PeterR skrev:Angående smakligheten på helsädesensilage är det nog inga problem om man håller sig till det gamla vanliga: hacka, packa, täck. Fullt med knivar i pressen och gärna 8 lager plast eller mer. Sen gäller det att hantera balarna med stor varsamhet! Men, som någon påpekade blir det "bättre" med korn än havre. Vete är ännu lite "sämre". Sanningen är nog den att korna föredrar kärna framför halm. Både havre och vete har ju mer av den varan.
Visserligen odlar jag inte för nöt, men väl vilda djur, vilka är ännu kinkigare med smakligheten. Jag föredrar ändå havre för sin högre tiaminhalt, tillsammans med ärtor, men känner flera som hellre väljer korn för att minska spillet.
Tips: korn (eller havre) samodlas med ärtor (eller bönor) för att öka proteinhalten och smakligheten, samtidigt har man lite gratis kväve. Skördas då spannmålen är i mjölkmognad. Förtorka minimalt för att säkerställa luftfria balar.
Lycka till!
/Peter R
JagArJag skrev:busholle skrev:Jag har tröska själv mest för att det är roligt det hade varit billigare att leja.
Lej tröskning. Jag har en kollega som kör med ensilerad spannmål i gastät tank och de är nöjda med det till sina dikor och ungdjur, det kan vara ett billigt sätt att förvara spannmålen utan dyr torkning. Det ska finnas fördelar med smakligheten hos ensilerad spannmål har jag läst så det kan vara ett bra alternativ.
Det har sina fördelar med egen spannmål, jag upplever att det är lättare att få fason på gamla vallar om jag kör spannmål två år i rad, du har fler möjligheter att plöja ner ströbädd, du får egen halm och egen spannmål kan vara väl så konkurrenskraftig prismässigt.
Även om man vill leja så blir det ju lättare om det finns någon i närheten som har tröska.
Nu finns bara en vad jag vet, och för dom små arealerna det handlar om hos mig (ca 1 hektar per år gissar jag) så lär det kosta multum att få hit någon från länge avstånd.
Vad kostar det att få något tröskat förresten? Lär väl skilja mellan olika förare men kan man få någon vägledning? per hektar, eller per kg eller timme? eller vad kan det vara? och framkörningsavgift kanske?
JagArJag skrev:Gastät tank, varför då? om det är ensilerat så kan det väll ligga öppet? trodde jag iaf, har sett så på ett ställe och djuren mår bra där när dom ätit det.
Eller dom häller på någon syra via munstycke i skruven som skruvar in spannmålen, vet inte om det kallas ensilering eller har det något annat namn?
Hur ensilerar man annars? Pressar ihop det i lufttätt utrymme? Låter som att det krävs dyra saker för det
JagArJag skrev:Hur menar du att du får bättre fason på gamla vallar? Bättre skörd på vallen efter två år med spannmål mot 2 år med något annat? Eller menar du mot att bara så vall direkt efter plöjning?
JagArJag skrev:Hur får man bättre möjligheter att plöja ner ströbädd med spannmål? Måste väl vara antalet år man plöjer som styr det? inte vad man sår?
Det har jag förstått sedan tidigare, påståenden behöver ofta ifrågasättas och förtydligas.JagArJag skrev:Ber om ursäkt om formuleringen antyder att jag är negativ till det du skriver. Det är absolut inte så, jag vill bara lära mig mer om hur/varför så därför frågar jag. Jag är öppen för allt men vill gärna veta lite mer
JagArJag skrev:Ungefär hur många kg spannmål får man per hektar om man inte tokgödslar utan håller sig till gödsel från skrapgång och djupströbädd?
Och hur många kg halm får man?
Det lär vara olika för olika sädessorter förstår jag.
JagArJag skrev:Finns det fördel att så olika sädessorter beroende på om man öppnar första året eller plöjer och sår insådd andra året? Eller kan man alltid så den sort som ger mest energi för djuren?
johaniskogen skrev:Om du ska föda upp lätta raser till slakt, rekommenderar jag dig och skippa kraftfoder helt, dom sätter fettet på fel ställen och du får sämre klassning. Ett bra grovfoder är a och o
bonnen513 skrev:runt 10 kr/liter, åtgång beror helt på vattenhalt
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst