björken skrev:Intressant.
Vi har ganska liknande förutsättningar:
Idag sjutton tackor och två baggar. Tackorna är svensk finull och baggarna Suffolk och Dorset
Har hittills haft dem på ströbädd inne i lagården på vintern, fodrat med småbalat hö och vatten i hinkar.
Nu provar vi att ha dem ute så länge som möjligt i en lösdrift med tre väggar och tak. Fodrar ute med hö i häck, vatten finns i frostfri vattenkopp, hagen är ca 0,25 hektar
Det jag undrar över är hur ni tänker er arbetsinsatsen, jobbar ni heltid utanför gården?
Min tanke är att fåren ska bära sina egna kostnader men behöver inte ge någon timlön i nuläget.
Men bara den delen är tuff nog att få till, särskilt i uppstartsskede.
Bifogar en enkel kalkyl som jag satte ihop för ett scenario på 20 tackor och 4% avskrivning på en byggnad på 250000 i byggkostnad.
Har utelämnat eventuella gårds och miljöstöd.
Ang byggnaden så tänker jag att eftersom timlönen är låg så vill man inte jobba så mycket, därför ska den dagliga skötseln vara rationell.
Där ingår att det är en bra miljö för fåren så att de håller sig friska, att utfodring och vattning är enkel.
Dessutom flexibel inredning så att lammkammare och hanteringsgångar enkelt kan skapas.
Utgödsling av ströbädd och klippning får gärna vara smidigt också, men lite mindre kritiskt då det bara sker någon gång per år.
Ett stressmoment jag upplevt är under den perioden då kraftfoder ges att tackorna bräker högljutt så fort man närmar sig dem, vilket givetvis beror på att man blir förknippad med godis.
Detta skulle man nog slippa antingen genom att ge fullfoder eller med kraftfoderautomat.