Fick den här länken med ett inslag som en tjej härifrån trakten skrivit i ATL:s "bondebloggen". Vart enda ord är rätt!
Elin for president! (I vart fall bli böndernas talesman!)
Hade vi bara personer som Elin som förde vår talan så skulle mycket se annorlunda ut i "Bondesverige"!
http://www.atl.nu/bloggar/bondebloggen/ ... t-och-k-tt
Sitat:
"Skillnad på kött och kött
Tur att man äter kött ganska ofta. Tänk hur man skulle se ut annars!
Lrf gör många bra saker och det är säkert lätt att säga sådant som låter lite fel när man blir intervjuad av media.
Hur som helst gillar jag inte kött-aktionen i Nyköping härom veckan. Jag tycker att det var ett onödigt och klumpigt tilltag.
Anledningen till att införa en köttfri dag i skolan och på andra ställen kan presenteras på olika sätt. Man kan peka på våra västerländska frossarvanor och mena att det inte skadar att äta lite mer grönt. Eller så kan man så klart hävda att det är av omtanke om vår miljö.
Till syvende och sist tror jag ändå att det handlar om pengar. Som det mesta annat. Kött är dyrare än vitkål och bönor. Särskilt om man köper bra kött. Som svenskt kött med alla dess mervärden. Köttgryta är dyrare än linssoppa eller rotsaksgratäng. Det vet alla som handlar och lagar mat. Varför säger man inte bara det?
Jag tycker verkligen att man kan titta på menyerna i de offentliga köken och se vad man kan göra för att ha råd med säkra, spårbara produkter av hög kvalitet. Om vegetarisk mat en gång i veckan innebär att man har råd med svenskt kött de andra dagarna så tycket jag att det är en smart idé.
Inte ens jag som stolt köttbonde skulle dö av att äta grönt en dag i veckan. Inte mina barn heller. Däremot skulle jag tycka att det var förbannat tråkigt om de smällde i sig importerat kött från en skövlad regnskog varje dag för att skolan inte har råd med bra kött.
LRF´s mål måste väl ändå vara att stärka, marknadsföra och gynna svenskt lantbruk. Vår köttproduktion är väldigt ren jämfört med andra länders och det finns en mängd skäl till att vårt kött är dyrare att producera än importköttet.
Kom igen LRF! Ut i skolorna och informera om detta. Jag har inte tid att göra det själv. Vi har fullt upp här. Med att ta hand om våra djur enligt djurskyddslagen och se till att de är spårbara och friska när de går till slakt! Var vår röst i de offentliga köken!
I stället för att dela ut hamburgare och säga ogenomtänkta saker om tonårstjejers utseende hade kanske LRF kunnat göra lite annorlunda.
Kanske hade man kunnat räkna på vad en skola sparar på att servera vegetarisk mat en dag i veckan. Man kunde visa hur skolan kan köpa vettiga produkter, både animaliska och vegetariska, för de sparade slantarna.
Följande är mitt budskap och det borde även vara vår organisations: Svenskt kött när kött serveras, inte kött till varje pris.
Elin på Nysäter Lantbruk
elin@nysaterlantbruk.se"