Sida 1 av 2

Vem ska ta bort träden?

InläggPostat: 18:42:59, 09-01-2019
av tugo
Hej skogsbrukare. Jag har en väg till mitt torp som är en gammal ”lagaskiftesväg”, dvs en väg utan vägförening som underhålls lite hipp som happ och där tjat och hotelser av olika slag är inblandade varje gång förbättringar och återställningar ska göras.

Nu ligger en jättehög med träd över vägen som det behövs en stor maskin för att få bort. Vanligtvis så faller kanske fem träd över vägen per år och dessa brukar kapas upp av den som behöver passera. Finns det någon regel att stödja sig på för att t ex få markägaren att ta hand om problemet?

Re: Vem ska ta bort träden?

InläggPostat: 18:58:09, 09-01-2019
av bert
Borde väl ligga i markägarna intresse att ta hand om sina vindfälle kan jag tycka

Re: Vem ska ta bort träden?

InläggPostat: 19:04:31, 09-01-2019
av Ivar Risslén
Det är markägaren där som rötterna är som äger träden och det är han i första hand som ska ta hand om träden.
Du får kontakta markägarna och höra dig för med dom om när de tänker att ta bort träden. Hade ni haft en vägförening som funkar så har de kunnat att ta bort träden från körbanan.

:off_topic: Du skriver lagaskiftesväg så då borde det vara en samfälld väg som ägs gemensamt av de mantalssatta fastigheterna i byn. Sedan så kan samfälligheten styras på olika sätt. Det gamla sättet var att det fanns en "byålderman" vars främsta uppgift var att ha hand om byakassan och kalla till möten när det var något. För att kunna göra något då så måste alla mantalsägarna vara eniga. Sedan så har det kommit ett nyare sätt att styra sånna samtälligheter och det är att man bildar en samfällighetsförening. Har man en förening så räcker det att kalla alla medlemmarna till mötet och sedan så avgörs sakerna som kommer upp på vanligt sätt med enkel majoritet. Mycket smidigare. :back_to:

Re: Vem ska ta bort träden?

InläggPostat: 19:59:44, 09-01-2019
av uppland2
Ivar Risslén skrev: Sedan så har det kommit ett nyare sätt att styra sånna samtälligheter och det är att man bildar en samfällighetsförening. Har man en förening så räcker det att kalla alla medlemmarna till mötet och sedan så avgörs sakerna som kommer upp på vanligt sätt med enkel majoritet.


Om det är ett beslut av ekonomisk betydelse, vilket många beslut är, kan det i nyare samfälligheter bli röstning efter andelar, där de som har över 20% avrundas till 20%.

Re: Vem ska ta bort träden?

InläggPostat: 20:10:42, 09-01-2019
av tugo
Tack för svar. Det är en gammal väg fördelad på mantal, med ca 40 delägare, där kanske tio fattar att de vad ett mantal är, och kanske fem har någon användning av vägen över huvud taget. Det hålls inga möten i byn. Det är åldermannens träd som det handlar om och han har ingen brådska, inte heller det skogsbolag som åtagit sig att ta hand om träden.

Re: Vem ska ta bort träden?

InläggPostat: 21:12:01, 09-01-2019
av Ivar Risslén
Går du in på skogsstyrelsens hemsida så ser du när träden senast ska vara borta. Det är för att förhindra spridning av skadeinsekter.
Det enda du kan göra är att prata med markägaren och höra om han kan skynda på att ta upp vägen.
Fungerar det inte med byåldermannen så ta ett snack med lantmäteriet om saken så ordnar de till det till "självkostnadspris". Då fixar de en samfällighetsförening så att vägen går att använda och att det går att använda övriga samfälligheter i byn.
Jag förstår att det är besvärligt att inte komma sig fram efter vägen. Jag råkade ut för samma sak för några år sedan. Då tog jag saken i egna händer och sågade upp vägen. Men reglerna om motorsågskörkort har gjort det besvärligare att gå in på en annans mark för att kapa träd. Har man inte vana och utbildning så kan man få sig en smäll så att det är färdigt för gått.

Re: Vem ska ta bort träden?

InläggPostat: 21:37:49, 09-01-2019
av Johanolof
Hur lång är vägen? Hur lång sträcka är det som är blockerad? Är det bara ströträd så är det ju bara att hugga upp dom. Men är det som det var här efter Gudrun då hela skogen låg ner så är det ju lite mer jobb.
Är det bara du som har ett torp ut med vägen eller är det flera? Bäst är nog att prata med ägaren och fixa en lösning. Att börja hota med det ena eller det andra brukar bara bli problem och osämja.

Re: Vem ska ta bort träden?

InläggPostat: 22:14:55, 09-01-2019
av Mats i Myrhult
Lantmäteriet har ju direktiv att se till att sådana ägarförhållanden funkar. Att fråga vad de kan göra brukar inte kosta något. Att be dem göra något brukar kosta.

Re: Vem ska ta bort träden?

InläggPostat: 22:46:45, 09-01-2019
av ÅÄÖ
Ska ju ha varit 'värsta stormen på 60år' i området för några dagar sedan!
Sen kom det blötsnö på det som dragit ner ytterligare trän
Många som fortfarande saknar ström..

Kanske helt enkelt inte en sommarstugeinfart är det som har högst prioritet!?

Re: Vem ska ta bort träden?

InläggPostat: 23:10:34, 09-01-2019
av Alrik
ÅÄÖ skrev:Ska ju ha varit 'värsta stormen på 60år' i området för några dagar sedan!
Sen kom det blötsnö på det som dragit ner ytterligare trän
Många som fortfarande saknar ström..

Kanske helt enkelt inte en sommarstugeinfart är det som har högst prioritet!?


Noterade också Väddö som ort.

Lokalt enorma skador på skog. Även om man skulle vilja få en skördare där imorgon så lär de inte ske. Börja såga manuellt ska man inte göra om man inte vet vad man håller på med.

Re: Vem ska ta bort träden?

InläggPostat: 23:49:22, 09-01-2019
av tugo
Tack för svar och synpunkter. Som jag skrev tidigare så händer det ju att träd fallit över vägen vilket sker på alla skogsvägar och som regel är det ju inte värre än att kvista, kapa och rulla åt sidan. Men i detta fall så är det betydligt värre. Jag hade en van skogsbrukare uppe, och han tänkte att han kunde hjälpa till med sin skogskatts med grip, trots att jag inte trodde det var någon idé. Han är av samma uppfattning som mig nu.

Som läget är här i trakterna, elavbrott, etc, så fattar ju jag också att ett en lång väg till ett enskilt hus inte är högprioriterat, men jag bor ju där på deltid och även om jag inte kan ta mig dit på något vettigt sätt för stunden, så måste ju saken lösas på det ena eller andra sättet. Där av min trådstart, alltså frågan om det finns någon gällande regel för detta problem. Om det blir jag som i slutändan ändå får betala kalaset, så är det ju lika bra att jag får dit någon direkt.

Re: Vem ska ta bort träden?

InläggPostat: 11:33:08, 16-01-2019
av ac tc
Ett problem är väl att det inte är dina träd.
- Vad säger trädägaren, går det att komma överrens med denna att du får ge dig på träden?
Annars så borde en rejäl hjullastare/ tg kunna skjuta dom åt sidan så länge. Att få tag på skogsmaskin nu är nog svårt.

Re: Vem ska ta bort träden?

InläggPostat: 17:29:58, 16-01-2019
av dc_lindberg
Förlåt, förstår inte problemet.
Om träden ligger iväg, då flyttar man på dem så man kommer fram.
Är de stora, då får man kapa dem så man kan flytta på dem.
Förstår liksom inte problemet.

Är det möjligen svenska sjukan "någon annans ansvar" som spökar?

OM markägaren, på vars mark träden stod inte självmant "flyttar" på plocke-pinnen över vägen, så finns det två (2) alternativ:
- förenklad särskild handräckning
( blockerar träden tillträde till annans mark kan det bli fråga om skadestånd också....)
- eller så inser man att man inte kommer fram med mindre än att själv röja sig väg, vilket man äger rätten att göra!
( då kan markägaren hävda att det är ett egenmäktigt förfarande iof...men då drabbas den å andra sidan av att hindrat tillträde till annans fastighet vilket regleras i Jordabalken å kommer att gå före ett egenmäktigande i denna fråga...)

Ärligt talat - ligger "skiten" ivägen o du behöver fram, flytta på skräpet å håll tyst om att det var du som gjorde det. Du vinner absolut ingenting på att söka gå den "lagliga" vägen i fall som detta.
Skulle ägaren av träden däremot uppsåtligen ha blockerat vägen genom att avsiktligen fälla träden över vägen och sedan låta dem ligga, då är givetvis läget ett helt annat... men av vad jag förstår så var det den friska tösen Alfrida som puttade omkull träden? Då gäller "Force Majeure" , dvs behöver du fram, då flyttar du på skräpet - du lägger det vara åt sidan, sedan är det ägarens ansvar att skyndsamt -städa- undan sin egendom.

Re: Vem ska ta bort träden?

InläggPostat: 17:44:44, 16-01-2019
av Ivar Risslén
Så enkelt är det nog inte som du anser. Man måste veta vad man gör när det gäller vindfällen annars så kan man råka ut för en himlafärd i dubbelbemärkelse.

Re: Vem ska ta bort träden?

InläggPostat: 18:12:56, 16-01-2019
av kimmen
tugo skrev:Hej skogsbrukare. Jag har en väg till mitt torp som är en gammal ”lagaskiftesväg”, dvs en väg utan vägförening som underhålls lite hipp som happ och där tjat och hotelser av olika slag är inblandade varje gång förbättringar och återställningar ska göras.

Nu ligger en jättehög med träd över vägen som det behövs en stor maskin för att få bort. Vanligtvis så faller kanske fem träd över vägen per år och dessa brukar kapas upp av den som behöver passera. Finns det någon regel att stödja sig på för att t ex få markägaren att ta hand om problemet?


Ni har väl servitut på vägen, då står det vad som ingår angående skötsel
Själv har jag en skogsbilväg med servitut med kommunen, där står i klartext att jag har ingen hjälp att få för någonting, ändå så ska vägen vara framkomlig om kommunen skulle vilja använda den
Så för mig är det bara att kapa träden så att jag kommer fram, massor av ved blir det, men det ser inget kul ut
Verkar som kommunen är skyldiga att ta bort dem för skadedjursangrepp, får se vad som händer framöver