt första hus i utkanten av Kungälv. Pengar var det ju ont om så det var ett gammalt hus med utedass men läget var bra. Installerade VC och trefas ström då det bara var tvåfas? innan, kostade extra för att få trefas! Kommunalt avlopp fans ju indraget så VC frågan blev mest delar och rörläggare. Sedan var vi husägare men pengar var det som sagt ont om så vi hyrde ut övervåningen till två medlemmar i en popgrupp. Jag har nog någon av deras skivor någonstans än. De blev ju en del fester när de kom hem från spelningarna men vi behövde slantarna. Den ene var sångaren P, han var en riktig casanova och hade två barn på byggda som man sade och en tjej till på smällen. Och jag kunde inte hålla mig för skratt när han sedan berättade att hon fått tvillingar :uupps: Två till att betala underhåll till! En del lär sig aldrig...

Men jag fick ju då ett jobb för ett par månader på bygget av element fabriken vid Bäckbol, har redan berättat en del om det. Året var 1968 vilket jag vet för att det var när starkölet var fritt i Bohuslän och som jag berättat lyckades en grovis ställ en öppnad burk upp och ned i lastbilen... Det fina var att jag fick ha lastbilen hemma under arbete veckan, det sparade inte bara tid när jag slapp åka i min bil till GB och byta till lastbil samt åka halvvägs tillbaka till Kungälv igen utan det sparade bensin när min bil stod i Åkeriets garage Måndag till Fredag. Mycket välkommet. Skulle vi göra något under veckan fick frugan åka i lastbilen :grin:

Starköls försöket avbröts föresten i förtid efter 8,5 månader då supandet blev för stort. Men som någon sade" sälja starköl i snabbköpen i Bohuslän under midsommar måste bero på att man vill få fram dålig statistik mot hela iden"

7 personer gillar det här inlägget.
Murre o2
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 14:45:39, 02-08-2017
Ort: Kungälv
Maskintyp: Traktor
Maskin: Volvo 320

GLIDLAGER - LEDLAGER - BUSSNINGAR - KULLAGER - RULLAGER - TÄTNINGAR - LÄNKHUVUDEN
www.debearings.se


Murre o2 (trådstartaren)

#647 » 17:05:46, 24-03-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Basen för bygget var en fantastisk bra, relativt ung kille. Jag mötte honom föresten ett antal år senare när jag körde för ASG och stoppat för att fika på fiket i Stora Höga och vi hejade på varandra men ingen av oss kom då ihåg var vi träffats :eek: Vi känner ju varandra men jag minns inte från var sade han. "Samma här" sade jag och inte förrän jag satte mig i lastbilen och körde iväg kom jag på att det var ju platschefen för det bygget! Kommer ihåg ansikten men har svårt för namn...

Det var alldeles innan motorvägen mellan Kungälv och Stenungsund öppnades, svårt att tänka när jag kör gamla E6 någon gång numera, att jag körde där på den trånga slingriga vägen med 24 meter bil och släp 5 dagar i veckan i ett år. Minns när jag stannade en gång vid Ingetorp sjön för att pissa och det var glashalt så jag stöp i backen när jag hoppade ned. Kanske värsta halkan jag kört i och de är många...Ute på småvägarna på Tjörn så var det på håret att jag kanat i diket, tog styrning i lite grus på väg kanten så jag lyckades rädda läget men en km senare blev jag stående i en pytte liten uppförsbacke, det bara slirade. Hittade grus i en låda vis sidan av vägen så jag kunde grusa upp och komma igång men hade fått nog för dagen. Skulle lasta eller lossa i Skärhamn men gav upp och parkerade tills vägarna var halk bekämpade.

9 personer gillar det här inlägget.
Murre o2
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 14:45:39, 02-08-2017
Ort: Kungälv
Maskintyp: Traktor
Maskin: Volvo 320

Murre o2 (trådstartaren)

#648 » 18:06:40, 26-03-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag var trött på att ständigt vara pank så när en bekant, K, köpte en ytbehandlar firma och erbjöd mig att tjäna extra genom att jobba med sandblästring kvällarna nappade jag glatt, pengarna kom väl till pass med tanke på att jag var nybliven husägare.

Men efter ett tag tyckte K att det blev för mycket extra jobb och gav mig ultimatum, antingen sluta med kvälls jobbet eller börja på heltid på K-Verken. Tror idag att han var ute efter att värva mig från början, han var lurig han K :???:

Trivdes ju bra på M-lastbilar så det var ett svårt beslut. Men pengarna segrade, bättre betalt... Vi var ju inte många anställda, jag blev lackerare fast kunde hoppa in på övriga jobb, A var blästrade och Å flamsprutade objekten. Sedan fans det en äldre alkis som var en erfaren yrkesman men som söp till och försvann alt som oftast. Efter ett tag dök Ks yngste son upp som medhjälpare, han var väl en 18-19 år gammal.

Jobbet var ju slitsamt och arbetsmiljön usel men jag knogade på. Blev ju en hyfsad lackerare på kuppen. Men efter ett halvår sålde K firman till blästraren :uupps:

8 personer gillar det här inlägget.
Murre o2
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 14:45:39, 02-08-2017
Ort: Kungälv
Maskintyp: Traktor
Maskin: Volvo 320

Murre o2 (trådstartaren)

#649 » 15:48:44, 27-03-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Den som blev mest upprörd över den nye ägaren var Å som sade att han hade haft en överenskommelse med K att gå in och bli delägare :uupps: Jag antar att Kalle förhandlat med A också och A var villig att köpa hela firman så han fick den. Jag betvivlade att Anold var kompetent att sköta firman men hans fru skulle sköta bokföringen. A sade till mig "en sådan här firma kan man inte förlora på". Jag var inte så säker, K hade ju sålt av den efter bara ägt den ett år så den var nog inte en guldgruva, då hade han nog behållt den :uupps:

Men Å var sur och slutade, Ks grabb försvann också så det anställdes två Jugoslaver so ersättning. Jag hade väntat mig att A nu när han ägde firman skulle jobba hårdare än någonsin men istället slutade han arbeta helt, kom bara i taxi en gång i veckan :uupps:
Lämna en verksamhet utan ledning kan inte fungera så jag började läsa lediga platser i tidningen... Droppen kom en dag när ingen mer dök upp på jobbet på morgonen. Alkisen hade väl en period igen men juggarna? Svaret kom när det ringde, det var polisen som frågade om NN och XX var anställda där. Jo vist sade jag, då meddelade de att de två hade supit till i går kväll/natt och blivit ovänner varvid knivar kommit fram så den ene låg på sjukhuset och den andre satt i häktet :eek:

Efter det ringde telefonen igen, det var från en av våra kunder, Nödinge verkstäder som gjorde släpvagnar och tankbilsutrustning. De behövde grejor vi skulle göra åt dem så de ville hämta den kl 14. Jag fixar det sade jag och riggade på mig utrustningen och satte igång att blästra. Sedan blåste jag rent delarna och flyttade in och flamsprutade dem med Zink för att slutgiltigt sprutmåla dem. De hade knappt torkat när det kom en bil och hämtade dem.

Men efter lastat ut delarna tog jag resten av dagen fri för att söka job...

8 personer gillar det här inlägget.
Murre o2
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 14:45:39, 02-08-2017
Ort: Kungälv
Maskintyp: Traktor
Maskin: Volvo 320

Michael Meier

#650 » 05:44:47, 28-03-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Kan du utveckla det där med flamspruta med zink , hur går man tillväga ?
/Michael M
Michael Meier
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 11:47:57, 14-10-2006
Ort: Karlsäter
Sverige

Murre o2 (trådstartaren)

#651 » 09:31:32, 28-03-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

https://sv.wikipedia.org/wiki/Termisk_sprutning. I korthet hade vi en sprutpistol som matades med syrgas och bränngas som en vanlig gassvets men pistolen drevs med tryckluft och matades med en tråd av zink eller au. Man tände lågan, riktade munstycket mot objektet och drog på matningen av metallen. Sedan var det som att sprutmåla men med metall istället för färg. Skyddsutrustningen var ju dräkt med huva matad med tryckluft ungefär som en dykardräkt då Zink är giftigt och Zinkfrossa var en välkänd yrkesåkomma. För att metallen skulle fastna på objektet krävdes en ren yta som blästringen innan gav.

7 personer gillar det här inlägget.
Murre o2
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 14:45:39, 02-08-2017
Ort: Kungälv
Maskintyp: Traktor
Maskin: Volvo 320

Murre o2 (trådstartaren)

#652 » 15:39:56, 28-03-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Nödinge verkstäder är föresten ett företag jag inte tänkt på på lång tid, var stora med massor av lastbilar de höll på att utrusta parkerade på en stor plan. En dag när jag körde förbi slog det mig att allt var borta. En sökning nu ger bara:Nödinge Verkstäder började i blygsam skala tillverka tankar för transport av flytande varor, men ganska snart kom verksamheten att utvidgas. Som mest hade företaget 45-50 anställda. Senare flyttades verksamheten till Kungälv. Lite om Zinkfrossa https://sv.wikipedia.org/wiki/Zinkfeber

3 personer gillar det här inlägget.
Murre o2
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 14:45:39, 02-08-2017
Ort: Kungälv
Maskintyp: Traktor
Maskin: Volvo 320


Återgå till Allmänt om lastbilar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gästBA Trading AB

Älmeboda Maskinservice

Olssons i Ellös

OilQuick

TK Traktordelar

D&E Bearings AB

http://www.RESERVdelar24.SE

Bildelar24.com

Briggsparts

Klaravik

Crazyride

Ygsbostudios

Kilremslagret

Bra Verktyg

Rotec

Lunna Teknik

https://www.AUTOdoc.SE

SSL Certificates