Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterCrimedatbase

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexDiverseSnick SnackArtiklar

Köttet och LRF.

73 inlägg • Sida 5 av 5
Hur publicerar vi intressanta artiklar. Gå med i Artikel-Teamet om du skulle vilja skriva en artikel om något intressant ämne!

LeifAndersson (trådstartaren)

#61 » 11:19:56, 08-02-2014
  • Överför markerat ord till lexikonet

Borde det inte vara en självklarhet? Man kan ju för sjutton inte marknadsföra dyrt dåligt kött. De produkter som inte ligger på topp trots allas ansträngningar får inte nå konsumenterna i den formen. Alla ansträngningar är förgäves om inte alla produkter som marknadsförs som svenskt styckat kött är på topp.
De produkter som inte riktigt är på absolut topp kan vi göra Svenska hamburgare av efter lämplig bearbetning. :smile:
Det var inte bättre förr, men det är sämre nu!
Användarvisningsbild
LeifAndersson
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 09:11:07, 27-08-2009
Sverige
Maskintyp: Hjullastare



dimorep

#62 » 11:33:30, 08-02-2014
  • Överför markerat ord till lexikonet

Lite mera "köttkunskap" hos konsumenterna hade heller inte skadat. För som det är idag så väljer de flesta konsumenter bara det köttet "som skyltas" i butikerna och inte den mest optimala köttbiten sett till vad den ska användas till. Själv "vänder och vrider" jag alltid och synar noga (efter det lilla jag kan om kött) de köttpaket som vi köper, vill såklart få så bra produkt som möjligt för de pengarna det kostar.

Varför köpa ett "överdyrt" kött till en maträtt / tillagningsmetod där det inte behövs, bättre isf att lägga de pengarna när det behövs på rätt köttbit, när mörhet / stuktur och marmorering är av mera vikt för matlagningsresultatet.

Nästa steg är att kunna tillaga det rätt, för görs det fel så kvittar det nästan hur bra eller optimala råvarorna än är, det blir obra ändå...
Erfarenhet är inget som går att köpa, det måste man slita hårt och länge för att få tillgång till!

Inte dött, -bara tröttnat och slutat att skriva på forumet...
Användarvisningsbild
dimorep
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 17:23:49, 10-08-2009
Ort: Skåneland
Sverige
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Skruvar betydligt mera i maskiner än kör.

LeifAndersson (trådstartaren)

#63 » 11:47:27, 08-02-2014
  • Överför markerat ord till lexikonet

Visst är det så, men upplever konsumenten att "det där billiga" köttet är så mycket godare när han tillagar det. Då kan vi lika bra kasta in handduken om inte "husbehovskocken" kan tillaga produkten utan specialkunskaper.
Det Svenska köttet ska helt enkelt var lite bättre alltid, det borde det nämligen vara med tanke på den omsorg som läggs ned vid produktionen. För hemska tanke! Inte kan det väl vara så att vår mer påkostade produktion leder till en sämre produkt?
Det var inte bättre förr, men det är sämre nu!
Användarvisningsbild
LeifAndersson
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 09:11:07, 27-08-2009
Sverige
Maskintyp: Hjullastare

dimorep

#64 » 11:58:44, 08-02-2014
  • Överför markerat ord till lexikonet

Tyvärr är det som så att det bästa köttet (enligt de som "kan kött") många gånger kommer ifrån raser som vi inte kan ha i Svergie! Pga att våra djurhållningslagar inte gör det möjligt att föda upp de, varken rent praktiskt eller ekonomiskt (och NÄ, jag tycker inte det är fel på lagen).
Erfarenhet är inget som går att köpa, det måste man slita hårt och länge för att få tillgång till!

Inte dött, -bara tröttnat och slutat att skriva på forumet...
Användarvisningsbild
dimorep
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 17:23:49, 10-08-2009
Ort: Skåneland
Sverige
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Skruvar betydligt mera i maskiner än kör.

63an

#65 » 12:03:00, 08-02-2014
  • Överför markerat ord till lexikonet

Har kollat den bra listan men ingen som säljer "fläsk" i vettig närhet kött å färs har jag koll på å odlad fisk som jag inte äter! Annars var de bra! :thumme:
Kör så det ryker.. Har slutat att ryka nu :vissla:
63an
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 21:08:25, 01-02-2009
Ort: Nu eljest.. Pite med omnejd.
Sverige
Maskintyp: Baklastare

dimorep

#66 » 12:15:46, 08-02-2014
  • Överför markerat ord till lexikonet

LeifAndersson skrev:Visst är det så, men upplever konsumenten att "det där billiga" köttet är så mycket godare när han tillagar det. Då kan vi lika bra kasta in handduken om inte "husbehovskocken" kan tillaga produkten utan specialkunskaper.

Handlar nog inte om några "specialkunskaper" för att få till det, mer lite gammeldags hushållningskunskap! Se på de g:a husmödrarna (du borde vara i den åldern Leif... :mrgreen: ) de kunde ta till vara på ALLA delar från djuren och göra det bästa utifrån varje del.

Idag framhävs det endast ett par olika köttdetaljer i butikerna och allt ska göras utifrån dessa då aut. lite "halvdyra" bitar, oavs om det är lämpligt eller inte till den tilltänkta maträtten. Därför behöver det totala "köttkontot" inte alls bli dyrare (sett över tex en månadsperiod) om man istället väljer att köpa sitt kött hos någon slaktare, som har det som efterfrågas.
Vinsten blir istället bättre kött till samma pris, då slaktaren säkert läger ner mer möda i att få kvalite än vad de stora matjättarna gör.

Och som vanligt: -Utan kunskap (och intresse) så blir man lätt lurad, för det finns MÅNGA som vill ha ens pengar.. :!:
Erfarenhet är inget som går att köpa, det måste man slita hårt och länge för att få tillgång till!

Inte dött, -bara tröttnat och slutat att skriva på forumet...

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
dimorep
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 17:23:49, 10-08-2009
Ort: Skåneland
Sverige
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Skruvar betydligt mera i maskiner än kör.

Ivar Risslén

#67 » 12:51:03, 08-02-2014
  • Överför markerat ord till lexikonet

Prissättningen är ofta vad som köparen vill betala för sin köttbit. Jag kan ta ett exempel från i sommar. Fläskytterfilé för 69 kr/kg eller benfri kotlettrad för 49 kr/kg, båda var från Scan. Vilken köttbit skulle ni välja om ni ville bjuda på ett fint kött?

Jag vet vad som jag väljer och det är för att jag är snål så tar jag den billigare kotlettraden men jag såg de som utan tvekan valde den dyrare ytterfilén.
Där ser man vad lite marknadsföring eller kunskap kan göra för plånboken.

Jag hittade en länk som ni får läsa själva om slakt och lönsamhet: http://norrteljetidning.se/ledare/1.237 ... -flaskkott
Errare humanum est
Ivar Risslén
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 20:19:08, 08-04-2009
Ort: Malgomaj
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: BM 350 med Vaggeryd grävaggregat och Tranås 1250 lastare
MF 30 med Bergsjö 108 lastare
I-H 574 -74
MF 175 -72 med Modig lastare
Terri 1020D -84/87
Fiat 680DTH -79 med Veto FX15

Torpöbo

#68 » 13:07:01, 08-02-2014
  • Överför markerat ord till lexikonet

Svenska affärer tar betalt för att köttet är svensk inte efter kvalitet. Svenska konsumenter har inte och kan inte ha kunskap att avgöra kvaliteten på en köttbit då man väldigt sällan vet den väg köttbiten tagit till affären gällande mörning uppfödning osv. med andra ord så prissätts köttet enligt min åsikt mer efter status. Kostar svenskt kött lite mer så köper man mer det för att kunna säga till vännerna man bjudit hem att idag bjuder vi "svensk oxfilé" och samlar därigenom pluspoäng hos vännerna då dessa vet att denna köttbit är svindyr. Detta vet dagligvaruhandeln och det är detta handeln tar betalt för.
Torpöbo
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 19:17:47, 15-04-2009
Ort: Ydre och Linköping
Sverige
Maskintyp: Redskapsbärare
Maskin: Äger: Tamrock Commando Classic - 1991
Pilot på:
Grävmaskin, komatsu 228
dumper, Volvo A25C

Bengt Erik Eriksson

#69 » 17:25:49, 08-02-2014
  • Överför markerat ord till lexikonet

Intresset för matlagning finns och mycket kunskap också. Annars skulle man inte som i dag kunna zappa sig igenen en helkväll eller tillochmed hela veckan och bara titta på matlagningsprogram.

Det är inte de dyra bitarna som är problemet å andra sidan. De detaljerna får vi ju inte ens köpa för import så vi vet ju lnappt vilken kvalitet andra länder får fram. Det är de mindre fina köttet och färsen som "dumpas " i våra offentliga kök. Och det är ju där anonymiteten slår till med sitt fula tryne. Och med lite dyrare produktion blir vi akterseglade på bulken (som vanligt).
Användarvisningsbild
Bengt Erik Eriksson
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 19:41:22, 31-10-2008
Ort: Gotland
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: AVANT 218 -11
MF 575-77
Farmall M -52 konverterad till perkinspuffra.
Zetor 3011 -63
Zetor 5511-71
Famall EMD50-54
Bm Volvo LM 640-69

mats_o

#70 » 22:01:59, 08-02-2014
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag kommer inte ihåg om den har varit uppe i denna tråden men se för tusan upp med butiksmarinerat kött.
Det är helt lagligt att ta kött en timme innan det blir datumutgånget och bada det i lite kryddor och sen ge det en ny bäst före stämpel.

Tillräckligt stark kryddblandning och så lite tid på grillen så märks inte smakbristen och det verkade ju mört .....
mats_o
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 20:12:55, 27-03-2010
Ort: Sundsvall
Sverige
Maskintyp: Ej angivet

björken

#71 » 22:06:22, 08-02-2014
  • Överför markerat ord till lexikonet

Torpöbo skrev:Svenska affärer tar betalt för att köttet är svensk inte efter kvalitet. Svenska konsumenter har inte och kan inte ha kunskap att avgöra kvaliteten på en köttbit då man väldigt sällan vet den väg köttbiten tagit till affären gällande mörning uppfödning osv. med andra ord så prissätts köttet enligt min åsikt mer efter status. Kostar svenskt kött lite mer så köper man mer det för att kunna säga till vännerna man bjudit hem att idag bjuder vi "svensk oxfilé" och samlar därigenom pluspoäng hos vännerna då dessa vet att denna köttbit är svindyr. Detta vet dagligvaruhandeln och det är detta handeln tar betalt för.


Så är det, men jag tycker det finns utrymme för mer kreativitet i uppfödning, urval, styckning och paketering.
Det känns som en stor variation på kvalitet når den stora Scantratten där allt utan urskiljning styckas och hamnar i de tråg som samma styckdetaljer som alltid funnits. Detta medan importköttet lockar med fint styckade och packade detaljer av t.ex. Angus
Här är lite intressanta åsikter tycker jag http://www.norrbete.se/default.asp?path=20743%2C21483&pageid=31125
björken
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 14:05:24, 15-02-2006
Ort: Uppland
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Valtra N103H5 -13
JD 3130 -78
Kubota KX161-2 -97

Torpöbo

#72 » 00:05:47, 09-02-2014
  • Överför markerat ord till lexikonet

björken skrev:
Torpöbo skrev:Svenska affärer tar betalt för att köttet är svensk inte efter kvalitet. Svenska konsumenter har inte och kan inte ha kunskap att avgöra kvaliteten på en köttbit då man väldigt sällan vet den väg köttbiten tagit till affären gällande mörning uppfödning osv. med andra ord så prissätts köttet enligt min åsikt mer efter status. Kostar svenskt kött lite mer så köper man mer det för att kunna säga till vännerna man bjudit hem att idag bjuder vi "svensk oxfilé" och samlar därigenom pluspoäng hos vännerna då dessa vet att denna köttbit är svindyr. Detta vet dagligvaruhandeln och det är detta handeln tar betalt för.


Så är det, men jag tycker det finns utrymme för mer kreativitet i uppfödning, urval, styckning och paketering.
Det känns som en stor variation på kvalitet når den stora Scantratten där allt utan urskiljning styckas och hamnar i de tråg som samma styckdetaljer som alltid funnits. Detta medan importköttet lockar med fint styckade och packade detaljer av t.ex. Angus
Här är lite intressanta åsikter tycker jag http://www.norrbete.se/default.asp?path=20743%2C21483&pageid=31125


Jag anser att alla offentliga inrättningar skall vara skyldiga att handla upp mat efter svenska lagar och regler som folket satt upp.
Sen så äter jag personligen helst kött som jag själv skjutit eller som fött upp hemma hos farsgubben.
Det som jag anser är det värsta och egentligen rena lurendrejeriet är de sammansatta livsmedlen. I dessa kan producenten stoppa i vad som helt utan att man som konsument vet var det som stoppats i kommer ifrån, det är då vi får hästköttskandaler osv. alla ingående ingredienser borde ursprungsmärkas.
Torpöbo
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 19:17:47, 15-04-2009
Ort: Ydre och Linköping
Sverige
Maskintyp: Redskapsbärare
Maskin: Äger: Tamrock Commando Classic - 1991
Pilot på:
Grävmaskin, komatsu 228
dumper, Volvo A25C

krokodilen

#73 » 07:55:14, 09-02-2014
  • Överför markerat ord till lexikonet

Ivar Risslén skrev:,,,,,,,,Vilken köttbit skulle ni välja om ni ville bjuda på ett fint kött?,,,,,,,,


Vilt, å absolut inte nåt från en (stressad) gris!

/Christer
It's the green stuff that keeps the world spinning! :thumme:

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
krokodilen
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:19:53, 20-10-2008
Ort: Dalsland
Sverige
Maskintyp: Ej angivet


Återgå till Artiklar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst



Älmeboda Maskinservice

OilQuick

TK Traktordelar

Klaravik

Crazyride

Bra Verktyg

Motrab

Engcon

Scandcut

Astrak

Olsson Parts

Nya och begagnade
truckar på vstruck.se