Jag får nog experimentera med det lite också. Förut trodde jag att ju kortare gröda desto kortare bör man göra skärbordet så att avståndet från kniven till inmatningsrullen blir så kort som möjligt. Men förra året i torkan så tröskade jag en del bedrövligt korta grö
dor och det var jättesvårt att hålla kniven ren, det kändes ibland som att jag fick stanna och lyfta upp skärbordet för att få in växtmaterialet till rullen och få rent över kniven. Men så frågade en granne om jag inte skulle prova med kniven lite längre ut och då hamnade haspeln längre bak i förhållande till kniven så att den kunde hålla rent över kniven, jag kommer inte ihåg om det kan ha rört sig om en eller två decimeter kanske. Med kniven längst bak och haspeln längst bak kunde inte haspeln komma åt det som kniven klippt av.
Rento:
Utsädesmängden hade jag på
ungefär 2 kg/ha när jag sådde den tillsammans med huvudgrödan. Det är rätt så styv lerjord (30-40% lerhalt) så kanske skulle jag haft 3 kg eller nåt liknande. Jag var orolig att det blev för luckigt, men det kan såklart ha berott på årsmånen lika mycket som utsädesmängden, så jag lejde en ogräsharv med frölåda och sådde in ytterligare 2-3 kg/ha nån gång i juni, men hur stor nytta det gjorde vet jag inte. Överlag är det säkrast att göra insådden tillsammans med huvudgrödan. Utsädeskostnaden på 88 kr/kg blir ändå den lilla utgiften i sammanhanget, men man vill ändå inte använda mer frö än nödvändigt för klövern kan bli för tät och producerar mindre frö då, eller hur det nu hänger ihop?
Normalt skördar man bara ett år, speciellt eko, eftersom troligen klöverspetsvivlarna blivit uppförökade första året och i sånt fall ställer till större skada år 2, men det verkar inte vara så vetenskapligt belyst så man kan säga nåt med säkerhet om detta. Dessutom är det ju en väldigt bra förfruktseffekt när man är eko och har svårt att få tag i kväve utan att få en massa fosfor på köpet, så det finns egentligen ingen anledning att försöka odla vitklöver flera år på raken, så länge man bara lyckas med insådderna.