Sida 1 av 1

Nån fler som sågar Logosol? Hur går det för er?

InläggPostat: 16:13:47, 15-01-2020
av Andy80
Håller på att såga virke till en lagerhall. Virket sågas fram på en Logosol. Det går bra och smidigt. Ibland känns dock konstruktionen lite vek och det flexar en del vilket gör att dimensionerna kan variera något. Tunga stockar kan även vara svåra att få på plats. Vad har ni gjort för förbättringar på era kedjesågverk?
Jag investerade nyligen i en kedjeslipmaskin för några hundra, är otroligt nöjd med den, nu blir kedjorna exakt slipade varje gång och den skär som ny gång på gång.
Film från gårdagens sågning :)

Re: Nån fler som sågar Logosol? Hur går det för er?

InläggPostat: 16:52:21, 15-01-2020
av Orsa
Logosol är lite vek för den är av återvunnet material. Förr var burkarna gjorda av stark stålplåt, du vet... Och Logosol av moderna burkar.
Jag gjorde en egen bänk av rostfritt stål som blev stadig, men jag kan trösta dej med att den inte blev fullgod ändå, då det blir vibrationer i rälsens ändlägen. Så jag borde staga mer där, men det blir inte av eftersom det går ganska ok ändå.
Ja allmänt sagt. Om det är vekt är det väl stag som räknas. Kan ju räcka med nåt av trä till och med. Snedstag/stötta att kila eller bulta fast.
Vi får se om du har nån Solo-kollega på forumet som vet exakt hur du ska göra

Re: Nån fler som sågar Logosol? Hur går det för er?

InläggPostat: 19:49:51, 15-01-2020
av roland 1970
Har en farmers sedan några år, sågar med en stihl 661.
Fungerar mycket bra, bästa tipset är att skaffa ordentlig kedjeslip så kedjorna verkligen får lika slipning på alla tänder o ryttare, skiljer det det minsta så blir ytan kass o risken stor att snittet drar sig, likaså att svärd o dess spår är korrekt.

Re: Nån fler som sågar Logosol? Hur går det för er?

InläggPostat: 23:01:56, 15-01-2020
av Göran Wall
Jag hade tidigare ett förlängt Logosol M7 med både elkedjesåg (för bakarna) och en bandsåg, logosols egen. Dock är det alltför vekt och ostabilt för stora stockar så kvaliteten blev därefter. Dessutom långsamt, jag har nu istället ett bandsågverk, WoodMizer LT15, som funkar mycket bra och jag är helnöjd. Rekommenderas. Det går betydligt snabbare och med bättre resultat. Jag sågar mest grövre dimensioner som reglar och bjälkar i längder upp till över 8 meter.

Re: Nån fler som sågar Logosol? Hur går det för er?

InläggPostat: 00:16:50, 16-01-2020
av Ivar Risslén
Har man bara vassa kedjor och bra svärd så är jag nöjd med mitt M6 sågverk. Det som ger dåligt resultat är när stockarna blir över 5 m, då skulle man behöva en stocklyft till. När man sågar 4 m längder så håller det sig inom mm som regel. Sedan så är det en fördel tror jag att man är noga när man ställer upp stativet att det står i vattring.
Jag har en elsåg och den längsta tiden tar att bära bort bräderna och lägga på nya stockar.
Sedan är det en sak som hur mycket man ska såga och vilken tid man tycker att det får ta. För hobbybruk så räcker solosågen till, Skulle jag köra yrkesmässigt så fick det nog bli ett annat sågverk av mer proffstyp.

Re: Nån fler som sågar Logosol? Hur går det för er?

InläggPostat: 19:32:50, 16-01-2020
av Andy80
Tack för intressanta svar och synpunkter! Håller med om att det är viktigt att kedjorna är vassa och att verket är ordentligt uppallat. Finns det att köpa bandsåg till mitt sågverk?

Re: Nån fler som sågar Logosol? Hur går det för er?

InläggPostat: 20:00:00, 16-01-2020
av jonnordvall
Kanske skrivit det tidigare någonstans. Men en bekant kör med en logosol och gör två bakar. Sedan körs dom i i ramsåg. Låks? Medan den tuggar sig genom så gör han två nya snitt i den nya stocken och så vidare.
Måste säga att den lösningen är rätt smidig :) va rätt avundsjuk på det stället måste jag säga. Nackdelen där är väl att han måste posta om för att få olika dimensioner

Re: Nån fler som sågar Logosol? Hur går det för er?

InläggPostat: 20:16:42, 16-01-2020
av Andy80
Kul! Hade varit intressant se film på det :)

Re: Nån fler som sågar Logosol? Hur går det för er?

InläggPostat: 21:04:02, 16-01-2020
av roland 1970
Kedjesågverk ger ju en väldig massa spån, jag gör åtskilliga kubik varje vår.
En solosåg är ju mest lönsam att såga grova specialdimensioner, o snickerivirke av egen skog.
Till lockläkt är det inte lönt, klart det går, men läkten blir dyra.
Jag sågar mest för att ta tillvara o inte göra ved av allt.

Re: Nån fler som sågar Logosol? Hur går det för er?

InläggPostat: 21:07:04, 16-01-2020
av roland 1970
Andy80 skrev: Finns det att köpa bandsåg till mitt sågverk?

Fanns förr vet jag, men de var inte vanliga, tror inte de finns nya nu.
Kolla fejan, solosågarna.