Har av en tillfällighet (=far inte utfört sitt ansvar/jobb på flera år.. hm!...) hamnat i läget att rensa glasflaskor och burkar från de etiketter som sitter på dem från butik/tillverkare.
Lidl, rödbetor och inlagd gurka. Inga problem. => diskmaskin, 45' slåpper från glaset och ligger snällt kvar vid burken.
Önos saft, ungefär lika lätt.
Men sen kommer Sörgårdens saft... ett... å får inte bort klistret helt å etiketterna måste med -våld- skrapas bort (kniv valdes som redskap). 90-99% rent, men så är det det där som inte släpper... i -det- irriterar!...
Den verkliga tvärniten är Santa Maria Taco... det är ju lögn i mycket het plats att få bort limmet!!!
Vatten, varmt vatten, bada i varmt (inte kokande) vatten, olja enligt internät (solrosolja), skrapa, gnugga, Brake Clean, vanolen, oljablandad vanolen, terpentin, rödsprit, 70% desinfektionssprit, Yes!, diskmaskin 70'... limmet sitter!
Har inte testat varmluftspistol, men om ingen annan värme får bort limmet, så lär inte varmluft klara jobbet heller.
...vad har jag missat?
Frågan är av akademiskt intresse.
Erfarenheten av detta arbete så här långt är "fullständigt meningslöst", och en undran över tänket miljömässigt bakom dessa etiketter och ff.a. limmet, vilka gör burkarna och flaskorna i princip icke återanvändningsbara.
Orsaken till jobbet är att jag lovade bort flaskor och burkar till kolonilottsägare som behöver för årets skörd och inläggningar (sparade åt oss själva iof, men eftersom varesig den äldre eller den yngre kommer fram till att använda, så kan man ju starta om samlandet )