Sida 1 av 1

Föda upp påsklamm

InläggPostat: 22:25:10, 17-04-2017
av Nickebonne
Hej
Har förstått att det finns en del fåruppfödare här på forumet och ställer därför lite frågor som intresserad o nyfiken.
Det talas om brist på lamm till slakt nu på våren och till påsk. Hur ser kalkylen egentligen ut för sådan uppfödning, får har man ju normalt för att beta men dessa vintergödda får blir väl mer som att föda grisar eller ungtjurar. Vad får det att äta på vintern, mest ensilage eller mest kross/kraftfor?
Sedan ska ju tackorna beta på sommaren men det kan väl inte behövas några stora fållor ens till 100 tackor eller ???
Tacksam för svar från en som har dålig koll.

Re: Föda upp påsklamm

InläggPostat: 22:48:49, 17-04-2017
av Gustavors
Här har du lite tips från Jordbruksverket bland annat

http://stud.epsilon.slu.se/1868/1/michaelsson_e_etal_100929.pdf
http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_jo/jo05_8.pdf

Sedan så hade vi lite diskussioner i tråden "Rationell fåruppfödning, planering av nytt fårhus"

MVH
Håkan

Re: Föda upp påsklamm

InläggPostat: 22:57:44, 17-04-2017
av gute84
jag äter lamm minst 2 gånger i veckan har aldrig vart nån brist i butikerna nån gång på året

Re: Föda upp påsklamm

InläggPostat: 23:06:21, 17-04-2017
av överlass
Nej i butikerna märks det inte det importeras ju friskt,, visade ju sig vara får till lamm-pris en del av det.http://www.atl.nu/lantbruk/sluta-lura-konsumenterna/

Re: Föda upp påsklamm

InläggPostat: 14:11:50, 18-04-2017
av björken
Några tankar...
1. Rätt ras så att det kan bli dräktiga tidigt och lamma i december eller så.
2. Gott om plats, det blir många djur som ska ha plats att äta osv när det närmar sig påsk (se jordbruksverket för minimimått).
3. Ett bra, tidigt skördat ensilage, sen komplettera med färdigfoder eller egen blandning, både till tackor under diperioden och till lammen.
4. Bete för tackorna har ganska låga krav då de är i sin och bara behöver underhåll, antal tacka/ha beror ju väldigt mkt på vad det är för mark osv.
5. Kostnaderna för att föda upp på stall är ju högre än på bete, så betalningen behöver vara högre, hur mkt beror på dina förutsättningar
6. Lamning mitt i vintern kräver extra uppmärksamhet, särskilt om tackorna har möjlighet att gå ut.

I våran lilla hobbyverksamhet lammade vi den här gången i slutet på december och till mitten på januari, men det var bara ett fåtal lamm av dem som var slaktmogna till påsk.
Vi har dock en dålig byggnad som gör det svårt att gruppera tackor efter antal lamm osv för att kunna fodra optimalt. Vi har mkt rödklöver i ensilaget, vilket många inte rekommenderar till får, men vi har inte haft några problem av det. Viktigt dock att skörda det spätt, blir det kraftiga stammar/revor äter inte fåren/lammen dem.
I övrigt tycker jag det är en rolig form med bra efterfrågan, men inte är det några stora marginaler, det gäller att optimera överallt...

Re: Föda upp påsklamm

InläggPostat: 15:09:36, 18-04-2017
av busholle
Det är milsvid skillnad på vår och höstlamm. Vårlamm är som du säger detaljer, noggrannhet, finlir. Massor med jobb men en kort period. Fördelen är att arbetet ligger när det inte är så mycket annat och att du slipper lamm på betet. Tackor utan lamm får du vanligen att gå still på två eltrådar och det är nog den största fördelen att slippa lammen på betet.

Har fått för mig att avvänjningen är den kritiska perioden där det är viktigt att de bibehåller en god tillväxt.

Vi räknade på detta innan vi skaffade nöt men i det fallet så stupade det på byggnadskostnaderna och att vi inte var tillräckligt intresserade av lamm.

Glöm inte heller att god efterfrågan inte är detsamma som god betalningsvilja.

Re: Föda upp påsklamm

InläggPostat: 16:46:25, 18-04-2017
av Jope
Kalkylen är egentligen inte så mycket bättre än höstlamm, högre kostnad och högre pris men netto är ungefär detsamma.
Stora fördelen i kalkylen är ju om du har flera omgångar med lammningar och därmed betydligt bättre utnyttjande av byggnaderna.
Att föda upp riktigt bra lamm är rätt arbetskrävande och kräver mycket dig oavsett årstid men det är ju kul.

Riktigt bra djurmatrial är helt avgörande för resultatet förutom du själv och din kunskap.
Detta är nog det stora problemet om man ska starta upp nytt, det är rätt svårt att hitta bra djur, naturligtvis kan man föda upp egna men det ger ju längre startsträcka.
Som flera redan skrivit när det gäller grovfoder tidigt skördat, lågt NDF , högt energi och protein och smakligt..

100 tackor låter väldigt lite. Lamning under 4veckor så kommer det ju vara dagar där ingen eller bara ett par lammar.. Jag hade 198 som lammade i jan-feb (4v) tyckte det var lite för lite.
Ska man ändå vara i fårhuset är det bättre att det lammar hela tiden ;)

Re: Föda upp påsklamm

InläggPostat: 19:43:20, 18-04-2017
av Nickebonne
Så du har 200 tackor för vinterlammning. Hur mycket ensilage kg ta gör du av med per innesäsong då ?
Har du vårfödda lamm i en separat besättning då? Den betesmark som finns att tillgå är egentligen åker av hyfsad beskaffenhet men med små illa formade skiften, hur många tackor kan man föda per ha då, bete borde kunna ge 5-6 ton ts per ha.

Re: Föda upp påsklamm

InläggPostat: 07:25:15, 19-04-2017
av Jope
Jag har helt slutat med höstlamm.. passar mig bättre arbetsmässigt då det blir väldigt lugnt under sommaren. (Det sämre utnyttjandet av byggnaderna blundar jag för)
Tackorna klarar sig normalt på naturbete under våren/försommaren, jag brukar dock släppa dom på något bättre, starx innan och under betäckningen ger ju lite flushnings effekt.
Mängden bete är svårt att säga något om, det varierar ju rätt kraftigt men 10-15 tackor/ha kan säkert funka. Parasiter på bete är ju ett mindre problem när det bara är tackor så det gör det ju lättare med betes planering.

Re: Föda upp påsklamm

InläggPostat: 10:57:05, 19-04-2017
av gute84
överlass skrev:Nej i butikerna märks det inte det importeras ju friskt,, visade ju sig vara får till lamm-pris en del av det.http://www.atl.nu/lantbruk/sluta-lura-konsumenterna/


nej det är lokalt det som jag köper vi har fler lam här på ön en vi har folk :grin:

Re: Föda upp påsklamm

InläggPostat: 11:34:45, 19-04-2017
av torbjorn
gute84 skrev:nej det är lokalt det som jag köper vi har fler lam här på ön en vi har folk :grin:


På den där ön luras ni ju och kallar de stora djuren för lamm och de små för lammungar... :smile:

Re: Föda upp påsklamm

InläggPostat: 20:44:48, 19-04-2017
av Nickebonne
torbjorn skrev:
gute84 skrev:nej det är lokalt det som jag köper vi har fler lam här på ön en vi har folk :grin:


På den där ön luras ni ju och kallar de stora djuren för lamm och de små för lammungar... :smile:

Det är ju bra när man slaktar sin gamle bagge, ut med han på ön så blir han ett lamm och fullt ätbar igen... :grin:

Re: Föda upp påsklamm

InläggPostat: 20:47:21, 19-04-2017
av Nickebonne
Jag tackar för länkar o trådar, man får lätt för sig att det inte är någon större sedelpress med får. Bättre att inreda för uthyrning o ligga på soffan får jag för mig...

Re: Föda upp påsklamm

InläggPostat: 20:54:42, 19-04-2017
av Jope
Japp så är det..
Jag räknade på nybygge för ca 800 tackor men det blev ju som att satsa några miljoner bara för att att något att göra, visserligen ett kul jobb men det får vara nån måtta på dumheterna så det blev inget med det.

Re: Föda upp påsklamm

InläggPostat: 21:29:45, 19-04-2017
av björken
Som jag skev någon tidigare gång, att föda upp lamm och leverera till slakteriet kräver rätt stor volym för att ge någon marginal alls.
Ska man få bättre betalt måste man ta kontroll över hela kedjan till kund och då är det snarast en fördel att vara småskalig och se till att ta betalt för det hantverksmässiga, kvaliteten och spårbarheten. Men det är inte genom att ligga på soffan man skapar en sedelpress av det heller :grin: Så slutsatsen är att nästan alla andra sätt att tjäna pengar är enklare, så man måste nog värdera de där mornarna i fårhuset där tackorna pratar med sina lamm och tuggar ensilaget på någon annan kalkyl än den ekonomiska.