Just i kummin är det halten av eterisk olja man tittar på och där kan man säga att ju längre norrut man odlar desto högre halt, där har våra finska vänner högsta kvaliteten medan det från sydeuropa har betydligt lägre kvalitet och jag ligger någonstans mittimellan. Högre halt av eterisk olja desto mer smak dvs i industrin behöver man man inte köpa så många kg.
Sen har vi en sån sak som den hygieniska kvalitet. Nu är det så att det är bestämt att man i europa inte får släppa in kryddor som inte är hygeiniserade dvs antingen värmebehandlade eller strålade. Det beror mycket på att utanför europa så är man inte riktigt så noga med hur man hanterar kryddorna vid skörd torkning och odling. Vid hygenisering så påverkas kryddorna, hur mycket och vad som händer är lite beroende på vilken krydda det är.
Jag har ännu klarat livsmedelsverkets krav på kummin utan att behöva behandla det på någotvis.
Sen finns det många andra kvalitets aspekter på olika kryddor tex saffran där det avgör hur mycket av skaftet på pistillen man väljer att ha med. Likaså kryddnejlika. Precis som med allt annat man får vad man betalar för