Sida 1 av 1

Åtdragningsmoment skärringskoppling

InläggPostat: 18:00:52, 23-05-2018
av Maleen
Har dragit lite hydraulrör på lastaren i samband med inkoppling av en 8/3-ventil .
Men har blivit lite nyfiken på hur man vet att man dragit muttrarna med lagom moment för att ringen ska bita fast riktigt i röret? Eller ger detta sig själv när kopplingen blir tät?
Har förövrigt lastat en del jord sen ombyggnationen utan några bekymmer så det är inga problem så långt.

Re: Åtdragningsmoment skärringskoppling

InläggPostat: 19:55:39, 23-05-2018
av Mattias Petterson
Går ju att lossa muttern och titta hur ringen ser ut.

Re: Åtdragningsmoment skärringskoppling

InläggPostat: 20:23:36, 23-05-2018
av Åsa-Nisse
Jag drar oftast fast muttern med kopplingen i ett skruvstäd. Då drar jag till ringen låst ordentligt på röret och sen när det är monterat så får jag oftast efterdra någon mutter några grader när det blivit varmt/kallt några gånger.
Drar man för hårt så fördärvar man konan med risk för läckage som inte går att täta utan att byta.

Re: Åtdragningsmoment skärringskoppling

InläggPostat: 22:02:10, 23-05-2018
av rospigg
Det jag hört som tumregel för nymontage är 8 sexkanter,
att du ansätter muttern för hand, sen drar du 1 1/3 varv.
/Rp

Re: Åtdragningsmoment skärringskoppling

InläggPostat: 22:03:23, 23-05-2018
av Maleen
Tack för snabba svar!

Nu har ju jag dragit allt på plats, ca 15 skärringskopplingar, men varit noga med att röret ligger i botten på konan medan jag dragit åt. Jo, visst kan jag ju riva isär allt och kolla igen.. Men jag tycker att jag dragit ordentligt utan att ”tokdra” kopplingarna. Är det vanligt att det jävlas och att ringen glider av med nya fräscha rör?

Tillägg: Toppen rospigg! Tumregler gillar vi!

Re: Åtdragningsmoment skärringskoppling

InläggPostat: 23:26:42, 23-05-2018
av Jac
De stora leverantörens som Parker och Walterscheid har monteringsinstruktioner.

Re: Åtdragningsmoment skärringskoppling

InläggPostat: 16:42:39, 29-05-2018
av akkamaan
Ermeto EO (Länk) var den i Sverige mest spridda skärringskopplingen på 1960- och 1970-talet.
Bild
I dag har Ermeto utvecklats, med modernare versioner av skärringar och adapters och det finns en del andra tillverkaraktörer på marknaden också. Hittar Swagelok, Stauff etc. Det är viktigt att man använder rätt monteringsinstruktion och avsedd för den produkt man använder.

Har inte lyckats hitta den gamla Ermeto instruktionen på nätet, och de instruktioner som finns idag gäller de vidareutvecklade systemen, som ser snarlika ut men skiljer i små detaljer.
Den gamla klassiska Ermeto-kopplingen monterade jag enligt följande. När man monterar skärringen första gången så är det viktigt att röret är kapa vinkelrätt, att röret är gradat på in och utsidan, Jag har använt Mora-kniv på insidan och fin flatfil på utsidan.
När man sätter rör inklusive skärringen i den invändigt koniska adaptern så skall konan skära in i röret ca 2 mm från rörets ände. Det är därför viktigt att röränden bottnar fullständigt i adaptern, därav viktigt att grada utsidan av röränden. Röravskärare är bra att använda men kör man för hård press på skärhjulet så kan det bli svårt att trä på skärringen pga ansvällning i äneden av röret. Vid den första åtdragningen av kopplingen så skall det bildas en jämn och tunn krage runt hela röret. Det gör inget om skärringan kan rotera på röret men den skall inte kunna dras av från röret. Genom återkommande demontering och återmontering genom åren, så kommer kragen att öka i storlek och skärringens kona slits. Till slut eventuellt brister konan. Dra absolut inte för hårt första gången. Det räcker med en tunnkrage bara den är jämn och fin runt hela röret.
Vid montering i hydraulsystemet så kam man trycktesta för läckage och ev dra åt lite hårdare om det skulle behövas.
1¼-1½ varv åtdragningsmoment anges på de flesta "moderna" monteringsanvisningar, vilket säkert i runda slängar överensstämmer med min egen tolkning här ovan, kanske ett ¾ varv är tillräckligt för klena rördimensioner

Re: Åtdragningsmoment skärringskoppling

InläggPostat: 17:31:05, 29-05-2018
av LeifAndersson
Vi har L-klass nipplar 15,18 och 22 svetsade på ett ben på arbetsbänken, då kan man enkelt montera skärringen med god känsla. Vi använder till 95% L-klass till det vi håller på med så det funkar bra! Monterar man skärringen på plats på maskinen ökar risken för misstag, så några fasta nipplar är bra vid montage, inte minst vid montage på "stolpe" på hydraulslang! :thumme:

Re: Åtdragningsmoment skärringskoppling

InläggPostat: 08:56:05, 30-05-2018
av Jac
Finns "monteringsnipplar" från både Parker och Walterscheid i härdat verktygsstål.
Edit: Hydroscand har också, finns säkert fler.
https://www.hydroscand.se/produkter/ska ... ar/6151-00

Bild

Re: Åtdragningsmoment skärringskoppling

InläggPostat: 09:07:07, 30-05-2018
av Jac
Samtliga instruktioner jag har sett avråder från att använda rörskärare. Förklaringen ska visst vara att enden blir svagt konisk och håller inte emot lika bra när man drar åt, alltså enden komprimeras och röret flyttar sig lite när ringen försöker bita. Det är ju naturligtvis upp till var och en att göra som man vill, funkar det så funkar det typ.

Re: Åtdragningsmoment skärringskoppling

InläggPostat: 09:15:15, 30-05-2018
av Jac
Swagelok är inte en skärringskoppling, det är en twin ferrule koppling eller instrument fitting. Samma typ som Gyrolok och Parkers A-lok. Den skär inte in i röret, den klämmer ordentligt. Används i processindustri och liknande. Funkar fint på hydraulik också men det mesta som säljs är nog i rostfritt. För dom som inte tycker att rostfritt är tillräckligt dyrt så finns en del av dessa kopplingar i mer fancy legeringar.