perraiskogen skrev:Japp, marken är utan bidrag. Är en gammal vall som inte blivit omgjord på typ 20 år. Har plöjt den, men har inga behov av att ta vall på den nästa år, så därför tänkte jag om man skulle odla något annat ett år. Dels då kanske få ner lite mer näring, dels kunna få jorden lite mer bearbetad och kanske få bort lite mer ogräs om man sår något som blir lite högre/tätare än vall.
Ja. Så gjorde man förr.
Se'n kom konstgödsel o man behöver inte längre återföra näring till jorden... (eller?!...)
Men...
A) vallen får den vara "förorenad" med andra växter?
B) vad menar du, mer exakt, med "ogräs"
Jag har min egen lilla, ytterst begränsade "test" av kärs (kirskål).
1) det ogräset växer dåligt under äppelträd
2) det växer inte alls under gråpäron
=>
Vad händer när man lägger ut fallfrukten (den man inte vill ens ta i) där det där ogräset frodas?
A) äpplen -dämpar- ogräsets vilja att frodas
B) gråpäronen... finns inget ogräs kvar där efter ett par veckor
=>
Slutsats:
- Vad F händer?!
Frågade Ulltuna:
Svar:
- anaerob nedbrytning med frigörelse av svavelväte och ammoniak.
Förruttnelse dödar vegetation och uppkommer vid nedbrytning av bakterier under syrefattiga förhållanden. Syrebrist i kombination med svavelväte och ammoniak dödar kirskålen. Blandar man in syre och lite torrare material blir det istället kompostering och man får fin mull.
- det där är ju så elementärt att det ska man liksom bara kunna ju! Men, det man inte jobbar med har en benägenhet att försättas i "vila"...
Kan svaret från,
Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences
Kommunikationsavdelningen
Box 7077, 756 51 UPPSALA
Besöksadress: Almas allé 8
Telefon: 018-67 14 92, 072-511 69 90
, gett dig mer vägledning i dina funderingar?