Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterEfterlysningarShop

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

Ha en bra dag!

ForumindexÅkermans[Åkerman] Allmänt

Åkerman 300 lingrävare

77 inlägg • Sida 6 av 6
Allmänt snack om Åkerman som ej passar in under de andra rubrikerna

Holger

#76 » 18:18:12, 28-05-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Stort tack till DIG som skannat och skickat! :buga:

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Holger
Webmaster
Webmaster
 
Blev medlem: 10:54:48, 12-10-2003
Ort: Hannover
Sverige
Maskintyp: Hjullastare
Maskin: TestKotten (trådstartaren)

#77 » 21:10:03, 13-09-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Eftersom jag nu köpt en fjärde lingrävare måste jag göra grusplanen lite större, så jag tyckte det var en bra möjlighet att köra lite Åkerman! :grin: Den har ju stått stilla någon månad nu, lite svårt att sätta alla i arbete var vecka :vissla:

Bild
Först provkörde jag lite för att se vad som måste justeras eftersom jag kom ihåg att det behövdes, och viktigast var att bromspedalerna knappt ville gå upp alls mot slutet. Jag började kolla på ställen att sätta hjälpfjädrar, men hittade en bättre lösning!

Bild
Som den första modellen har Åkerman 300 tryckfjädrar på stagen för att lyfta bromspedalerna, men efter 80 år är dessa mer dekorativa än praktiska. Direkt efter 300an började man sätta vikter med hävarm på bromspedalernas länkage, vilket var effektivt och pålitligt. Detta finns inte plats för utan större ombyggnation, men tidigare ägare har försökt lösa problemet :vissla:

Bild
Det satt eftermonterade extrafjädrar nämligen! Dessa var väldigt slappa, men genom att göra om ett fäste och nytillverka ett annat kunde jag få fjädrarna betydligt mer spända så pedalerna faktiskt ville gå nästan hela vägen upp :thumme: Det är helt okej, eftersom de åker helt upp när man börjar dra in trumman och därmed inte sliter på några bromsband. Det följde även allmän översyn och uppsmörjning.

Bild
Sen när jag körde lyckades jag dessutom sno till linorna för första gången. Ena fjäderns nya fäste hoppade av och eftersom pedalen betedde sig annorlunda gjorde jag fel och släppte ut stickan på tok för fort på fel plats, så trumman bara matade ut vajer när den fått snurr! Som tur är var jag snabb med huvudkopplingen så det inte snodde in sig i något, och det tog bara någon minut att fixa :smile:

Bild
Som ni ser är ju djupgrävningsaggregat utan någon skoptilt inte superbra att schakta av kanter med eftersom mycket av materialet bara dras mot en. Det lutar dock åt att montera om aggregatet till höjdgrävning vilket vore väldigt häftigt att testa, och dessutom mer praktiskt :thumme: Med 3 åkerman som har universalaggregat för djupgrävning, höjdgrävning och mast kan jag lika gärna montera en av varje och visa upp de olika användningsområdena :smile: 2 hydraulare och 2 lingrävare med djupgrävningsaggregat är förhoppningsvis bra nog om jag vill göra ett hål :vissla:

Bild
Över lag blev det en mycket trevlig dag. Mycket blev gjort och det var väldigt trevligt att sätta 80 åringen i arbete! Alltid lika lättstartad och härlig att köra, med en unik härlig doft som borde göras till parfym :mrgreen: Tror det är oljig luftkyld Deutzdieselmotor i kombination med slirande koppling och bromsband i det varma huset som gör att det luktar kärlek :smile:
"Allt du gör med skyffel och spade gör du fel" - okänd

12 personer gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Kotten
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 19:39:13, 03-05-2017
Ort: Norra Skåne
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Saab V4 -73
Deutz D10006 -74
Deutz F2l514/51 Hochrad -52
Deutz F2l514/50 Hochrad -52
Fordson E27N Höglund ~48
Fordson N Låglund -36
Oliver 25 -48
IH B275 Ratrod -61
Poclain 60PL -83
Kockum Landsverk 121B -72
Fuchs 301 lingrävare -63
Åkerman 300 lingrävare - tidigt 40 tal
Åkerman 350 lingrävare ~54
Åkerman 200D lingrävare -50 tal
Mystisk BM55 baserad traktorgrävare 60 tal
Chaseside baklastare -60 tal
Midwest Utilitor -1919
En hel del stationärmotorer


Återgå till [Åkerman] Allmänt

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gästBA Trading AB

Älmeboda Maskinservice

Olssons i Ellös

OilQuick

TK Traktordelar

Briggsparts

Klaravik

Crazyride

Ygsbostudios

Bra Verktyg

Dillon Welding

Motrab

Alftaprodukter