Sida 1 av 1

Tryckbegränsningsventil vs sekvensventil.

InläggPostat: 15:48:56, 03-05-2018
av AN
Hej.
Funderar lite bara vad skillnaden mellan en tryckbegränsningsventil och en sekvensventil.
Den ena skickar ju till tank, och den andra till en annan funktion vid ett visst inställt tryck. På en del sprängskisser ser de ju väldigt lika ut också.


Om sekvensventilen har kick-back, då hålls den fullt öppen tills flödet avtar eller?
Men vad är det som håller den uppe, efter att "by-pass orifice" blivit öppnad?
Då är det väl samma tryck på båda sidor kolven, och bara fjädern vill stänga. Skapar flödet nog med tryck över ventilen för att övervinna fjädern?
Eller är trycket fortfarande lägre på översidan kolven då, så att inte hela fjäderkraften behöver övervinnas av flödet?


Bild

Re: Tryckbegränsningsventil vs sekvensventil.

InläggPostat: 16:02:21, 03-05-2018
av Jac
Den viktigaste skillnaden är att sekvensventilens fjäderkammare har separat läcklinje.
Referensen för tryckinställningen på en sekvensventil blir alltså atmosfärstryck (eller i vart fall det lilla tryck som är i tanken, typ 0).


Referensen för en tryckbegränsningsventil är trycket nedströms från ventilen. Oftast går den ju rätt till tank och då är det ingen skillnad mellan ventiltyperna. Om oljan nedströms däremot ska in i en cylinder med tryck, ja då blir det trycket referensen och läggs till den ursprungliga tryckinställningen.



En sekvensventil kan alltså tvingas öppen av ett lasttryck nedströms och står då helt öppen utan att göra motstånd.
En tryckbegränsningsventil som t.ex. är inställd på 250 bar kommar alltid att utgöra ett tryckfall på 250 bar, oavsett om det är 0 bar på andra sidan eller 100 bar på andra sidan.

Re: Tryckbegränsningsventil vs sekvensventil.

InläggPostat: 17:15:11, 03-05-2018
av akkamaan
Här en video (på Engelska) som förklarar skillnaden på ett bra sett. Precis som Jac säger så är den viktigaset skillnaden hur baksidan av ventilkäglan är dränerad. En tryckbegränsningsventil leder sitt utlopp till tank när trycket blir för eller tillräckligt högt. Tanken har lågt tryck. Dränering kan då ske till denna utloppsledning utan att tryckinställningen påverkas.
En sekvensventil leder sitt utlopp till ett "högt" tryck vidare till en annan funktion som har högt tryck. Därför kan inte ventildräneringen ske till utloppet då det trycket i så fall skulle adderas till tryckfjäderinställningen, vi får hydrauliskt lås på ventilkäglan och ventilen kan aldrig öppna. Därför måste sekvensventilen dränering (på fjädersidan) allttid göras till ett lågtrycksområde.
Sekvensventilen gör det möjligt att starta en funtion med högt lasttryck INNAN en funktion med lägre lasttryck startar.

(En liten "utveckling" om detta med tryck på fjädersidan...Om man nu tänker sig att man skulle kunna variera trycket på detta lågtrycksområdet, då skulle vi kunna få en hydrauliskt variabel sekvensventil. Att variera ett hydraultryck på en tryckreglerande ventils fjädersida är vanligt förekommande på hydraulpumpars tryckkompensatorer, både i avlastat konstanttryck-sysetm och lastkännande system)

https://www.youtube.com/watch?v=gTvg9WSX1s4

Re: Tryckbegränsningsventil vs sekvensventil.

InläggPostat: 23:37:37, 03-05-2018
av AN
Tackar för snabba och bra svar. :grin:


Om man har en Clamp & Bend krets som i videon. Sekvensventilen inställd på 100 bar.
Då klämmer Clamp-Cylindern med 100bar, sedan öppnar sekvensventilen, till Bend-cylindern. Clamp-cylindern håller hela tiden fast med 100bar.
Om vi ska böja ett papper(som exempel), så kläms papperet med 100bar, men det går ju nästan inte åt någon kraft för att böja papperet, men ändå hålls det fast med 100 bar väl? Då upprätthålls ett ganska stort tryckfall över sekvensventilen? Men om vi istället ska böja en grov stålplåt, så blir tryckfallet lågt över sekvensventilen?
Är jag helt ute och cyklar nu? :klia:

En Sekvensventil med kick-down, skulle inte kunna hålla tryck i Clamp-Cylindern, men ger alltid litet tryckfall över sekvensventilen? :klia: :klia:

Re: Tryckbegränsningsventil vs sekvensventil.

InläggPostat: 00:06:51, 04-05-2018
av Jac
Helt riktigt. Sekvensventilens setting blir ett slags ”minsta” tryck. Om lastens tryck är lågt så håller sekvensventilen emot så att pumptrycket iallafall blir 100 bar.
Då blir det en del värmeutveckling. Är lastens tryck mer än 100 bar så står den bara öppen och oljan passerar utan förluster.

Re: Tryckbegränsningsventil vs sekvensventil.

InläggPostat: 00:21:13, 04-05-2018
av akkamaan
AN skrev:Är jag helt ute och cyklar nu? :klia:


Jag tycker inte att du är ute och cyklar. Bra observation av dig.
Helt klart blir det ett stort tryckfall över sekvensventilen under hela "bend"-rörelse vilket är lika med värmeutveckling i oljan som följd. Om vi böjer plåt som du jämför med och det är lågt tryckfall över sekvensventilen, då får vi i stället stor värmeutveckling i plåten där den böjs...
Finns nog bara ett sätt att komma runt tryckfallsproblemet i detta enkla system, och det vore att sänka trycket på sekvensventilen.

Re: Tryckbegränsningsventil vs sekvensventil.

InläggPostat: 21:44:29, 04-05-2018
av AN
Tackar för svaren :grin:

Men Kick-down modellen har jag fattat det, öppnar upp helt, och ger minimalt tryckfall.
Men kan ju inte användas i "Clamp and Hold".
Ebda exemplet jag sett är en skylift, där städbenet ska köras ut, innan nästa cylinder tar vid och
kör ner foten mot backen.
Den ska ju hålla sej fullt öppen tills flödet stoppar.
Men vad är det som håller den uppe, efter att "by-pass orifice" blivit öppnad?
Då är det väl samma tryck på båda sidor kolven, och bara fjädern vill stänga. Skapar flödet nog med tryck över ventilen för att övervinna fjädern?