Sida 1 av 2

Laga glasfiberbåt

InläggPostat: 19:08:07, 03-09-2008
av Martin Ericson
Har blivit båtägare men med köpet följde det med en spricka i botten någon som har några bra tips på hur man lagar sprickan på ett säkert och bra sätt?

InläggPostat: 21:42:29, 03-09-2008
av håkan öhlund
Hejsan :)
Först ta du vinkelslipen och slipar ner runt sprickan Ca 10cm runt om på båda sidorna och sedan är det bara att ta polyesterplast och varva med glasfiberväv tills du ha byggt upp området runt sprickan som det var från början eller ännu bättre om du gör det lite tjockare än det så den håller :)
Uppsipad skada på kölen
Bild
Igen plastad
Bild
Nymålad :P
Bild
Färdig för sjösättning :mrgreen:
Bild

Sv: Laga glasfiberbåt

InläggPostat: 00:04:29, 04-09-2008
av ankaon
Om du känner att du vill läsa på lite innan du börjar plasta finns det en hel del nyttigt här:http://www.viebke.nu/komposit/

Sv: Laga glasfiberbåt

InläggPostat: 18:34:19, 04-09-2008
av Martin Ericson
kanon tack för svaren bilder kommer med tiden :thumme:

Sv: Laga glasfiberbåt

InläggPostat: 18:50:44, 04-09-2008
av Victor.söderlind
kom ihåg att tvätta med aceton efter slipning runt hålet där plasten ska ligga för att det ska fästa ordentligt.

Sv: Laga glasfiberbåt

InläggPostat: 21:57:39, 04-09-2008
av mikke
äntligen en fråga so man kan ge svar på :grin: jag jobbar nämligen med sånt här men iaf så här skulle jag gjort.

1. slipa ur sprickan som ett V med minst 10 cm uppslip på varje sida.
2. inspekter noga så att plasten runt sprickan är torr och inga småsprickor eller deformationer finns och damsug och torka av.
3.Börja plasta igen sprickan, börja med en smal remsa i mitten och bygg på med breddare för varje lager du lägger och lägg tills du är uppe i rätt nivå låt torka.
4. slipa av plasten med 60-80 papper spackla upp om de finns ojämnheter och lägg på ett lager med toppcoat och låt de torka.
5. slipa sen av toppcoaten tills de blir jämnt och lägg på ett lager med epoxi primer och lägg på bottenfärgen (oftast lägger man den innan primer har torkat helt för att slippa slipa men sånt står på burken)
Så här skulle jag gjort. Ett tips köp inte plast och glasfiber på biltema då deras polyester inte håller nån högre klass direkt utan åk till nåt båt varv så får du både bättre och oftast billigare grejer.

Re: Sv: Laga glasfiberbåt

InläggPostat: 22:44:19, 04-09-2008
av ankaon
mikke skrev:Ett tips köp inte plast och glasfiber på biltema då deras polyester inte håller nån högre klass direkt utan åk till nåt båt varv så får du både bättre och oftast billigare grejer.


Kan du förklara lite närmare vad skillnaden är mellan biltemas polyester ch den man köper på typ varv?

Sv: Laga glasfiberbåt

InläggPostat: 14:25:52, 05-09-2008
av Gossebear
som sagt var köp inte på biltema. deras polyester är inte lika "fet" som den du kan köpa på båt varv. (vet inte vad fet menas i plast samanhang om det är felr tensider eller något i den.. bara hört från båtbyggarna på Orust)

jag rekommenderar att du tar kontakt med jara plast (jaja-plast ) i göteborg så kan de hjälpa dig med både polyester härdare och spackel till ett bra mycket bättre pris än vad du får hoss varven och biltema.

tele och adress:
Jaja Plast AB
Telefon: 031-552160
Utängarna 28
417 48 GÖTEBORG

behöver du mer hjälp så hojta till så ger jag dig nr till en bra kille som jobbar på båtvarv.
För övrigt anser jag att oven skribenten har förklarat mycket bra . 10 cm vid sidan om spricakan skall plastas, ytan skall ruggas, tvättas med aceton.

Sv: Laga glasfiberbåt

InläggPostat: 20:38:41, 05-09-2008
av the_donk
Biltemas polyester är den samma som finns på varv...

Sv: Laga glasfiberbåt

InläggPostat: 23:17:16, 05-09-2008
av Dennis
God kväll . Jag frågade min bror som är företagare i båtbyggar branshen med 25 års erfarenhet å min farsa med 40 år i plastbåts byggar branshen å dom säjjer att de e bara att köpa polyestern å glasfibern på biltema eller var du får fatt i den,det är inga jätte skillnader på kvaliten å när det gäller en lagning dessutom under vatten som ska på både gelcoat och botten färg spelar den lilla skillnaden ingen roll . Det är ju skillnad för oss som bor mitt i plast varvs centrum ,här finns ingen anledning att handla på biltema. Sen går du till väga som Håkan & Mikke säjjer så blir det nog bra. Fet plast som gossbear pratar om är tex abs plast (pioneers röda släpdingar) å där är det inte möjjligt att laga med polyester för att den inte fäster ordentligt. mvh Dennis :wave:

Sv: Laga glasfiberbåt

InläggPostat: 01:09:06, 07-09-2008
av mikke
Så här är det, de finns två olika sorters polyester orto och iso. Orto är av sämre kvalitet den har lättare att suga upp vatten och lämpar sig inte till lagningar i båt bottnar tror biltemas polyester är orto. Ison är av bättre kvalite och har inte lika lätt att ta upp vatten. Men inte för att jag tror att de inte skulle funka att laga båten med biltemas plast men skulle jag gjort de NEJ.

Sv: Laga glasfiberbåt

InläggPostat: 08:44:31, 07-09-2008
av breheim
För de som inte hunnit läsa genom länken till Vibekes sida:

Olika polyesterkvalitéer och vad som karakteriserar dessa:



Vanliga:

· ORTO-polyester– god åldringsbeständighet, ekonomisk ”allroundpolyester” (tex Nordpol 41-90, Nordpol 440 M850)

· Isoftalsyrapolyester (ISO-polyester) – god kemikalieresistens och vattentålighet, lämpligt för tankar och formbyggen (tex Nordpol 34-50, Nordpol 720-700, Nordpol 720 M850)



Mindre vanliga:

· Hetsyra-polyester –god kemikalieresistens främst mot syror och organiska lösningsmedel

· Bistenolpolyester – god kemikalieresistens främst mot alkali

· ISO-PNG-polyester – god åldrings-, väder- och vattenbeständighet

· NPG-polyester



Specialpolyester:

· Gjutpolyester – helt ofärgad, optisk klar, otixotroperad specialpolyester för ingjutningar (tex Nordpol 34-50, Nordpol 340-500)



Gelcoat

Vid laminerande i form där det krävs att den sida mot laminatet är närmst formen har hög ytfinish och gott skydd mot sol, vatten och mekaniskt slitage utnyttjas vanligtvis s.k. gelcoat.

Gelcoat, även kallat formpolyester, är en omättad polyester som är specialanpassad för att appliceras närmast formen och skydda fiberlaminatet. Polyestern tixotroperad till tjockflytande konsistens, och innehåller pigmentpulver ofta i ljusa färger, då mörka färger bleknar något vid långvarig exponering av solljus.

Gelcoatskiktet appliceras med en tjocklek på en halv till en millimeter. För att gelcoaten skall härda vid så tunna skikt är den föraccelererad och något högre katalysatorinblandning än för lamineringspolyester rekommenderas (vanligtvis 1,5-2%)

Gelcoaten är det ofta vita blanka ytterskiktet som återfinns på bla plastbåtar.


Och:

Epoxi har även låg vatterabsorbtion och används därför bla som skyddande skikt på polyesterlaminat för att undvika s.k. böldpest.

Till nackdelarna hör främst ett högre pris än för polyester och vinylester och att epoxilaminat har dålig UV-tålighet jämfört med polyester och vinylester och gulnar och blir matt vid långvarig exponering av solljus

InläggPostat: 10:17:53, 07-09-2008
av Robban_C
breheim:
Hej o välkommen! Här kom det svar på tal minsann. :grin: :thumme:
Har du länken till där texten står också?

Och en liten komplettering:
Tänk på att epoxi och polyester (oberoende av sort) är två helt skilda saker.
Jag har för övrigt fått lära mig att de två inte alls går att använda tillsammans pga vidhäftningsproblem men det finns uppenbarligen situationer där det går alldeles utmärkt.

Och när ändå epoxi är på tapeten:
Polyester luktar oerhört mycket så där är andningsskydd naturligt. Men epoxi luktar nästan ingenting så man förleds lätt att tro att det inte behövs något andningsskydd. Så är icke fallet. Epoxi är också mycket farligt så även där ska andningsskydd användas!!

Sv: Laga glasfiberbåt

InläggPostat: 10:30:32, 07-09-2008
av the_donk
Länken finns lite ovanför, jag missade den också. men här kommer den igen
Tack ankaon

http://www.viebke.nu/komposit/

Epoxy går utmärkt att laga polyester med, men INTE tvärtom
det till och med rekomenderas för vidhäftningen blir bättre, nackdelen är priset på epoxy

Re: Sv: Laga glasfiberbåt

InläggPostat: 12:10:25, 07-09-2008
av Robban_C
the_donk skrev:... Epoxy går utmärkt att laga polyester med, men INTE tvärtom ...
Ja, det var så det var ja. Ja, jag visste väl att det var nåt lurt med det där. :thumme: