Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterCrimedatbase

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexJord- och skogsbruk, fastigheterFastigheter, mark och byggnaderFastighetsbelysning

Ridbana..keramisk metallhalogen lampor..?

16 inlägg • Sida 2 av 2
Diskutera fastighetsbelysning här, yttre och inre, klassik belysning och LED

Bygert

#16 » 12:37:18, 13-11-2017
  • Överför markerat ord till lexikonet

Metallhalogen KAN gå i armaturer för natriumlampor men det är inte självklart att det funkar. Att sätta i en lampa för högre effekt än armaturen är gjord för är inte tillrådligt, i den mån det tänds alls så blir det i vart fall med all sannolikhet problem förr eller senare. Frågan är också om det är en bra ide att byta. Natriumlampor är energieffektiva och det finns två typer, den ena ger i princip bara gult ljus och det är inte så trevligt i längden. Den andra ger visserligen också ett gult ljus men inte så ensidigt utan man får ändå en bra färgåtergivning. Prova hur det ser ut, en ide är ju också att byta varannan lampa eller så.

Ska man byta bör man helst hitta en ANSI kod på armaturen och sen matcha lampa mot den koden. Det finns lampor som har olika typ av tändning och diverse andra fallgropar så att sätta i nåt annat än armaturen är gjord för är ett högriskprojekt. UV-ljus kan också ställa till det, blandar man fel får man ut ofiltrerat uv som kan blir farligt för ögonen eller i värsta fall ge brännskador.

Natriumlampor är bra om man står ut med det gula ljuset. Metallhalogen är också riktigt bra, kanske inte lika effektiva som natrium men bland det bättre i effektivitet. De ger också ett bra ljus som liknar solljus där alla färger finns med. LED kan vara effektivare men färgåtergivningen är inte alltid på topp. Det kan skilja rejält på olika typer, ofta löser man det med att ha dioder med några olika färger och det är egentligen inte optimalt. Vill man veta hur färgåtergivningen är ska man leta efter värde på Ra eller CRI. Solljus som är jämförelseobjekt ligger på 100 och har man lite krav ska man nog upp i 90 eller lite till. Hittar man inget värde är det ingen bra signal.

Det man också vill veta är Kelvin-värdet, färgtemperaturen. Finns det inget värde där heller kan man bli fundersam på allvar. Varmt sken typ gamla glödlampor kan ligga på 3500. Kallvita lysrör kan ligga på 6500 och där nånstans är ett bra värde för allmänbelysning där det inte är mys man är ute efter.

Bäst kunskap om metallhalogen mm hittar man på sidor för saltvatten. Ljuset är helt avgörande för bra resultat och det är där utvecklingen kommit längst. Fast det är löjligt dyrt ibland, blir så när man vill ha speciella lampor på 14000 kelvin och sånt.
Bygert
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 18:11:52, 15-03-2016
Ort: Forshaga
Sverige
Maskintyp: Grävlastare
Maskin: Huddig 1160




Återgå till Fastighetsbelysning

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst



Älmeboda Maskinservice

OilQuick

TK Traktordelar

Klaravik

Crazyride

Bra Verktyg

Motrab

Engcon

Scandcut

Astrak

Olsson Parts

Nya och begagnade
truckar på vstruck.se