Gödslar du så växer det alltid mera. Vill man veta mer exakt vad som saknas för att kunna gödsla på rätt sätt så finns det analyser att utföra men jag inser att det känns ganska kostsamt i ditt fall. Kalk kan till exempel göra stor skillnad på marker där det växter dåligt, och en sådan åtgärd räcker flera år medan konstgödsel doseras enbart för kommande skörd.
Jag gillar iden att gödsla med komposterade gamla rundbalar som någon annan inte vill ha, men det kräver omsorg, tid och en bra
spridare för att lyckas. Har aldrig försökt med detta själv, misstänker att man behöver kompostera dem genom att riva sönder materialet och låta det ligga på hög som man rör om i med lastmaskin lite nu och då? Hur lång tid tar det tro innan man får ett material som går att sprida och nedmylla utan stora problem?
Om man tar vall i form av hö anser jag att det fungerar utmärkt att sprida fastgödsel i lagom mängd ovanpå vallen efter skörd. Denna hinner brytas ned på bra sätt innan nästkommande år och innebär inget kvalitetsproblem. På så sätt kan man slippa de vallbrott som annars måste till för att hålla marken bördig enligt klassiskt manér. Jag har en vall som blir sju år i år och har skötts på detta vis, i fjol gav den 35 kompakta rundbalar hö per ha pressat med rempress (hästfoder). Kalkning har utförts och marken har skötts ekologiskt ända sedan Ansgar kom till Birka.
Inser att denna metod inte fungerar om man vill ta flera skördar ensilage, men för mina behov fungerar det bra!
Förr i tiden var det etablerat att "hemåkern väx bra" och det jag pratar om ovan är något som legat nära lantbrukbyggnader i flera hundra år. Att åstadkomma samma ekologiska resultat med marker som är relativt nybrutna är nog svårt, mina skördar idag kan nog säkert bero på kontinuerlig gödsling och skötsel långt tillbaka i tiden. Naturligtvis har jag marker som växer uselt jag med, men behovet av foder styr ambitionen i mitt fall.