Så alla vänner på forumet, julen är över och vi är redan inne på det nya året. Det var lite stressigt före jul och även om firma egentligen är sträng under jul och nyårshelgen har jag och mitt team beredskapstjänst ifall det skulle hända något med satelliten. Det gjorde det naturligtvis och då gällde det att kalla ihop alla ”experter” fördelade över Europa och kanske på semester i t.ex. en by någonstans i Pyrenéerna. Det var inga större saker som hände men det visade sig att det kontrollsystem vi har på satelliten var för känslig för vissa företeelser som t.ex. strålningen. Det gjorde att satelliten gick in i en säkerhetsmodus. Innan man då kan gå tillbaka dit man vill, måste telemetridata analyseras för att vara säker på att det inte var något annat, ett riktigt hård eller mjukvaru-fel, som ledde till att säkerhetsövervakningen slog till. Det ”kostade” oss ett par dagar under jul och nyårshelgen men så länge man kan sitta hemma och analysera data från satelliten och man kan koppla upp en telefonkonferens med kanske 15 deltagare utöver Europa är det ju inte så farligt.
Själv var måste jag tvungen att gå på ”tvångssemester”; enligt tysk arbetslag och firmans
regler måste årets semester tas ut före årets slut eller senast till första arbetsdagen efter trettonhelgen då firman öppnade igen. Med 30 dagar över gick det naturligtvis inte med dispens ta till årets två första veckor också. För mig, en försmak på tiden som pensionär. Det ”värsta” är ju att man får en ny ”projektledare = min fru” och hon är ju inte så medgörlig som dom påjobbet.
Veckan för jul var det mycket på gång, inte bara jobbet utan också roligare saker:
• Måndag – firmaparty
• Tisdag – julmiddag med projektet
• Onsdag – lite arbete och återhämtning, senare på kvällen repetition med orkestern (mer om detta senare)
• Torsdag – Glöggparty på firman
• Fredag – Generalrepetition med orkestern
• Lördag - Konsert
Innan jag kommer tillbaka till detaljer, ett par ord om mitt recept (egentligen min svärfar som var apotekare):
Glöggessens• 5 bit kanelstång
• 5 bit ingefära (gärna färsk men då behövs det lite mer)
• 5 bit pomerans (är faktiskt svåra att få tag på i Tyskland; för säkerhets skull brukar jag själv torka skal från apelsin och bergamott som jag då använder i stället)
• 25 hela nejlikor
• 10 tsk hel kardemumma
Detta lägger jag i ren alkohol (70 – 96%) under hösten och låter det dra under ett par månader. Efter filtrering, behövs det mycket lite för att smaksätta glöggen.
Glöggen, ja den blandar jag som sagt i kallt tillstånd för att alkoholen inte skall avdunsta
. Innan jag satte igång, ställde jag upp den första laddningen på köksbänken.
Årets ingredienser var
Rödvin (jag var tvungen att blanda lite eftersom affären inte hade tillräckligt av en sort):• Finca de la Vega Rioja Riserva(2013)
• Finca de la Vega Crianzo (2014)
• El Coto Rioja Superior (2014
Vodka (37.5%):• Wodka Gorbatschov
• Wodka Rachmaninoff
Låter väldigt ryskt men har i bränts i Tyskland.
Det syns inte på bilden, men jag brukar också blanda ner lite portvin i det hela för att få en ”rundare” smak”. Till det som står på arbetsbänken använde jag 4 flaskor.
Den gröna (vin)flaskan i nedre högra hörnet är sockerblandningen och glasburken bredvid innehåller min glöggessens.
Jag blandade en relativt ”snäll” blandning i år, dvs 50/50 vin och vodka. Smaksättningen går på en höft. Först kommer glöggessensen i vin-vodkablandningen. Hör gäller det att prova sig fram, jag har inget exakt recept så det blir lite på en höft och lite olika varje år. Till sist tillsätter jag sockerblandningen. Också här provar jag mig fram. Själv tycker jag inte att glöggen skall vara för söt och portvinet gör att det hela får en rundare smak.
Glöggen serveras som vanligt het (försök hålla det hela just under 78°C där alkoholen börjar avdunsta) med mandel och russin.
Vi började glöggpartyt vid fyratiden. Hade egentligen tänkt att cykla hem (17 km) men det spöregnade när partyt avslutades vid tvåtiden på morgonen så jag tog bilen i stället. Var inte helt klokt av mig, jag hade inte kommit mer ät 500 meter från firman när jag åkte in i en poliskontroll. Även om jag inte hade druckit så mycket av min glögg var det ett under att de inte gjorde en alkoholkontroll men kanske hjälpte espresson som jag höll mig till på slutet. De ville bara se mitt körkort och bilpapprena - - - puh
.
Konsert, ja vad har det med det hela att göra, jag vet att det finns en tråd ”Musik - Vad lyssnar ni på just nu?”.
Förutom att bygga satelliter har jag ju också andra hobbys, traktorer och maskiner av olika slag, bygga möbler och inredningar till huset, renovera torpet i Sverige, dans med min fru (standard och latin) och naturligtvis musik. Spelar som sagt violin sedan barnaåldern. Ett litet tag tänkte jag till och med satsa på det och tillbringade nästan ett år vid Mozartheum i Salzburg (en flickvän studerade också där så det hjälpte till) men jag upptäckte ganska snart att ett liv som professionell musiker är mycket svårt, man behöver vara enormt begåvad, det finns många som är lika bra som du eller bättre, du måste ha tur, du måste ha de rätta kontakterna osv. för att ha en chans. Efter läroåret i Salzburg kom jag så att säga tillbaka till Sverige med svansen mellan benen och fortsatte mina universitetsstudier – det är mycket lättare att bli en (kanske bra) rymdfartsingenjör än att bli en bra och efterfrågad violinist.
Här vid Bodensjön spelar jag numera med in symfoniorkester, se bilden nedan. Bilden togs vid förra årets konsert, det är jag som sitter med det ”vita” håret alldeles snett bakom till höger om vår solist (tjejen i den röda klänningen).
Jag vill ”skona” er från min musik men ett litet smakprov från konserten ”Les Préludes” av Franz Liszt” kan ni lyssna på länken (ligger på min egen server eftersom jag inte vill ladda upp något till YouTube. Om länken inte fungerar, får ni hojta till.
http://192.168.178.24:8080/share.cgi?ssid=003TStSAnnars håller jag på med att skaffa lite mer maskiner till min verkstad, problemet är egentligen att jag måste ha två, en här i Tyskland och en i Sverige för jag har ingen lust att köra verktyg och maskiner fram och tillbaka mellan Tyskland och Sverige. Inga monstermaskiner men gärna lite äldre stabila saker. Köpte ett mindre såg i gjutjärn från ett snickeri förra veckan (160 kg för en spottstyver) men en del saker fattas så där måste jag försöka göra lite nytt. Mer om detta senare.