Sida 1 av 2

Gamla ägg

InläggPostat: 20:36:55, 15-08-2021
av Ivar Risslén
I afton när jag kollade i kylskåpet så var det ganska tomt men jag har en kartong med ägg med bäst före datum 01-06-2021. Kan man äta dom utan att man blir akut sjuk?
:eat: :klia:

PS: Nu har jag rättat årtalet från 2012 till 2021. DS.

Re: Gamla ägg

InläggPostat: 20:38:41, 15-08-2021
av Burträskarn
Skaka dem och lyssna om de kacklar....

Re: Gamla ägg

InläggPostat: 20:48:22, 15-08-2021
av 161A
Lägg dom i vatten flyter de upp hel och hållet släng dom, ligger de på botten eller reser sig men ändå har kontakt med botten så är de ok

Men hoppas du skrev fel och du menar 2021 och inte 2012

Re: Gamla ägg

InläggPostat: 20:50:23, 15-08-2021
av dc_lindberg
...alltid bra med försökskaniner!
Tala om hur det gick :popscorn:
Om det blir besvärligt att återkomma, använd Spiritisterna, de kan förmedla från andra sidan :skratta3:

Seriöst:
- hört påstått att ägg som förvarats så kan hålla sig i många år.
Ägg som blivit dåliga brukar avge en oangenäm doft när emballagets bryts... den parfymen fanns att köpa på flaska hos, Buttrix. En rätt populär produkt bland mellanstadieelever på 1970-talet. Vid användning kunde det resultera i ledighet, såvida inte läraren var en stoiker...

Re: Gamla ägg

InläggPostat: 20:53:26, 15-08-2021
av AN
Sådant funderar jag också ofta på.
Jag har nog slängt mycket mat i onödan :sad:

Re: Gamla ägg

InläggPostat: 20:54:01, 15-08-2021
av 161A
ägg är egentligen inte kylvara och håller sig lätt en månad i rumstemp om de inte är tvättade då sjunker hållbarheten

Re: Gamla ägg

InläggPostat: 21:31:20, 15-08-2021
av G-son
Borde inte vara några problem.

https://www.fstvs.se/matdryck/hallbarhet-agg/

Bild

Re: Gamla ägg

InläggPostat: 21:45:05, 15-08-2021
av Ivar Risslén
Nu har jag ätit upp 3 stycken som jag stekte. Jag började med att kolla om de flöt i vatten, det gjorde de inte. Innan jag stekte dom så var jag lite feg och slog sönder dom i en kopp för att känna på aromen. Men det var ingen speciell arom från dom och gulorna höll fint.
Jag glömde att det var norrländska ägg från frigående höns. Det var vad som var skrivet på kartongen.

Det att kolla äggen i vatten gör nog att äggproducenterna har förlorat lite inkomster. Första gången jag läste om det var i en reseskildring från Egypten.
Nästa sak som jag har liggandes i kylskåpet är en bit rimsaltat fläsk från Nyhlen-Hugosson. Det hade bäst för datum till midsommar men det har inte varit någon lämplig dag i sommar att ställa sig och rulla paltar.

Re: Gamla ägg

InläggPostat: 21:46:46, 15-08-2021
av jonnordvall
Testat mnt ägg med det där vatten och flyta tricket. Men glömde alltid om dom skulle flyta eller sjunka.........
Hörde sedan att flytande skulle bro på att det kommit in luft? Om det är så har jag ingen aning om men nu kommer jag iaf ihåg :)

Re: Gamla ägg

InläggPostat: 21:48:08, 15-08-2021
av BGullb
Ägg är, enligt min åsikt, bäst efter tre veckor.
Lättare att skala, bättre smak mm.

Re: Gamla ägg

InläggPostat: 21:54:43, 15-08-2021
av Bygert
Om inte är ätliga så märker man det. Ska man typ baka eller nåt där man använder flera ägg är ett tips att knäcka äggen ett och ett i en kopp så man ser om något är dåligt. Ibland händer det när jag skottar att det blivit nåt ägg glömt som detonerar med en knall. Lukten då är, tja, den märks om jag så säger. Har en affärsidé om att sälja vällagrade ägg i samband med demonstrationer och liknande. Tror det skulle bli succé.

Re: Gamla ägg

InläggPostat: 21:57:28, 15-08-2021
av Stridis2
Bygert skrev innan jag hann posta, men mitt inlägg kommer i alla fall...

Instämmer helt med 161A:s vattentestmetod. Ett annat sätt är att helt enkelt titta på ägget när du kläcker det. Givetvis knäcker man alltid ägg i en kopp innan det hälls ner i skålen där man ska tillreda vad man nu ska göra.
Håller gulan ihop snyggt och prydligt samt vitan ser ut som den ska så är det bara att baka pannkakor. Har gulan dålig hållfasthet men vitan ser OK ut så går de att använda, men man vill kanske inte servera dem som kokta. Börjar vitan se tveksam ut så släng. Är det en brun halvt utvecklad kyckling inuti så släng fort som f-n! :djaevul:
(Jag har råkat ut för det sistnämnda en gång när jag skulle göra drinkar. Kunde ha blivit giftiga drinkar...)

Re: Gamla ägg

InläggPostat: 22:00:53, 15-08-2021
av G-son
jonnordvall skrev:Testat mnt ägg med det där vatten och flyta tricket. Men glömde alltid om dom skulle flyta eller sjunka.........
Hörde sedan att flytande skulle bro på att det kommit in luft? Om det är så har jag ingen aning om men nu kommer jag iaf ihåg :)

Ägget torkar när det åldras, när vätskan försvinner blir luftbubblan större. Tveksamt om det säger särskilt mycket om huruvida det är färskt eller inte, bara att det flyter för att det torkat ut en del.

Re: Gamla ägg

InläggPostat: 22:02:40, 15-08-2021
av Bygert
Stridis2 skrev: Ett annat sätt är att helt enkelt titta på ägget när du kläcker det.


Absolut! Alltid lika intressant att titta på när kycklingen kommer ut...

Re: Gamla ägg

InläggPostat: 22:20:00, 15-08-2021
av Stridis2
Nu ska du inte mobba mig för jag är dyslektiker. Jag kan ju bli kränkt! :mrgreen:

Och om någon mot förmodan inte förstod det hela så menade jag "knäcker", men det blev en ovanligt lustig felskrivning.