Sida 1 av 2

Tryck pga värme

InläggPostat: 09:29:29, 06-08-2018
av Åsa-Nisse
Någon som har en ide om hur man kan begränsa tryckökningen i ett stängt hydraulsystem när solen värmer. Det jag tänker på är avställda skogskärror, släntskopor mm. som står i solsken med stängda snabbkopplingar. Min erfarenhet är att det blir så högt tryck att ventilpaket och kolvar läcker pölar på golvet på sommaren, trots att de är täta på vintern. En släntskopa kan vara omöjlig att koppla utan att skruva loss en snabbkoppling för att släppa trycket. Ska man trycka i en lös snabbkoppling och lägga slangen i en hink när man ställer av utrustningen eller finns det smartare knep? Detta funkar bara där man har öppet ut. Ett ventilpaket med kolvar är ju många stängda kretsar.

Re: Tryck pga värme

InläggPostat: 09:35:04, 06-08-2018
av Hansborg
En pluggad rörbit med snabbkoppling? :idea:

Re: Tryck pga värme

InläggPostat: 11:01:31, 06-08-2018
av Magnus Isakson
För att förenkla hopkoppling finns t.ex dessa

http://www.tema.com/productmaine/indust ... ning_2.htm

Hjälper dock kanske inte mot läckage när redskapen är parkerade, annat än att det möjligen minskar om man tryckavlastar så att det är helt trycklöst efter frånkoppling från maskinen.

Re: Tryck pga värme

InläggPostat: 11:27:30, 06-08-2018
av jannejoel
Jag kom att tänka på en ackumulator på en snabbkoppling som man sätter i slangen för att skydda mot övertryck. Sätter man även en dräneringskran vid ackumulator så kan man släppa ut trycket i en liten dunk eller dyl. när man ska kopplaa redskapet. Så slipper man ha ngt öppet som kan dra till sig smuts.

Skickat från min F5321 via Tapatalk

Re: Tryck pga värme

InläggPostat: 16:34:51, 06-08-2018
av Martin.Eriksson
Såg de där fenomenet nu i sommar. Kroken på växlarvagen åkte upp av att stå i solen. Finns ju snabbkoplingar där de har tryckavlastare i toppen så de går enkelt å släppa trycket. Vill man kan man ju alltid ha hane hona på en slätskopa så går de sätta ihop slangarna.. annars får man väl göra en slangbit med snabbkoplingar i ändarna som man sätter dit p på mitten av den en kran som man kan öppna å släppa trycket..

Skickat från min GT-I9506 via Tapatalk

Re: Tryck pga värme

InläggPostat: 01:06:28, 07-08-2018
av Jac
Ja-bond77 hade en egentillverkad variant för att släppa tryck som såg intressant ut

Re: Tryck pga värme

InläggPostat: 07:41:16, 07-08-2018
av jannejoel
Jac skrev:Ja-bond77 hade en egentillverkad variant för att släppa tryck som såg intressant ut
Var hittar man den?

Skickat från min F5321 via Tapatalk

Re: Tryck pga värme

InläggPostat: 08:16:30, 07-08-2018
av Jac

Re: Tryck pga värme

InläggPostat: 08:48:01, 07-08-2018
av jannejoel
Jac skrev:https://www.maskinisten.net/viewtopic.php?p=171530#p171530


Här är temas ”duschknapp”
http://www.tema.com/productmaine/indust ... ning_2.htm
Tack! Den är ju förnäm när man ska koppla redskapet, men den skyddar ju inte tätningar mot att stå under (för) högt tryck pga värmeexpansionen.

Skickat från min F5321 via Tapatalk

Re: Tryck pga värme

InläggPostat: 17:31:20, 24-08-2018
av Åsa-Nisse
Nu har det hänt, det jag befarade. När jag skulle flytta snövingen till traktorn för att komma åt ett annat redskap som stod innanför så konstaterade jag att ena slangen till utskjutskolven var oljig. Vid närmare granskning så visar det sig att det var ett hål i slangen där den exploderat. Den ställdes av i våras vid en temperatur på ca +/- 0 och har stått ute i solsken med eftermiddagssol så den kanske har blivit både 40 och 50 grader i cylindern.En liten skada på höljet och lite rost på corden och smällen var ett faktum.

Re: Tryck pga värme

InläggPostat: 18:48:08, 24-08-2018
av Hansborg
Inte för att gillar det, men för upplysning att det verkligen har hänt! :grin:

Re: Tryck pga värme

InläggPostat: 00:25:10, 25-08-2018
av akkamaan
Om man har hane/hona på redskapet som kopplats bort, samt att redskapet som kopplats bort har en sk differential-cylinder (en vanlig "dubbelverkande") så går detta med tryckökning via expansion att förebygga genom att se till att cylindern inte är i fullt utdraget läge samt att hane-hona-snabbkopplingen sätts ihop. Den trycköking som sker kan då elimineras genom att cylindern tillåts tryckas ut på kolvstångsarean. Även om inte snabbkopplingarna sätts ihop så kommer kolven att kunna tryckas ut om kolvtätningen tillåts läcka något (från minussidan till plussidan, vilket de oftast gör om de ges lite tid). Detta fungerar dock inte med en hydraulmotor, hydraulcylinder med "genomgående kolvstång" eller två stycken hydrauliskt korskopplade differentialcylindrar om de också är mekaniskt korskopplade.

Dessutom, hydraulslangar har en viss "kapacitans", dvs de kan expandera volymen något vid tryckökning. Långa slangar ökar mera i volym än korta slangar. Hur stor denna kapacitans hos slangar (och rör är anges tyvärr inte av slangtillverkarna, med det går att mäta via omkrets/diameterökning).
Också oljan är något komprimerbar.
Om inte oljan vore komprimerbar samt att slangar, rör, hydraulcylindrar etc inte hade kapacitans så skulle något brista vid minsta volymökning (pga temperaturökning).

Re: Tryck pga värme

InläggPostat: 09:33:40, 25-08-2018
av Åsa-Nisse
Nja.... Oljan är väldigt marginellt komprimerbar, som de flesta vätskor. Däremot finns det ju en elasticitet i både slang och cylinder plus att cylindern också utvidgar sig i värme. Däremot utvidgar sig oljan mera och därav tryckökningen. I detta fallet var det en vanlig dubbelverkande cylinder som var helt indragen och det var minus- slangen som sköt. Det vill säga hela cylinderns oljevolym och det som fanns i slangen expanderade utan att ha någon evakuering. Att koppla ihop slangarna kan inte göra någon skillnad då det fortfarande är ett stängt system. Att det håller som det gör beror nog mest på att de flesta hydraulsystem parkeras med 0-tryck och har slangar/cylindrar som tål några 100 bar.
Som jag ser lösningen på problemet så handlar det om att lossa en snabbkoppling så man har öppet samt att lirka lite på spakarna i ventilpaketet då och då på försommaren. Alternativt bygga en maskinhall med klimataggregat. Men jag söker en mera idiotsäker lösning som funkar automatiskt.

Re: Tryck pga värme

InläggPostat: 10:00:39, 25-08-2018
av AN
Åsa-Nisse skrev: Att koppla ihop slangarna kan inte göra någon skillnad då det fortfarande är ett stängt system.


Fast volymen på systemet ökar väl om kolvstången trycks ut?

Re: Tryck pga värme

InläggPostat: 10:01:33, 25-08-2018
av Jac
Åsa-Nisse skrev:Nja.... Oljan är väldigt marginellt komprimerbar, som de flesta vätskor.
Ca 0,5% per 70 bar.

Åsa-Nisse skrev: I detta fallet var det en vanlig dubbelverkande cylinder som var helt indragen och det var minus- slangen som sköt. Det vill säga hela cylinderns oljevolym och det som fanns i slangen expanderade utan att ha någon evakuering. Att koppla ihop slangarna kan inte göra någon skillnad då det fortfarande är ett stängt system.


Om cylindern är ihopdragen funkar det utmärkt att koppla samman slangarna. Det blir som en enkelverkande cylinder, när stången rör sig utåt blir det mer plats för oljan.
Drar du ut hela stången blir det en stor vaccumbubbla i cylindern.